Случај убијених гардиста 15 година заглављен у предистражном поступку, адвокати породица пишу жалбу суду у Стразбуру

5
(2)

Истрага о убиству гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића испред војног објекта Kараш на Топчидеру и након 15 година стоји у месту. Три независна вештачења закључила су да је у питању убиство, док је само војна истрага показала да је један војник убио другог, па себе.

Мотив за убиства до данас је непознат, а из Тужилаштва за Инсајдер поновили су да је случај и даље у предистражном поступку, упркос одлуци Уставног суда који је пре шест година закључио да се истрага мора убрзати или утврдити да није потребна, уколико у питању није кривично дело.

Зато што породицама убијених гардиста већ 15 година српске институције не разјашњавају шта се догодило 5. октобра 2004. на Топчидеру, њихови адвокати пишу жалбу која ће бити упућена Европском суду за људска права у Стразбуру, рекао је за Инсајдер адвокат Предраг Савић.

„Ја сам започео да пишем тужбу јер мислим да се показало да се не поштује одлука Уставног суда којом је направљен револуционаран продор у судској пракси и први пут у историји српског, па и балканског правосуђа, на један такав начин заштићено право на живот, и у формалном и у материјалном смислу”, рекао је Савић за Инсајдер.

Иначе, Уставни суд је 2013. године донео одлуку да је гардистима повређено право на живот, а породицама право на правично суђење, јер је случај предуго у почетној фази поступка.

„Имамо проучених преседана, имамо на шта се позивамо, имамо ситуацију да је релативно олакшан посао да напишемо представку, само је треба написати. Kада је напишемо, биће као што је била и уставна жалба, на 800 страна”, оценио је Савић.

Више јавно тужилаштво већ годинама на питања новинара Инсајдера о случају убијених гардиста одговара штуро, наводећи да је истрага у предистражном поступку, због чега, како наводе, „није могуће износити никакве податке“.

Ни адвокати породица од Тужилаштва не добијају информације, каже за Инсајдер адвокатица Олгица Батић.

„Ми смо до сад подносили притужбе на рад људи који су били поступајући у том предмету, али све притужбе су одбијене”, наводи Батић за Инсајдер.

У случају убијених гардиста већ 15 година нема помака, а истовремено, све ове године случај се по потреби злоупотребљава и користи у политичке сврхе тако што се најављују резултати, иако не само да држава још није пронашла кривце, већ ни истрага није покренута.

Војна правила игре: Шта се десило на Топчидеру?

Испред војног објекта Kараш на Топчидеру, 5. октобра 2004. године, убијени су гардиста Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић.

Да је у питању убиство доказала су три вештачења, два спроведена у САД-у и једно у Новом Саду. Да су гардисти убијени закључила је и независна државна комисија 2005. године.

Једино је војна истрага утврдила да је један војник убио другог, па онда себе.

Убиством двојице гардиста новинари редакције Инсајдер бавили су се у три емисије Инсајдер без ограничења. Бројне информације објављене у серијалу показују да надлежне институције у Србији годинама налазе начине да се цео случај заборави и заташка.

Један од примера је и изјава Љубише Драговића, форензичког патолога који је извршио супервештачење доказа у САД и извештај доставио

Окружном суду у Београду још 2008, а да га за осам година нико није позвао да у интересу истраге аргументује своје налазе. Супервештачење које је извршио Љубиша Драговић, као и вештачење ФБИ показали су да је гардисте Дражена Миловановића и Драгана Јаковљевића убила трећа особа.

„Истрага мора да се заврши прво да би се то представило некој инстанци која ће да изврши кривично гоњење. Без тога све је ово узалудно, све је ово млаћење празне сламе“, рекао је Љубиша Драговић за Инсајдер без ограничења.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Петиција љутих ИТ фриленсера кружи интернетом

0 (0) Инфлуенсери, фриленсери, јутјубери, програмери, преводиоци и други који послове налазе на разним иностраним …

Мирослав Ивановић: Очигледно да постоји заинтересованост да се Оливерово убиство не реши (видео)

5 (1) Мирослав Ивановић, брат Оливера, каже да је оптужница на Косову враћена на дораду …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend