Србија

Сорошев потрчко опет шири дефетизам, лаже и манипулише

Вучић је за интересе шиптара одрадио више и боље него било који шиптарски шовиниста!

Председник Александар Вучић поручио је данас у Скупштини Србије да као врховни командант нема намеру да нашу децу шаље у рат, али да ћемо уколико наш народ, деца, очеви и мајке буду нападнути, имати довољно снаге да их одбранимо.

Истакао је да не жели ниједној, ни српској нити албанској мајци да врати дете у ковчегу.

Вучић је рекао да када је реч о КиМ, опет улазимо у кризу за коју не знамо како ће бити решена и замолио представнике Квинте и све друге да поведу рачуна о томе да стрпљење има 10 степеника и да једном дође до краја.

„Срби тај зулум више не могу да трпе”, поручио је Вучић, пренео је Танјуг.

Истиче да су били спремни да напусте косовске институције, али да их је молио да не напуштају институције, јер ће онда 493 Срба остати без оружја.

Запитао је ако Срби напусте судове на КиМ, ко ће онда да одговара ако неко силује Српкињу.

„Ако не буду имали избора, ја знам да су они спремни и да ће да чувају своје огњиште, а наш посао је да покушамо да избегнемо сваки сукоб и ескалацију и чувамо мир”, навео је Вучић.

Он је рекао да су људи на северу КиМ опредељени за своју државу и да се то види и по томе што се само двоје људи из Призрена и Лепосавића пријавило за пререгистрацију на косовске таблице, иако су Албанци рачунали да ће се пријавити од 7.500 између 2.500 и 3.000 Срба.

Опредељени смо за дијалог, сукоб на КиМ био би катастрофа за све

Опасност је блиска, објективна и озбиљна, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да би, уколико би дошло до било каквог сукоба на КиМ, то би била катастрофа за целу Србију.

Вучић је на посебној седници Народне Скупштине Србије о КиМ рекао да смо изложени значајним безбедносним изазовима.

„Не морам да обелодањујем сва обавештајна сазнања да бисте тога били свесни”, рекао је Вучић.

Навео је да је све веће присуство специјалних снага приштинске полиције на северу КиМ и додао да не постоји никакво вештачко стварање кризе са српске стране.

Истакао је да Србија ни на који начин није учествовала у генерисању кризе.

„Упркос свему, ми смо били и остали доследно опредељени за дијалог, свесни да је мирно решавање проблема једини разуман начин и да нас све друго, уместо стабилизацији и деескалацији, води у нестабилност и потенцијалне сукобе чије размере могу бити катастрофалне, не само за људе на КиМ већ и за читаву Србију”, истакао је Вучић, пренео је Танјуг.

Навео је да наша опредељеност за разговор никада није била само декларативна, јер смо, додао је, у свакој прилици показивали највећу могућу конструктивност и то не зато што се плашимо.

„Не из страха због 3.700 НАТО војника. Имамо их и више и нисмо слабије наоружани, али је проблем у томе што бисмо изазвали катастрофу за целу земљу да не желимо мир и стабилизацију и зато што морамо да размишљамо и о људима који живе у Београду, Новом Саду, Нишу, Лесковцу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку и сваком другом месту”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да се Србима на КиМ, на терену, дешавају најтеже ствари од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини, како је рекао, „много хваљеног” у делу београдских медија и политичке елите, што је, додао је, био део хибридног рата против Србије, у којем је и део активиста у земљи учествовао.

„Суочавамо се са изузетно тешком безбедносном ситуацијом”, нагласио је председник Србије, додајући да се то види и по ноћашњем нападу на српског младића у Бабином мосту, којег је комшија Албанац, убо ножем у врат, а његовог оца, који је покушао да га одбрани, убо у руку.

Вучић је пренео и да је, када се Београд изборио за 10 општина са српском већином, требало да се томе додају и Прилужје, Племетина и Бабин мост.

„Варали су нас, никад нам више нису дозволили да разговарамо о томе. Није ми тешко да откријем истину. Неко би рекао да смо били наивни, али нисмо, већ нисмо имали куд, нисмо имали алтернативу, јер морате да имате у виду да ми морамо да живимо, да земља мора да живи, да имамо фабрике, да исплатимо плате…”, рекао је председник Вучић.

Прецизирао је да је од 15. јуна 2021. године, забележено 158 етнички мотивисаних инцидената против Срба, што наноси огромну штету, и уноси страх међу наш живаљ, док су починиоци увек или приведени, па брзо пуштени, или нису ни приведени.

Одговорна политика не може да почива на митовима

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на првој посебној седници Народне скупштине Србије, да одговорна и реална политика не може да почива на митовима и фантазмагоријама, те да на КиМ треба да пронађемо живот – живот за Србе и ништа мање за Албанце.

Вучић је, на седници посвећеној извештају о преговарачком процесу са привременим институција самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. године, казао да када је нешто за нацију болно онда томе мора да се приступа одговорно, удруживањем свих друштвених снага.

„Скупштина је право и једино место где се разговор о једном оваком питању може водити дубински. И зато када имам прилику да говорим о КиМ, дужан сам да започнем са освртом на стварност и капацитете да се изборимо, а одговорна и реална политика не може да почива на митовима, фантазмагоријама”, подвукао је он.

Вучић је казао да то значи да сопствене митове морамо да прилагодимо разумевајући који је њихов значај у стварању духа српског народа, да без њих не бисмо на овакав начин ни опстајали до данашњег дана, али и да избегнемо суноврат и опасности које неретко у прошлости нисмо избегли, да не гинемо улудо, да размишљамо како да развијамо сателите и вештачку интелигенцију.

„Тек то ће дати пун смисао и нови живот позитивном миту и свему што из тога иде. Исто је и са КиМ, тамо на заједничком треба да пронађемо живот, живот за Србе и ништа мање за Албанце”, нагласио је он.

Вучић је поручио да Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

„Нити ће одустати од своје легитимне борбе за своје државне и националне интересе и борбе за поштовање међународног права”, казао је он.

Након тога уследио је велики аплауз посланика.

„Историјске токове није увек могуће преокренути, али није ни немогуће и од те борбе и амбиције не би требало да одустанемо и зато, да не буде никакве сумње пошто има оних који би да држе без основа патриотске и моралне придике а имају најмање права да то чине – заклео сам се над Уставом и добио највеће поверење, да докле год на то будем могао да утичем, Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине”, поручио је Вучић.

Албанци демографски победили

Председник Александар Вучић рекао је данас у парламенту да је државна политика по питању Косова и Метохије вођена у простору између жељеног и могућег, наводећи да су, док су жеље већине грађана о КиМ и даље углавном нереалне и максималистичке, могућности веома оскудне.

Он је подсетио да је и у ранијим обраћањима парламенту износио историјски преглед политичких прилика на територији КиМ, поражавајуће демографске податке о томе како су Срби од, практично, јединог народа на том простору средином 15. века, постали убедљива мањина.

„Био сам у прилици да покушам да објасним какве би биле економске и демографске последице живљења у сталном замрзнутом конфликту, односно непостојања споразума који би отворио простор за бољу дугорочну сарадњу српског и албанског фактора на КиМ. Од процена које сам износио тада, не одступам ни данас, с тим што би оне биле још неповољније”, рекао је Вучић.

Указао је да се у међувремену десио и конфликт на истоку Европе, који може да се мери као светски рат, а који има огроман утицај на Србију, додајући да се хистерија у међународној заједници рефлектује на Србију, на нашу борбу и кључне националне и државне интересе.

Подсетио је да је 1871. године, непосредно пред стицање независности Србије на Берлинском конгресу, на територији КиМ живело 64 одсто Срба, а да је, након губитака с краја 19. и почетка 20. века, српско национално ткиво на том простору обновило од 1921. и 26 одсто до 1939. године и 34 одсто живља на Космету.

„Људи говоре да је одувек било наше. То није истина. Мењале су се власти, имали смо амбасадоре тамо, конзуле, али увек је била борба за територију и националне интересе између два народа. Некада смо ми, некада су други побеђивали”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Указао је на значајан утицај иностраног фактора на све те догађаје, који би, каже, не рачунајући Француску, готово увек стајали, тврдо и чврсто на позицији против оних против Србије.

Навео је да је 1948. године било 27 одсто Срба на КиМ, док од 1961. до 1991. године следи пад са 27 на 11 одсто, уз све тежи живот на КиМ.

„Имали смо додатни проблем, да су Албанци демографски победили, јер су били посвећени опстанку и напретку нације. Све што ми нисмо, јер смо увек били спремнији за свађе, а не да се ујединимо”, рекао је председник Србије.

Додао је да је 2000. године, на КиМ било седам одсто Срба, а данас, према проценама Приштине, пет одсто, док наши подаци кажу између 6,5 и 7 одсто, односно око 100.000 људи који данас живе на КиМ.

„Важно је да људи то знају, да знамо шта је то што чувамо и да највише морамо да чувамо наше људе на КиМ”, рекао је Вучић.

Он наводи да када Албанци не дозволе Србима да изађу на изборе, међународна заједница каже да ће издати саопштење и после тога ништа више.

„Зато што је то њихово чедо, које су створили, одгајају га и шта год да се догоди, то ће наставити да раде. Прича о територијалном интегритету је лицемерје, јер га користе да се супротставе руском фактору, али оно не важи за Србију. Наш је згажен као крпа, зато што је Србија мала и могу да је газе”, поручио је Вучић.

Он додаје да ће они да кажу да је то због тога што смо угрожавали опстанак једног народа и да је то била хуманитарна катастрофа, а ако је тако, наглашава, како сада има Албанаца више на Косову, а Срба 212 хиљада мање.

„Они одговарају да то морамо да прихватимо ако желимо да будемо део савременог света и да идемо напред, а ако ћемо да се враћамо у прошлост онемогућиће нам сваку врсту напретка. Сваки разговор своди се на то шта ће Срби да учине да би господа у Приштини били задовољнија”, рекао је председник Србије.

За Косово издвајамо годишње преко 800 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Влада Србије годишње издваја више од 800 милиона евра за Косово.

Вучић је, одговарајући на критике појединих посланика Скупштине Србије, рекао да се за Косово годишње издваја између 700 и 820 милиона евра.

„Не знам тачно, не иде све преко Канцеларије за Косово и Метохије, али према подацима Министарства финансија за Косово се годишње издваја између 700 и 820 милиона евра”, рекао је председник Србије.

Вучић није навео коме се све уплаћује и зашта се троши тај новац, наводи Бета.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!