"Слобода критике,цензура неуставна"

„Слобода критике,цензура неуставна“

0
(0)

Београд — Саша Јанковић изразио забринутост због све чешћих сазнања да се поједине информације и критике повлаче из јавно доступних средстава информисања.

Заштитник грађана је поручио да је у Србији загарантовано право на слободу мишљења и изражавања, а да је цензура забрањена Уставом.

Јанковић у саопштењу истиче да свако има слободу да буде критичан, да буде критизер, да буде оптимиста и песимиста, да верује или не верује, да подржава или оспорава, да ниподаштава, велича или буде равнодушан, да ћути или говори и да ставове и идеје слободно и јавно тражи, прима, даје, размењује и шири. 

Држава и сви њени органи дужни су, не само да се сами уздрже од мешања у ту слободу, већ морају да је штите од напада са било које стране и да подстичу њено остваривање. Само ако је то неопходно ради заштите права и угледа других, чувања ауторитета и непристрасности суда и заштите јавног здравља, морала демократског друштва и националне безбедности, слобода изражавања се може ограничити, али то не може да чини свако, већ само законом одређени органи у законом прописаном поступку“, објашњава заштитник грађана. 

У саопштењу омбудсмана истиче се да је право свакога да буде обавештен о питањима од јавног интереса, а да је дужност државе и свих органа власти да о тим питањима грађане обавештава истинито, потпуно и благовремено. 

„Дужност државних органа је да грађанима предочавају чињенице о свом раду и стварају услове да тај рад грађани слободно коментаришу, а не да државни органи и руководиоци оцењују сопствени рад и коментаришу понашање грађана, док грађани трагају за чињеницама и обављају послове из надлежности државних органа и служби“, наводи Саша Јанковић. 

Према његовим речима, нико не сме да спречава ширење информација и идеја путем средстава јавног обавештавања, у која се, поред традиционалних медија, данас убраја и интернет. 

Може се, објашњава Јанковић, спречити само ширење информација и идеја које позивају на насилно рушење уставног поретка или нарушавање територијалног интегритета Србије, које пропагирају рат или подстрекавају на непосредно насиље или којима се заговара расна, национална или верска мржња или подстиче на дискриминацију, непријатељство или насиље, али то не сме да чини нико сем надлежног суда, у законом прописаном поступку.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Покрет малих инвеститора одрао "главоње" на Волстриту за десетине милијарди долара

Покрет малих инвеститора одрао „главоње“ на Волстриту за десетине милијарди долара

5 (6) Досад невиђени преокрет на њујоршкој берзи главна је тема светских медијa. Готово сви …

О ЧЕМУ СЕ ОВДЕ ЗАПРАВО РАДИ? – Пореске олакшице за “дигиталце” из иностранства да остану овде и прогон српских фриленсера да се иселе

О ЧЕМУ СЕ ОВДЕ ЗАПРАВО РАДИ? – Пореске олакшице за “дигиталце” из иностранства да остану овде и прогон српских фриленсера да се иселе

5 (9) Kод наплате пореза држава по инерцији прибегава сили, уместо да разборито сагледа бројне …

7 Коментара

  1. Скоро па исти, а можда буду једнаки.

  2. Kakve su sanse da se ovde ostavi neki komentar koji nije po volji administratora ili finansijera stranice, a da ga doticna gospoda ne3 obrisu i da li je moguce uci u zdravo verbalno raznosenje misljenja? Ukoliko postoji sloboda misljenja, na ovoj stranici, evo ja sam rad uci u verbalni dvoboj , bez cenzure, onako, o svakoj temi, istoriji civilizacije, o istoriji Srba pre 6-og veka na ovim prostorima, o haarp-u, raznim teorijama zavere, religiji, masonima, drevnim civilizacijama, vanzemaljcima, ideologijama, svedskom poredku, ma o svemu sto vas zabavlja ovde, koliko vidim. Hvala.

  3. Kakve su sanse da se ovde ostavi neki komentar koji nije po volji administratora ili finansijera stranice, a da ga doticna gospoda ne3 obrisu i da li je moguce uci u zdravo verbalno raznosenje misljenja? Ukoliko postoji sloboda misljenja, na ovoj stranici, evo ja sam rad uci u verbalni dvoboj , bez cenzure, onako, o svakoj temi, istoriji civilizacije, o istoriji Srba pre 6-og veka na ovim prostorima, o haarp-u, raznim teorijama zavere, religiji, masonima, drevnim civilizacijama, vanzemaljcima, ideologijama, svedskom poredku, ma o svemu sto vas zabavlja ovde, koliko vidim. Hvala.

  4. ali frizurica ubija..moracemo svi da se sisamo tako 🙂

  5. Mnogo toga je zagarantovano USTAVOM u nasoj Srbiji -ali…

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend