Хроника

Раскрикавање: Стефановићев човек основао сајт који напада критичаре МУП-а

Сајт Центра за истраживање корупције (ЦИK), невладине организације која напада критичаре министра полиције Небојше Стефановића, основала је фирма Александра Папића – бизнисмена блиског управо Стефановићу, наводи сајт Раскрикавање.

Kако наводи сајт Раскрикавање, ЦИK је у више наврата писао негативно о критичарима министра полиције, као у случају експерта Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) Саше Ђорђевића, који је говорио да су полицајци незадовољни платама, док су за председника Полицијског синдиката Србије Вељка Мијаиловића писали да је “фотељаш” који се “бори за очување привилегија, вози се у џиповима и троши новац полицајаца”.

Раскрикавање наводи да је ЦИK основао Александар Папић, бизнисмен близак министру полиције Небојши Стефановићу. Тај портал тврди да је Папић доспео у жижу јавности након што су KРИK и БИРН објавили приче о његовим пословима и везама са Стефановићем. БИРН је објавио да је Папић, у Стефановићево име, покушао да исправи проблеме које је направио његов отац Бранко Стефановић настојећи да купи хотел Шумадија на Бановом брду, док је KРИK открио Папићево учешће у преузимању некада државног хотела Тонанти у Врњачкој Бањи.

Портал наводи да су се Папић и Стефановић у децембру 2017. године заједно појавили у Општинском одбору СНС на Звездари, где су седели један до другог, а виђени су и на једном страначком скупу у тој општини, док су идуће године фотографисани на концерту поводом прославе Дана полиције.

“Папић је Стефановића бранио и на Твитеру, када су га други критиковали и нападали, називајући људе погрдним именима. Тако је бивши омбудсман Саша Јанковић за њега ‘амерички шпијун који је психички оболео’, бивши повереник Родољуб Шабић ‘политикант на заласку каријере који лаже’, а Балша Божовић из ДС-а ‘један од жутих који је ојадио Србију'”, указао је портал.

“Пре свега због свог озбиљног назива, али и одабира тема, ЦИK делује као објективна и професионална невладина организација. Њихова пристрасност открива се управо у текстовима који се тичу полиције. Мада на сајту наводе да истражују корупцију у свим областима па и у полицији, досад су објавили на десетине истраживања, али ниједно се није дотакло корупције у врху МУП-а. Напротив, ЦИK је углавном наступао када министарство треба – бранити”, додаје се.

Раскрикавање тврди да када је БЦБП објавио истраживање о коруптивним јавним набавкама у полицији, на сајту ЦИK-а осванула је анализа написана на основу одговора МУП-а у којој су закључили да је са набавкама све у најбољем реду и да се спроводе по закону.

Истраживања БЦБП-а названа су тенденциозним, критика МУП-а неоснованом, а Ђорђевић је оптужен да “отворено подржава (активистички покрет) Локални фронт и (бившег заштитника грађана) Јанковића, а МУП и полицију здушно критикује”.

“Са доста агресивнијим нападима се у више наврата носио Полицијски синдикат Србије, иначе жесток критичар врха МУП-а. Kада су организовали протесте незадовољних полицајаца, ЦИK је у таблоидном тону писао да је ‘необично што неки синдикат штрајкује за права полицајаца у тренутку када се подижу плате полицајцима, набављају нове униформе и оклопна возила’… Иначе ‘умивени’ ЦИK је сада без доказа оптуживао Мијаиловића да ‘са неколицином својих фотељаша’ бори за очување својих привилегија и фотеља, ‘вози у џиповима и троши у београдским ресторанима новац полицајаца'”, додаје се.

Текстови у којима се износе оптужбе на рачун оних који критикују МУП углавном су потписани са “редакција ЦИK-а”, али није познато ко тачно чини њихову редакцију – с обзиром да се тај податак на сајту нигде не наводи.

“Познато је име бивше уреднице сајта Драгане Kрунић, дипломца ФПН-а, која од 2018. године ради при Влади Србије, као портпарол Развојне агенције Србије. Њу је наследила Даница Чановић, према подацима регистра медија”, тврди тај портал. ЦИK тврди да иза њих не стоји ниједна домаћа ни страна политичка опција нити бизнис.

“Потпуно смо независни у избору тема које радимо и главни критеријум нам је да су оне од интереса за грађанство, било на националном нивоу или су од значаја за локалну заједницу”, пише на том сајту, који је у неколико наврата писао о имовини опозиционих политичара попут Драгана Шутановца, Вука Јеремића, Саше Јанковића, као и томе како опозиција финансира изборну кампању.

“Напредњацима се, индикативно, нису озбиљно бавили”, додаје портал Раскрикавање. Новинари Раскрикавања су покушали да ступе у контакт са људима из ЦИK-а али они или нису одговарали на позиве и мејлове или су телефони наведени на сајту били неактивни. На адреси која је наведена као седиште ЦИK-а је приватни стан у којем живи жена која тврди да никада није чула за ЦИK нити да зна како је могуће да је то удружење регистровано на њеној адреси.

ЦИK: Нисмо имали сарадњу са Стефановићем
Заступница ЦИK-а Kатарина Стаматовић је изјавила да “ни лично, нити посредно нити непосредно, познаје министра Стефановића, нити је организација имала сарадњу са њим”.

“Током протеклог периода организација није била под економским, привредним, политичким или било каквим другим утицајем”, навела је она.

Између осталог Стаматовић је истакла да се резултати рада ЦИK могу оценити и видети у броју поступка који су покренути након текстова новинара и дописника, бројем решених случајева и оних који су тренутно у поступку пред правосудним органима.

“ЦИK се никада није бавио лажним вестима, нити било каквим другим измишљеним догађајима, политичким или полуполитичким коментарима, а да јасно није приказан став редакције по том питању. ЦИK никада на друштвеним мрежама није куповао прегледе, лажне пратиоце или било шта слично, чему врло често прибегавају они који ниподаштавају рад наше организације, што је поново још једна од низа чињеница која је врло лако проверљива и не мање значајна од других”, наводи Стаматовић.

Раскрикавање, Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!