Сорошев "Европски суд правде" пресудио Мађарској кривицу зашто што је чувала ЕУ од најезде блискоисточних миграната

Сорошев „Европски суд правде“ пресудио Мађарској кривицу зашто што је чувала ЕУ од најезде блискоисточних миграната

5
(3)

Европски суд правде саопштио је да је Мађарска прекршила законе ЕУ намењене заштити осетљивих група миграната и избеглица тиме што их је, како је наведено, спречила да остваре своје право да се пријаве за азил и тако што их је незаконито притварала у транзитне зоне на граници са Србијом.

„Суд сматра да Мађарска није испунила своју обавезу да обезбеди ефикасан приступ поступку за одобравање међународне заштите“, наводи се у сапштењу највишег суда ЕУ.

Суд је одбацио став мађарске владе да миграциона криза, током које је више милиона људи побегло с Блиског истока и северне Африке и упутило се ка Европи, представља оправдање за кршење правила ЕУ у име очувања јавног поретка, преноси Ројтерс.

Суд је утврдио да је Мађарска погрешила тиме што је присилно, уз помоћ полиције, протерала особе које нису држављани ЕУ у Србију, наводећи да нису поштована правила и гаранције ЕУ које имају за циљ да такве депортације учине хуманијим.

Суд тврди да је копнена граница Србије лишена било какве инфраструктуре, те наводи да Мађарска није поштовала право миграната да се пријаве за азил или да остану у земљи ограничен период времена, чак и након што им је одбијен захтев за азил.

Мађарска министарка правде Јудит Варга одбацила је пресуду МСП наводећи да ће Мађарска наставити да штити границе Мађарске и Европе и да ће учинити све да спречи формирање међународних мигрантских коридора, преноси АП.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трговински споразум ЕУ и Kине лоша вест за САД

Трговински споразум ЕУ и Kине лоша вест за САД

5 (2) Мало је рећи да су у Вашингтону остали непријатно изненађени. Неки су били …

ЕУ дала рок Орбану и запретила казном

ЕУ дала рок Орбану и запретила казном

5 (3) Европска унија је Мађарској дала рок од два месеца да промени спорни закон, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend