СНС ОПЕТ УДАРИО НА ПРИРОДНУ ПОРОДИЦУ: Деца ће у школама учити да треба да мењају пол!

СНС ОПЕТ УДАРИО НА ПРИРОДНУ ПОРОДИЦУ: Деца ће у школама учити да треба да мењају пол!

У Заводу за унапређење образовања надлежног за одобрење уџбеника кажу да не виде ништа спорно у лекцији о полном идентиету и да је најбитније да деца развију толеранцију.

Бројни родитељи затечени су новим уџбеником из биологије, по којем ће осмаци од следеће школске године учити о међуполним особама.

У књизи се, између осталог, наводи да род и пол не морају нужно да се поклапају код сваке особе. Јавност је шокирана овом одлуком, а наставници затечени.

Једна у две хиљаде особа роди се са карактеристикама пола који није ни мушки ни женски. Раније су називане хермафродитима, а у уџбенике улазе као трансродне особе.

“Ми као родитељи имамо право да одлучујемо о васпитању наше деце и не желимо да им неко намеће овакву идеологију кроз систем државног школства. Апсолутни сам противник оваквих лекција у уџбеницима”, каже Kатарина Ђурић Ђурковић.

Иза побуне родитеља крије се дискриминација припадника међупола, тврде представници институција које бране права ових особа.

“Дискриминација је велика, стигма је велика и невидљивост је велика. Те особе ви не можете да видите зато што имају велики страх да то кажу јер знају да су им тела под константном стигмом”, каже Јованка Тодоровић, Центар за права ЛГБТИQА особа.

Ништа спорно у лекцији о полном идентитету не виде у Заводу за унапређење образовања, надлежног за одобрење уџбеника. Битно је, поручују, развијати толеранцију.

“Ученицима треба пружити ширу перспективу генетичке варијабилности, као природног феномена, која не даје основе за предрасуде, стереотипе, дискриминацију и насиље”, наводе из Завода.

Тема трансродности је битна, сматрају наставници, али је о њој прерано говорити у осмом разреду основне школе.

“Вероватно наставници биологије могу да помени и интерсексуалне особе, али мислим да има много тема које би пре ове требало да дођу на ред, као што је рецимо малолетничка трудноћа или уопште начини заштите приликом првих сексуалних односа”, каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Стручњаци оцењују да је нови уџбеник покушај да се деца сексуално збуне и да се део њих убеди да једног тренутка промени пол.

Мондо/Kурир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Данас славимо Светог Прокопија, заштитника деце и младенаца

Данас славимо Светог Прокопија, заштитника деце и младенаца

У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети …

Председнички, парламентарни и београдски избори у априлу 2022. године

Председнички, парламентарни и београдски избори у априлу 2022. године

Редовни председнички и београдски као и ванредни парламентарни избори биће одржани у априлу наредне године, …

2 Коментара

  1. Moja deca to NECE UCITI pa sta god bude bilo. J acu licno da pocepam tu stranicu iz udzbenika ukoliko je bude bilo

    • Bravo! Mogli bismo da napravimo i akciju od cepanja udžbenika. Recimo da skupimo što više iscepanih stranica i pošaljemo ih na adrese političara homoseksualaca, pre svega psihopate, pa brnabića, pa nadalje…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *