Азија

СНАЖНА ОФАНЗИВА У АВГАНИСТАНУ: Талибани воде борбу за сваку зграду и улицу (видео)

Повлачење америчке војске из Авганистана пробудило је духове прошлости у овој земљи. Где је рат између талибана и авганистанске војске стао доласком америчких трупа, сада се наставио у најјачем интензитету од почетка 21. века.

Иако се борбе воде у скоро свим деловима државе, тренутно постоји неколико кључних тачака које овај, слободно се може рећи грађански рат, могу одвести у потпуно два различита смера.

Упркос чињеници да је главни град Авганистана Kабул, талибани у овом тренутку имају потпуно друге приоритете када је реч о успостављању контроле над територијом Авганистана.

Већ раније, заузети су кључни гранични прелази на западу земље, а и граница са Таџикистаном потпуно је под контролом талибана који су већину афганистанских војника успели протерати у суседну државу. Неколицина која је ипак остала у Авганистану, сада се повинула командама талибанских лидера.

Где је тренутно најтежа ситуација?

Према подацима локалних медија, сигурносних агенција те новинара из Европе и Америке који бораве на тлу Авганистана, велика борба између талибана и авганистанских снага тренутно се води на западу и југозападу земље.

Административни центри Херат, Лашкар Гах и Kандахар постали су места у којима се воде уличне борбе за сваку зграду, а талибани су истрајни у намерама да заузму регионалне институције у овим градовима.

Влада Авганистана и даље може рачунати на помоћ САД-а који последњих неколико дана изводи интензивне ваздушне нападе на талибанске положаје. Међутим, оно што је отежавајућа околност јесте чињеница да је америчких снага у Авганистану све мање, а да је и даље упитно да ли авганистанска војска има снаге дугорочно да се избори против талибана.

Тренутно, најтежа ситуација за авганистанску војску јесте у Лашкар Гаху, главном граду провинције Хелманд где снимци показују како се интензивне борбе воде надомак регионалних институција.

Да је ситуација озбиљна, довољно говори и чињеница да је власт у Авганистану одлучила у овом граду распоредити стотине командоса који би требало да помогну локалним војницима.

С обзиром на стратешки значај провинције Хелманд, у којој се налазе огромна поља мака који акумулира значајна финансијска средства, губитак Хелманда представљао би стратешки и психолошки ударац за Авганистан.

Велике борбе воде се и на западном делу земље где се налази град Херат. Вишедневне жестоке борбе не престају, а авганистанске снаге су изјавиле како су одлучне у одбијању напада талибанских војних формација.

Велики проблем за авганистанску војску у овом подручју представља податак да је Херат апсолутно окружен талибанима који држе делове око самог града, али и ширег подручја провинције.

Талибани, као и авганистанска војска, пријављују велике губитке у овом делу државе, али и даље једна и друга страна воде интензивне сукобе. Авганистанска војска је саопштила како је лидер талибанске Црвене јединице Мулах Шабаб погинуо током ваздушног и копненог напада авганистанске војске.

Власт у Авганистану сматра како је његовом смрћу талибанима нанесена велика штета од које се неће моћи опоравити.

Kандахар: Kључни циљ заузимање аеродрома

Сукоби се последњих неколико дана воде и у Kандахару који се налази у јужном делу земље. Тренутно, талибани имају за циљ заузети аеродром у овом граду који представља једну од „жила куцавица“ ове авганистанске регије. Талибани су овај аеродром напали у недељу, а ракете су оштетиле писту што је довело до обуставе летове на неколико сати.

– Објекат је од виталног значаја за логистику и ваздушну подршку и због тога морамо спречити да талибани успоставе контролу у граду – саопштила је власт.

Осим ове три регије, у Афганистану се воде локалне борбе и у другим дијеловима државе. Током борби, и једна и друга страна у држави тврди како је надомак освајања, односно потпуног одбијања напада међутим ситуација на терену говори како у овом тренутку ни талибани, али ни афганистанска војска са сигурношћу не могу рећи да ће у потпуности испунити циљеве.

Самим тим, интензивне борбе могу се очекивати и у наредним данима, а резултати сукоба у три кључна града у држави јасно ће одредити и судбину сукоба у будућности – или ће талибани заузети провинције и тако кренути у коначни „рат за Kабул“, или ће афганистанска војска показати да године америчког присуства нису биле узалудне те ће успјети нанијети велику штету талибанима.

Интермагазин.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!