СНАЖНА ОФАНЗИВА У АВГАНИСТАНУ: Талибани воде борбу за сваку зграду и улицу (видео)

Повлачење америчке војске из Авганистана пробудило је духове прошлости у овој земљи. Где је рат између талибана и авганистанске војске стао доласком америчких трупа, сада се наставио у најјачем интензитету од почетка 21. века.

Иако се борбе воде у скоро свим деловима државе, тренутно постоји неколико кључних тачака које овај, слободно се може рећи грађански рат, могу одвести у потпуно два различита смера.

Упркос чињеници да је главни град Авганистана Kабул, талибани у овом тренутку имају потпуно друге приоритете када је реч о успостављању контроле над територијом Авганистана.

Већ раније, заузети су кључни гранични прелази на западу земље, а и граница са Таџикистаном потпуно је под контролом талибана који су већину афганистанских војника успели протерати у суседну државу. Неколицина која је ипак остала у Авганистану, сада се повинула командама талибанских лидера.

Где је тренутно најтежа ситуација?

Према подацима локалних медија, сигурносних агенција те новинара из Европе и Америке који бораве на тлу Авганистана, велика борба између талибана и авганистанских снага тренутно се води на западу и југозападу земље.

Административни центри Херат, Лашкар Гах и Kандахар постали су места у којима се воде уличне борбе за сваку зграду, а талибани су истрајни у намерама да заузму регионалне институције у овим градовима.

Влада Авганистана и даље може рачунати на помоћ САД-а који последњих неколико дана изводи интензивне ваздушне нападе на талибанске положаје. Међутим, оно што је отежавајућа околност јесте чињеница да је америчких снага у Авганистану све мање, а да је и даље упитно да ли авганистанска војска има снаге дугорочно да се избори против талибана.

Тренутно, најтежа ситуација за авганистанску војску јесте у Лашкар Гаху, главном граду провинције Хелманд где снимци показују како се интензивне борбе воде надомак регионалних институција.

Да је ситуација озбиљна, довољно говори и чињеница да је власт у Авганистану одлучила у овом граду распоредити стотине командоса који би требало да помогну локалним војницима.

С обзиром на стратешки значај провинције Хелманд, у којој се налазе огромна поља мака који акумулира значајна финансијска средства, губитак Хелманда представљао би стратешки и психолошки ударац за Авганистан.

Велике борбе воде се и на западном делу земље где се налази град Херат. Вишедневне жестоке борбе не престају, а авганистанске снаге су изјавиле како су одлучне у одбијању напада талибанских војних формација.

Велики проблем за авганистанску војску у овом подручју представља податак да је Херат апсолутно окружен талибанима који држе делове око самог града, али и ширег подручја провинције.

Талибани, као и авганистанска војска, пријављују велике губитке у овом делу државе, али и даље једна и друга страна воде интензивне сукобе. Авганистанска војска је саопштила како је лидер талибанске Црвене јединице Мулах Шабаб погинуо током ваздушног и копненог напада авганистанске војске.

Власт у Авганистану сматра како је његовом смрћу талибанима нанесена велика штета од које се неће моћи опоравити.

Kандахар: Kључни циљ заузимање аеродрома

Сукоби се последњих неколико дана воде и у Kандахару који се налази у јужном делу земље. Тренутно, талибани имају за циљ заузети аеродром у овом граду који представља једну од „жила куцавица“ ове авганистанске регије. Талибани су овај аеродром напали у недељу, а ракете су оштетиле писту што је довело до обуставе летове на неколико сати.

– Објекат је од виталног значаја за логистику и ваздушну подршку и због тога морамо спречити да талибани успоставе контролу у граду – саопштила је власт.

Осим ове три регије, у Афганистану се воде локалне борбе и у другим дијеловима државе. Током борби, и једна и друга страна у држави тврди како је надомак освајања, односно потпуног одбијања напада међутим ситуација на терену говори како у овом тренутку ни талибани, али ни афганистанска војска са сигурношћу не могу рећи да ће у потпуности испунити циљеве.

Самим тим, интензивне борбе могу се очекивати и у наредним данима, а резултати сукоба у три кључна града у држави јасно ће одредити и судбину сукоба у будућности – или ће талибани заузети провинције и тако кренути у коначни „рат за Kабул“, или ће афганистанска војска показати да године америчког присуства нису биле узалудне те ће успјети нанијети велику штету талибанима.

Интермагазин.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Талибани: Авганистанцима више не дозвољавамо одлазак на аеродром у Kабулу

Талибани: Авганистанцима више не дозвољавамо одлазак на аеродром у Kабулу

Портпарол талибана Забихулах Муџахид одржао је конференцију за медије и објавио да држављнима Авганистана више …

Какав бре црни опијум, Кина ће да кешира Талибане за приступ налазиштима литијума и злата

Какав бре црни опијум, Кина ће да кешира Талибане за приступ налазиштима литијума и злата

„Финансијски рат“ против талибана значи замрзавање девиза и стопирање развојне помоћи. Стручњаци кажу да талибанима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *