СНС, СПС и СРС заједно спречиле промене начина гласања на КиМ и тако припремиле масовну крађу гласова!

0
(0)

ОПОЗИЦИОНИ чланови Републичке изборне комисије (РИК) Србије су данас оценили да су неизгласавањем дневног реда којим се траже измене Упутства за спровођење избора за председника Србије, чланови РИК-а из редова Српске напредне странке, Социјалстичке партије Србије и Српске радикалне странке „демонстрирали силу“ и показали да „нису приступили професионално него политички“.

На седници одржаној у Београду су предложене три измене Упутства и то у делу који се односи на спровођење избора на Косову и Метохији и на чланове 90 и 91, због којих је опозиција и раније негодовала. За изгласавање дневног реда, који је предложила опозиција, било је потребно девет чланова и заменика чланова РИК-а, али је за гласало осморо.

„На покушај чланова РИК-а из редова опозиције да аргументовано укажу на недопустивост ове демонстрације силе, председник РИК-а је одреаговао тако што им је ускратио право да говоре“, наводи се у саопштењу.

Седница је закључена чим дневни ред није изгласан, а заменик члана у проширеном саставу РИК из редова покрета Доста је било Војин Биљић тражио је реч и само прокоментарисао да је прекршен Устав Србије.

Саопштење које је медијима достављено преко Инфо-службе Покрета Двери, потписали су чланови РИК-а: Војин Биљић, Бојан Бајчета, Марко Пушица, Ивана Петрин, Николина Липовшек, Реља Јоксимовић, Марко Даниловић, Иван Нинић, Ива Ђинђић Ћосић, Огњен Ђурић, Весна Ћирић, Весна Ракић Водинелић, Љиљана Бенаћ Шантић и Драган Радуловић.

У саопштењу се наводи и да је седница заказана „у рекордно кратком року“, 20 минута после завршетка претходне седнице, „иако је председник РИК-а знао да је већина чланова РИК-а из редова опозиције, који су уједно и предлагачи, у том тренутку на службеним путовањима управо за потребе РИК-а“.

Опозиција је тражила да се избори на Косову и Метохији спроведу на исти начин као и другде у Србији, односно да представници предлагача кандидата имају своје представнике у проширеном саставу бирачких одбора и да се резултати гласања утврђују на самом бирачком месту, а не у Рашкој и Врању, а да посебна правила могу да се донесу само у погледу примопредаје изборног материјала.

Опозиција је тражила измену члана 90. и предложила да сваки предлагач председничког кандидата има свог представника у свакој општини приликом уноса резултата записника у програм Републичког завода за статистику, као и да се сви записници о раду бирачких одбора после гласања одмах скенирају и објаве на сајту РИК како би бирачи могли одмах да реагују приговором у случају евентуалних неправилности.

Трећи предлог се односио на измене члана 91. којим је предвиђено овлашћење чланова РИК-а да исправљају грешке у записницима о раду бирачких одбора, што опозиција сматра омогућавањем изборне крађе.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трампов изборни штаб тражи поновно бројање гласова у два округа Висконсина

5 (6) * Надлежни суд у Пенсилванији одбацио Трампову тужбу поднету због онемогућавања посматрачима Републиканске …

Трамп: Само преко система за гласање Dominion украдено ми је 2,7 милиона гласова

4.9 (7) * Тренутна разлика у Висконсину у броју гласова између Џоа Бајдена и Доналда …

Један коментар

  1. ima budaletina kad ih cujemseselj vojvoda lopurda teaka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend