Штампа у Србији изразито позитивно пише само о Вучићу и „Прелетачевићу“

0
(0)

ТРАНСПАРЕНТНОСТ Србија је данас објавила на свом сајту да Александар Вучић, као кандидат за председника Србије на изборима у идућу недељу, 2. априла, има највише појављивања на насловним страницама, делом јер је и даље премијер.

Притом се Вучић у највећем броју случајева појављује у позитивном контексту, пише у тексту пропраћеном низом табела.

Од 181 појављивања свих кандидата у позитивном контексту у свим дневним листовима, Вучић има 98, Лука Максимовић 27, Саша Јанковић 18, Војислав Шешељ 12 и Вук Јеремић 10. Следе Бошко Обрадовић (пет), Ненад Чанак (четири), Саша Радуловић (три), Александар Поповић и Милан Стаматовић по два и Мирослав Паровић ниједно.

Саша Јанковић и Вук Јеремић се, захваљујући таблоидима, најчешће појављују у негативном контексту. Од укупно 116, Јанковић је у том контексту у 40 случајева, Јеремић у 31, Вучић у 17, Шешељ у осам, Обрадовић у седам, Максимовић и Радуловић по пет, Чанак у три, а за остале нема таквих случајева.

Александар Вучић је од 128 појављивања на насловним странама у 98 случајева (77 одсто) приказан позитивно, у 13 (10 одсто) неутрално, а у 17 случајева негативно (13 одсто). Од тога је као премијер имао 50 појављивања (47 позитивно, ниједно неутрално, а три негативно), а као кандидат је имао 78 појављивања (51/13/14). Вучић је био главна тема на 48 насловних страница (37/4/7),

Саша Јанковић је имао 71 појављивање на насловним страницама, од тога 18 (25 одсто) позитивно, 13 (18 одсто) неутрално и 40 (57 одсто) негативно. Био је главна тема на 29 насловних страница, од тога 17 у негативном контексту, а по шест у неутралном и позитивном.

Вук Јеремић је био на 55 насловних страна, од тога 10 (18 одсто) у позитивном контексту, 14 (26 одсто) у неутралном и 31 пут (56 одсто) у негативном контексту. Био је главна тема на 26 насловних страница, од тога 18 у негативном, шест у неутралном и на две у позитивном контексту.

Лука Максимовић („Љубиша Прелетачевич Бели“) укупно има 40 појављивања на насловним страницама: 27 (68 одсто) позитивно, осам (20 одсто) неутрално и пет (12 одсто) негативно. Био је главна тема на 12 насловних страница, од тога је девет позитивно, две су неутралне и једна је негативна.

Војислав Шешељ је имао укупно 30 појављивања на насловним страницама: позитивно је 12 (40 одсто), неутрално 10 (33 одсто), а негативно осам (27 одсто). Био је главна тема на 11 насловних страница (5/3/3).

Бошко Обрадовић је на насловним страницама имао укупно 21 појављивање (5/9/7); Саша Радуловић укупно 12 (3/4/5), Ненад Чанак осам (4/1/3), Александар Поповић четири (2/2/0), Милан Стаматовић три (2/1/0), а Мирослав Паровић једно (0/1/0).

У оквиру мониторинга изборне кампање, Транспарентност Србија прати појављивање кандидата на насловним страницама 12 дневних листова (Политика, Данас, Блиц, Новости, Дневник, Вести, Ало, Курир, Информер, Српски телеграф, Народне новине и Спортски журнал).

Транспарентност региструје у колико су се случајева од укупног броја кандидати појављивали као главна тема или део главне теме на насловној страници, какав је био контекст појављивања (позитиван/неутралан/негативан), као и то да ли је наслов или текст на насловној страници у којем се појављује кандидат био илустрован његовом фотографијом.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин после телефонског разговора са Вучићем: Косово и Метохија не може без Савета безбедности

5 (3) МОСКВА – Председник Србије Александар Вучић јутрос је телефоном разговарао с руским колегом …

Шта садржи споразум који су Вучић и Хоти потписали уз гаранције Доналда Трампа у Белој кући

4.8 (5) ВАШИНГТОН – Споразум чије потписивање се очекује у Белој кући за пар сати …

2 Коментара

  1. klasican vucicev igrac jedan u nizu naravno

  2. Vucic i Dvojnik . Kao Sadam. Kao Mao . Kao kakao , partizanski PAKAO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *