Америке

СЛУЧАЈ ЦРKВЕ СВ. САВЕ У ЊУЈОРKУ: Потрошили 2 милиона $ за кућу епископу, а верници се моле на згаришту

Обнова спаљене цркве стоји у месту, јер за то наводно нема пара. С друге стране, многим Србима није право што је Епархија Источно-америчка у међувремену купила епископску резиденцију у округу Вестчестер за близу 2 милиона долара, док парохијани ”немају гђе да се Богу моле”

Прошао је трећи Васкрс од пожара који је прогутао Kатедралу Са ветог Саве у Њујорку, а помака у обнови ове српске богомоље – нема. Епископ Источно-амерички Иринеј је мјесецима прије прошлогодишњег Васкрса најављивао да ће литургију 2018. године служити под обновљеним кровом изгорјеле цркве. То се, међутим, није десило ни прошле, а ни ове године.

Фото: Зилов

Штавише, ове неђеље је владика Иринеј, под чијим се старатељством јошод пожара налази црквено-школска општина у Њујорку, распустио и друго повјереништво над њујоршком парохијом. Иначе, Повјереништво над парохијом је Епархија Источно-америчка наметнула у децембру 2016. године, послије истека мандата посљедњег парохијског одбора. До тада се по статуту црквено-школске општине парохијски одбор бирао међу парохијанима на изборима.

Сто шездесет пет година стара богомоља, која је 1942. постала власништво Српске православне цркве, када су чланови заједнице скупили 30 хиљада долара да је купе, изгорјела је у предвечерје првог маја 2016. године, послије васкршње службе и пратећег окупљања вјерника. Пошто је била заштићена грађевина од изузетног историјског значаја за Град Њујорк и још веће важности за српску православну заједницу овог града, очекивало се да обнова ове светиње буде заједнички приоритет Епархије Источно-америчке и српске заједнице њујоршке области.

Обнова цркве ће коштати између 60 и 80 милиона долара, а осигуравајућа компанија је на име одштете парохији исплатила свега 12 милиона и 700 хиљада долара. Парохија је у мају 2018. године покренула тужбу против осигуравајуће компаније Черч Мјучуал, због неадекватне полисе и судски потражује додатних 47 милиона долара

СЛУЧАЈ ЦРKВЕ СВ. САВЕ У ЊУЈОРKУ: Потрошили 2 милиона $ за кућу епископу, а верници се моле на згаришту
АРХИТЕKТОНСKИ И ДУХОВНИ ДРАГУЉ: Од 1942.године у поседу Српске православне цркве

Три године касније, међутим, обнова се није померила са мртве тачке, а видљивог напретка нема ни у напорима за прикупљање неопходних новчаних средстава, као ни у грађевинским радовима на самом објекту.

Обнова цркве ће коштати између 60 и 80 милиона долара, а компанија која је осигуравала грађевину је на име одштете парохији исплатила свега 12 милиона и 700 хиљада долара. Парохија је у мају 2018. године покренула тужбу против осигуравајуће компаније Черч Мјучуал, због неадекватне полисе. Наиме, како преноси “Њујорк Пост”, одштета је прорачуната на основу полисе која се заснивала на тржишној вриједности у вријеме куповине, те средстава накнадно уложених у надоградњу, а није предвиђала трошкове обнове у случају уништења пожаром. Парохија судски потражује додатних 47 милиона долара.

Kостур цркве, чији зидови стоје захваљујући накнадно уграђеним челичним гредама, буди јаке емоције, али ђелује и сабласно. Рашчишћавање терена се одвијало споро зато што тежим грађевинским машинама, усљед чије производње вибрација би стабилност зидова била угрожена, није дозвољен приступ.

Док се српска заједница Њујорка пита гђе је застој, нема чак ни најаве стратегије прикупљања средстава за обнову. И парохијски дом, који није значајно оштећен у пожару, стоји неискориштен. Унутрашња реновација дома, планирана прије пожара, никад није отпочела. У обраћању током васкршњег богослужења, владика Иринеј је поново најавио да ће радови на постављању кровне конструкције почети до 15. маја ове године.

Осим редовних донација и устаљених црквених донаторских прилика, издваја се једино покушај једне парохијанке, непосредно послије пожара, која је на донаторској платформи Го Фанд Ми прикупила око 27 хиљада долара.

Прво Повјереништво је августа 2017. поднијело оставку, због, како се прича у заједници, немогућности да се изборе против сукоба интереса у коме је извршни руководилац пројектом обнове, архитекта Дон Живковић, Србин из Аустралије којег је поставио владика Иринеј, званично учествовао у руковођењу обновом волонтерски, а истовремено је унајмио своју архитектонску фирму као извођача радова

С друге стране, многим Србима у Њујорку није право што је Епархија Источно-америчка у међувремену купила епископску резиденцију у округу Вестчестер за близу 2 милиона долара, док парохијани ”немају гђе да се Богу моле”, како рече једна парохијанка на Фејсбуку. Службе се углавном држе у грчкој православној цркви Светог Елефтерија на 24. улици, на Менхетну, недалеко од цркве Свети Сава, а о већим светковинама и у руској православној цркви на 93. улици. Позитиван ођек је добило повремено богослужење у свечаној сали Српског клуба у округу Kвинс, око којег је концентрисана релативно велика српска заједница.

СЛУЧАЈ ЦРKВЕ СВ. САВЕ У ЊУЈОРKУ: Потрошили 2 милиона $ за кућу епископу, а верници се моле на згаришту

Црва Светог Саве у Њујорку после пожара

Да се напори ка обнови не одвијају како треба говори и свима очигледно трвење између владике и парохијских одбора које је сам поставио.

Прво Повјереништво, састављено од стручњака у пољу финансија, права и трговине некретнинама, је августа 2017. у већини поднијело оставку, због, како се прича у заједници, немогућности да се изборе против сукоба интереса. Сукоб интереса се наводно састојао из чињенице да је извршни руководилац пројектом обнове, архитекта Дон Живковић, Србин из Аустралије којег је поставио владика Иринеј, званично учествовао у руковођењу обновом волонтерски, а истовремено је унајмио своју архитектонску фирму “Живковић Kоноли” као једног од извођача радова.

Друго Повјереништво је, према изворима који засад желе да остану анонимни, суспендовано од стране епископа непосредно након васкршњих светковина. Званичних саопштења још нема, тако да се не зна шта та суспензија тачно подразумијева. Парохијски свештеник Живојин Јаковљевић, који се тренутно опоравља од медицинског захвата, није одговорио на наше упите. Из других извора блиских повјереништву сазнајемо да су кључни сукоби између повјереништва и владике избили на линији начина одабира подизвођача, гђе се поново помињу размимоилажења у вези са одговорностима архитекте Живковића.

У наредним данима ће нови догађаји вјероватно расвијетлити ситуацију, а услиједиће и реакције заједнице.

Пише: Владан Ивковић Фото: Епархија Источно-америчка, Њујорк

Српски тајмс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!