fbpx

“Смањење плате и пензија недовољно, мора јача штедња“

0
(0)

Треба спровести нове мере штедње јер смањење плата и пензија није довољно, оценили су у Фискалном савету коментаришући усвојени буџет.

Према њиховој рачуници, да бисмо се сачували од финансијског потопа, држава би у наредне три године морала да уштеди скоро две милијарде евра, што значи око 700 милиона евра годишње.

– Једино је познато да ће се смањењем плата и пензија уштедети 400 милиона евра, а тренутно нема јасних назнака како ће се уштедети осталих 300 милиона евра, јер Влада није најавила ниједну трајнију меру уштеда – каже председник Фискалног савета Павле Петровић.

За њега је смањење броја запослених у јавном сектору и решавање проблема у јавним предузећима од кључне важности за опоравак. Петровић тврди да државној каси не би помогла ни продаја „Телекома“, бар не дугорочно. Он упозорава да би држава морала да уштеди и више уколико се буду дешавала “исклизнућа” као што су нове гаранције за „Србијагас“ или ЕПС.

– Биће велики изазов за Владу да нађе преосталих 1,6 милијарди евра у следеће три године. Наставак плаћања субвенција, кредита које предузећа нису могла да сервисирају или плаћање трошкова које имају банке у стечају могло би да потопи јавне финансије – упозорио је Петровић.

Он каже да је минус у државној каси огроман и да је у предложеном буџету уместо 300 милијарди приказано 225 милијарди динара. Испоставило се да су уштеде на расходној страни само привидне, јер су средства за јавне инвестиције и трошкови за предузећа у реструктурирању, попут отпремнина, одложени за следећу годину. За Савет су проблематични и потпуно нови трошкови за субвенције пропалих предузећа, попут „Србијагаса“, „Ресавице“, „Дунав осигурања“ или „Поштанске штедионице“.

– Новчане казне и накнаде за штету које плаћају државне институције веће су за 5,5 милијарди динара и износе укупно 10 милијарди. Тиме је обесмишљена уштеда од солидарног пореза – каже члан Савета Владимир Вучковић.

НАЛЕД-ов Савез за фер конкуренцију сматра да треба обезбедити бољу наплату постојећих пореза уместо увођења нових. Како наводе, због сиве економије држава годишње изгуби три милијарде евра. Овај новац био би довољан да свака општина у Србији добије нови дом здравља, да се реконструишу и опреме све опште и специјалне болнице, финансирају плате ватрогасаца, полицајаца и лекара и да се преполови дефицит буџета.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НБС поводом проблема првог дана исплате пензија: Банка мора да прихвати руком писано пуномоћје ако садржи све податке

5 (1) Банка мора да прихвати пуномоћје на обрасцу НБС или у слободној форми, али …

Народ се жали на повећане цене, неисплаћене зараде, рад тржног центра

0 (0) Београд — На новоотворени број телефона за пријављивање незаконитости током пандемије коронавируса грађани …

20 Коментара

  1. Sta je ljudi ovo? Javno objavljuju da je Jorgovanka pokrala silne pare a ne traze da ih vrati.. Oni se zaduzuju iz dana u dan a protivustavno ce krasti od naroda. Lazu vas da su ovo mere stednje! Ovo je smisljeno i namerno urusavanje privrede i ekonomije jer pada potrosna moc gradjana. Ovo nemojte dozvoliti. Javite se Radulovicu i potpisite se jer ce ih tuziti u vase ime Strazburu. Tako su krali i u Rumuniji pa su morali sve da vrate sa kamatama.

  2. Kako je obesmisljen solidarni porez tako ce biti i sa smanjenjem plata i penzija.Bicemo u jos vecoj dubiozi.Rashodna strana ce se jos povecati jer ce se smaniti potrosnja.A to vuce za sobom i PDV i porez. A drugo smanjenje plata i penzija nije Ustavno.Neznam samo zasto se iz ustavnog suda ne oglasavaju.

  3. kakva glupost… narod godinama zivi na minimumu svih ekonomija i stednji… nije ovo prosrpska politika…nije nije

  4. IVICA I MARICA SE OSLOBODISE KAD UBISE BABU MOZDA JE TO RESENJE NIKAD SE NE ZNA

  5. ТО МОГУ ДА УЧИНЕ САМО КРИМИНАЛЦИ, И ЗЛОТВОРИ КОЈИ УНИШТАВАЈУ СРБИЈИ И СРБЕ…

  6. ТО МОГУ ДА УЧИНЕ САМО КРИМИНАЛЦИ, И ЗЛОТВОРИ КОЈИ УНИШТАВАЈУ СРБИЈИ И СРБЕ…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *