Словеначка авио компанија Адрија Ервејс поднела захтев за отварање стечаја

0
(0)

Словеначка авиокомпанија Адрија Еирвејс поднела је у понедељак захтев за отварање стечаја, јавља Дело.

Адрија је саопштила да је управа компаније захтев поднела Окружном суду у Kрању због неликвидности компаније. Надлежни суд сада има дводневни законски рок у којем треба да донесе одлуку о отварању стечајног поступка.

Kомпанија најављује да ће отказати све предвиђене летове. Овакав расплет драме у Адрији заправо је најављен у понедељак ујутру када је словеначка влада поручила да неће финансијски помоћи посрнулој авиокомпанији која је у власништву немачког фонда 4K Инвест.

„Прецизно смо анализирали стање у Адрији и установили да је финансијска рупа битно већа од очекивања“, рекао је министар економије Здравко Почивалшек. Он је рекао да би за тренутно спасавање компаније требало уложити 28 милиона евра и да је једини излаз у стечају. Након тога, каже Почивалшек, могућа су два сценарија.

Према његовим речима, по првом сценарију стање на ваздухопловном тржишту би се само по себи регулисао након неког времена јер би везе из Љубљане с другим дестинацијама преузеле друге авио компаније, а друга је могућност да се Словенија одлучи на оснивање нове авио компаније.

За добијање нових дозвола и лиценци за оснивање нове компаније требало би од три до шест месеци, а влада у том смислу води разговоре с немачком Луфтханзом која би помагала саветима, али не би ушла у власништво такве компаније, рекао је Почивалшек и навео да је пре тога потребно направити пословни план будућег авиопревозника.

По оцени министра економије, само за очување линија с европским градовима с којима је Адриа била повезана биле би потребне субвенције од 4 до 5 милиона евра годишње, што би влада била спремна да уложи након што промени постојећи закон о ваздухопловству, али би за оснивање нове авио компаније било потребно обезбедити политички консензус у Словенији, оценио је Почивалшек.

ФоНет

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија ће са првом српском владом одмах и безусловно прекинути све „евро интеграције“

3.9 (7) Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици (Фабризи) изјавио је да …

Влада јада и беде неће успети да Вучића одржи на трону: Старлете и страни агенти као телесна гарда

4.6 (27) Србија је добила Владу какву нико не заслужује. Влада јада, несреће и пропасти …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend