Службена возила и даље арчи ко како хоће!

0
(0)

Београд — Провера употребе службених возила буџетских корисника показала је да постоје злоупотребе, изјавио је генерални државни ревизор Радослав Сретеновић.

Он је истакао да Србија нема уређен систем за то, те да осим што недостају подаци, не постоји ни закон који регулише располагање службеним возилима.

Сретеновић каже да постоји и висок ризик за неекономицно и неефикасно коришћење службених возила, јер не постоје свеобухватни подаци о броју, искоришћености, расходима и издацима, прибављању и отуђењу службених возила, а не постоји ни закон који регулише управљање службеним возилима.

„Ревизија је показала да Србија нема уреден систем коришћења службених аутомобила. Да је тако показује и један од налаза у извештају, а који се односи на то да су се за исте релације наводиле разлиците километраже“, рекао је Сретеновић Тањугу.

Провером је утврђено да су путни налози показаили да се предена километража на истим релацијама значајно разликује и код самог корисника, а разлике су још веће између анализираних корисника возила.

„Километраже се за исте релације разликују у десетинама, па чак и стотинама пређених километара“, указао је Сретеновић.

Он је након ревизије чији су резултати представљени у јулу као негативни пример навео буџетског корисника који је за релацију Београд – Бор наводио различите километраже у распону од 207 до 613 километара.

Како је казао, ревизија је показала да има злоупотреба и због тога је ДРИ чак поднела једну кривицну пријаву, али је тешко проценити колико је оштећен буџет будући да је оваква врста ревизије заснована на студијама случаја.

Пријава је поднета против особе која је оштетила буџет Србије за 1,32 милиона динара, а користила је службено возило које је за првих 10 месеци 2012. године прешло 100.000 километара. На име тог корисника, додао је, издато је само седам путних налога, што је навело на сумњу у веродостојност података.

Поступак ревизије сврсисходности трајао је око годину дана, а ревизија је обухватила службена возила директних корисника буџета, односно владе, владиних канцеларија и служби, министарства, управе и дирекције у саставу министарстава.

Институција је послала захтеве на адресе буџетских корисника који су садржали питања у вези са бројем возила, колико су километара прешла од дана набавке до 31.децембра 2012. године, колико су прешла у 2012. години, колика је просечна потрошња горива, висина расхода за гориво, резервне делове, пнеуматике, регистрацију, осигурање, паркирање.

Када је ДРИ прикупила податке, на основу одредених критеријума, одабрала је 15 од 126 директних корисника буџета и детаљно их анализирала.

„Сви корисници су морали да нам доставе податке. То није било питање избора, мада су постојали велики проблеми приликом утврђивања тачности података. Већина директних буџетских корисника никада није на тај начин водила евиденцију о службеним возилима, нити је анализирала трошкове који су настали коришћењем возила“, навео је Сретеновић.

Према подацима које су доставли 126 директних корисника буџета укупан број службених возиила у Србији је 26. 966.

Од тог броја, 6.244 су возила опште намене, а 20.722 возила посебне намене.

Службена возила опште намене су од дана набавке до 31. децембра 2012. године прешла близу 590 милиона километара док су у 2012. години прешла укупно више од 67 милиона километара, односно у просеку 12.000 килиометара по возилу.

Будући да јој је у надлежности да доноси закључке и предлаже препоруке по завршетку ревизије, ДРИ је препоручила Влади Србије да нормативно уреди област управљања службеним возилима, као и да дефинише критеријуме на основу којих се додељује право коришћења службеног возила, начин коришћења, све неопходне евиденције, систем контроле коришћења и посебно контрола свих трошкова у вези са коришћењем службених возила.

„Такоде, директним корисницима буџета препоруцили смо да интерним актима пропишу неопходне процедуре, да размотре могућност рационализације возног парка, да евидентирају расходе и издатке, као и податке о преденим километрима и употреби возила, да предузимају корективне мере, као и да размотре могућност увођења ГПС система“, каже Сретеновић.

Он је указао и на пример добре праксе управљана службеним возилима, у Министарству одбране чији су представници, како је навео, интерним актима успоставили процедуре и ажурне евиденције.

„Подаци и анализе Министарства одбране су показали да и у слуцају законске неуредености, интерним актима и поступањима, службена возилиа могу економично и ефикасно да се користе. Било би јако добро да сви или бар већина буџетских корисника има тако уреден систем“, каже саговорник Тањуга.

ДРИ ће, како је најавио, наставити са ревизијама сврсисходности будући да је унутар институције основан Сектор за ревизију сврсисходности пословања, а теме ће бити различите.

ДРИ је већ почела другу ревизију сврсисходности пословања, а тема је „Располагање непокретностима у својини Републике Србије“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

11 Коментара

  1. To je bila samo zgodna predizborna tema, kao i mnoge druge, na koje su naseli svi oni koji misle dupetom a ne glavom.

  2. JOK ICI CE PESKE PA ZAR JOS VERUJETE U BAJKE OVIVLASTIH NA

  3. pa vi niste u stanju da uredite vozni park a kamo li drzavu zato udri ovu stoku neka vam placa vozikanja i dalje samo bumerang je cudo

  4. Tako izgleda kad bagra uzme vlast a nas narod lepo kaze od slepca ne trazi oci

  5. kompleksasi, frojd bi to dobro objasnio! nek plate sebi psihijatra, a ne da se lece na nas racun! a sto je najgore, za psihopate leka nema, znaci ni ovom uzasu kraja nema!

  6. kompleksasi, frojd bi to dobro objasnio! nek plate sebi psihijatra, a ne da se lece na nas racun! a sto je najgore, za psihopate leka nema, znaci ni ovom uzasu kraja nema!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *