fbpx
Насловна / Свет / Европа / Шпанији доста Франка, али и Павелића
Шпанији доста Франка, али и Павелића 1

Шпанији доста Франка, али и Павелића

Више од седам деценија после пораза фашизма и четири деценије од смрти каудиља, гробови франкиста и страних нациста који су на Пиринејском полуострву пронашли сигурну кућу за време Франсиска Франка и даље су места ходочашћа.

Нове социјалистичке власти у Мадриду желе да стану на пут величању мрачне прошлости и зато раде на закону који ће одобрити ексхумацију како некадашњег шпанског диктатора, тако и његових „гостију”, пише информативни сајт „Диарио”. Међу страним нацистима који би могли бити измештени из својих гробова, сахрањени на мање упадљивим местима или послати у домовину јесу и лидер Независне државе Хрватске (НДХ) Анте Павелић и усташки официр и заповедник концентрационих логора Вјекослав Макс Лубурић.

Хитлер и Мусолини су помогли фалангистима (шпански фашисти) у грађанском рату (1936–1939), па је и Франкова диктатура после Другог светског рата помагала нацистима и фашистима, прихватајући их док су бежали од домаће и међународне правде. На Иберијском полуострву, они су често живели у миру и на слободи и умирали природном смрћу у дубокој старости. Павелић је прво побегао у Аргентину, али је на њега тамо покушано неколико атентата па се преселио у Шпанију, где је и умро 1959. у 70. години. Лубурић је стигао 1949. и добио нови идентитет. Под именом Висенте Перес Гарсија управљао је штампаријом у Валенсији, издавао проусташке часописе и водио борбу против социјалистичке Југославије све док га југословенска тајна служба није убила 1969.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Споразум усташа и комуниста из 1935 године 11

Споразум усташа и комуниста из 1935 године

Свесни тешкоће у борби, без обзира на подвојеност у погледу на друштвени поредак, вођство хрватског …

ПОПИС ИЗ 1846. ГОДИНЕ: 2 милиона 643 хиљаде Срба у Хрватској 13

ПОПИС ИЗ 1846. ГОДИНЕ: 2 милиона 643 хиљаде Срба у Хрватској

На простору данашње Хрватске, овај германски картограф навео је да ту живи 836 хиљада Хрвата и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *