fbpx

Солидарни порез до јула, после ниже плате

0
(0)

Београд — Укидање солидарног пореза, ребаланс буџета и ратификација споразума о кредиту од УАЕ биће међу првим документима у Скупштини Србије, каже Лазар Крстић

Према речима реизабраног министра финансија, гласање у парламенту о тим документима очекује се у мају и јуну.

„Од 1. јула се укида солидарни порез, дакле од тада он се више неће примењивати“, казао је Крстић за телевизију Пинк и додао да ће се паралелно уводити смањење плата у јавном сектору за десет одсто.

Крстић је експозе премијера Александра Вучића оценио као „преседан у нашој модерној историји“, јер постоји јасан план за будућност, а и по први пут зна се ко је одговоран. „Сва одговорност је на премијеру, али ова влада ће имати економски тим који ће радити складно, али ће ипак свако сности одговорност за своје делатности“, објаснио је Крстић.

„Ићи ће се на смањење основица, минимална зарада остаће заштићена“, прецизирао је министар.

Према његовим речима, опорезивањем зарада очекује се уштеда од 20 милијарди динара и та мера даће свој прави ефекат када се прецизно дефинишу правични платни разреди чије се увођење планира до краја године.

„То је сада у ресору Удовички (Кори), на тај начин ћемо знати ко колико прима и за коју врсту посла и онда плата неће зависити од политичких интенција“, нагласио је он.

Крстић је навео да ће се у наредним данима у Скупштини Србије изјаснити о споразуму о кредиту вредном милијарду евра који је узет од УАЕ у марту. Подсетио је да је ратификација споразума неопходна, како би новац заиста и стигао у Србију.

Министар је рекао да до ребаланса буџета долази ради ефикасније примене планираних економских мера.

„Све та системска регулатива која се доноси, мора да се ослика и у цифрама, да се озакони и са те финасијске стране“, рекао је Крстић.

Истакао је да ће се рупа у буџету затворити, тако „да не удари директно по грађанима“, односно да ће се држава борити са сивом економијом и да ће радити на „увођењу реда у јавна предузећа“.

„Ако успемо да остваримо наше циљеве у наредних шест месеци, верујем да ће наши трошкови, односно дефицит, наредне године бити онакав какв прижељкујемо,“ рекао је Крстић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ се жали на повећане цене, неисплаћене зараде, рад тржног центра

0 (0) Београд — На новоотворени број телефона за пријављивање незаконитости током пандемије коронавируса грађани …

Плата у ванредном стању: Шта радници у Србији могу да очекују?

4.1 (9) Да ли ће радници у Србији и како добити плату зависи да ли …

4 Коментара

  1. svasta ih nauce u tim nekim skolama,samo ih ne nauce da razmisljaju i uniste im zdrav razum.prklepaju im mozak pa ivolte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *