Шпанија грађанима враћа новац наплаћен за казне током неуставног ванредног стања
фото: АФП

Шпанија грађанима враћа новац наплаћен за казне током неуставног ванредног стања

Сви шпански држављани који су платили казне током скоро тромесечног ванредног стања проглашеног прошле године ради успоравања ширења вируса корона добиће повраћај новца, саопштило је Министарство територијалних послова те земље

Овај потез уследио је након пресуде највишег шпанског суда раније ове године којом је проглашено неуставним прво ванредно стање у земљи, које је послало грађане у њихове домове и паралисало већи део привреде између 14. марта и 21. јуна. Како су случајеви оболелих поново скочили, централне власти прогласиле су још једно ванредно стање од краја октобра прошле до маја ове године, преноси АП.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је полиција изрекла 1,1 милион казни грађанима који су се оглушили о наредбу о боравку код куће и друга ограничења, иако нису све одмах плаћене.

И друго ванредно стање проглашено неуставним

Уставни суд Шпаније прогласио неуставном уредбу којом је уведено друго ванредно стање у земљи, које је било на снази ​​од 9. новембра 2020. до 9. маја 2021.

Одлука је донета са шест гласова за и четири против, с обзиром на то да продужење није било „разумно” и да није било могуће делегирати надлежности представницима аутономних заједница. Како је Уставни суд одлучио, друго ванредно стање које је донела Влада Педра Санчеза било је неуставно јер је Конгресу одузета могућност да контролише извршну власт током шестомесечног периода изузетности.

Ово је трећа пресуда против законске стратегије коју је донела Влада за решавање ванредне здравствене ситуације. Претходне су се односиле на прво ванредно стање и прекид рада Конгреса на почетку пандемије, пише Паис.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Нова фаза европске енергетске кризе – у Шпанији јагма за фењерима

Нова фаза европске енергетске кризе – у Шпанији јагма за фењерима

Четврта економија ЕУ пред могућим несташицама струје на зиму, јер је Алжир прекинуо испоруке гаса …

Зоран Бекић: Кризни штаб ће разматрати продужетак времена важења ковид пропусница

Зоран Бекић: Кризни штаб ће разматрати продужетак времена важења ковид пропусница

Доктор Зоран Бекић рекао је да се убрзава имунизација у Србији и да ковид пропуснице …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *