Сорош изненађен и увређен пошто су га Мађари приказали као мртву свињу

0
(0)

Један посланик Фидеса поставио је на „Фејсбук“ фотографију мртве свиње на којој је написано име америчког милијардера Џорџа Сороша. Свађа коју је тај потез изазвао показује колико је атмосфера у Мађарској затрована, пише „Дојче веле“.

Фотографија и Почов коментар изазвали су бурне реакције у мађарској јавности. Више од 1.000 корисника Фејсбука осудило је у коментарима потез посланика Фидеса.

Поч је након тога изјавио да не разуме зашто се људи узбуђују кад се на фотографији уопште не ради о Џорџу Сорошу.
„Званично прихваћени антисемитизам“

Тај покушај правдања још више је разљутио многе људе, међу њима неке умерене, конзервативне посланике.

У међувремену је више од 120 угледних, мађарских интелектуалаца, међу којима су и књижевник Ђерђ Конрад, филозофи Агнес Хелер и Гашпар Миклош Тамаш, као и филмски редитељ Илдики Ењеди, захтевало Почову оставку.

Оштро је протестовала и Фондација за отворено друштво америчког милијардера.

– То је шокантан напад на Џорџа Сороша. Та фотографија је наставак дуге и тамне традиције антисемитизма. То је нови пример званично прихваћеног антисемитизма у Мађарској Виктора Орбана – наводи се у саопштењу.

Ђерђели Гуљас, шеф посланичке групе странке Фидес, изјавио је да је та критика „саставни део антимађарске Сорошеве кампање“.

А сам Виктор Орбан је аферу прокоментарисао следећим речима: „Ствари са свињокољом“ нису у надлежности владе.

Јанош Поч ниједном није одговорио на више пута упућене писане и телефонске молбе Дојче веле да прокоментарише ситуацију, пише „Дојче веле“.

У сваком случају, та афера је карактеристична за затровану атмосферу која влада у мађарској јавности. Говор мржње владајуће већине, који звучи као десни екстремизам, већ одавно је често део мађарске свакодневице.

С обзиром на то да се на пролеће идуће године одржавају парламентарни избори, може се очекивати даље заоштравање такве реторике.
Две владине кампање против Сороша

Ове године су у склопу такозваних „националних консултација“ већ спроведене две кампање против Џорџа Сороша у којима се, алудирајући на старе антисемитске мотиве, он приказује као неко који вуче конце из позадине и као глава антимађарске завере.

– Немојмо дозволити да се Сорош задњи смеје! – то је био мото једне кампање.

У другој је требало да Мађари изнесу своје мишљење о непостојећем Соросевом плану по којем тај милијардер жели у Европу да доведе милиуне избеглица.

Сорош је мађарско-јеврејског порекла. Од краја осамдесетих година прошлог века он је, преко своје Фондације за отворено друштво, донирао више милијарди евра дао за социјалне пројекте и јачање институција правне државе у источној Европи.

Само за пројекте у Мађарској издвојено је 350 милиона. Виктор Орбан, и сам некада стипендиста Сороша, већ две године веома оштро напада америчког милијардера.

Притом се не ради само о нападима на финансијског мешетара и генерално међународни капитал који наводно жели да нашкоди Мађарској.

Могу се такође чути и захтеви за поновним увођењем смртне казне, хомофобне изјаве и готово отворена стигматизација Рома као криминалаца и ленчина.

Тако рецимо премијер Орбан, када се говори о Ромима и њиховим социјалним проблемима, често уме да каже да сви људи у Мађарској морају да раде и да нико не сме да изабере криминал као основу своје егзистенције.

А хомофобне изјаве Орбан је више пута упућивао председнику некада десно-екстремне странке Јобик, Габору Вони, који од 2014. покушава ту странку да етаблира као умерену национално-конзервативну.

Политичари Јобика избегавају расистичку реторику

Парадоксално је то што су се политичке улоге донекле окренуле. Орбан и његов Фидес данас су у великом делу на крајње десним позицијама, на онима које је до 2014. Био Јобик.

Фидес је Јобику вешто одузео све теме и делимично их реализовао. Такав је случај рецимо у социјалној политици, где се примењују законски прописи усмерени против сиромашних и циљано против Рома који зависе од државне помоћи.

За то време политичари Јобика сада избегавају било какву расистичку реторику. Вона покушава своју странку да помери ка центру.

Тај курс, истина, изазива противљење радикалног крила странке, али Јобик је најјача опозициона снага у Мађарској, а Вона се нада да би приближавањем центру могао да придобије више бирача од оних које би евентуално изгубио на десници.

Сорошева прогноза за Русију – што је баби мило…

У разговору за Дојче веле, Вона је самокритичан и каже да, ако је раније и гајио одређене сумње спрам либералне демократије, сада за њега и његову странку важну поруку представља антидемократски преображај Мађарске под Орбаном.

Странка Јобик на сопственој кожи сада осећа шта значи ограничавање демократије и начела правне државе: очигледно је да се Орбан плаши да би Јобик на предстојећим изборима могао добро да прође.

Зато је Државна ревизија тој странци наметнула спорну новчану казну од два милиона евра – због примања новчане донације која није била у складу с прописима.

Чудно је само што готово идентичан поступак странке Фидес, Државна ревизија уопште није преиспитивала.

Дојче веле, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти су роба на којој су згрнули новаца Меркелова и Вучић: Ангела их звала, Александар насељава

5 (4) Стара „балканска рута“ за пролаз миграната с Блиског истока у земље Европске уније …

Нове мере на мађарској граници, преглед и карантин за Србију

1 (1) У Мађарској су у поноћ ступиле на снагу строже мере на границама због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend