Спаси Србију и уби се педеру!

Спаси Србију и уби се педеру!

Премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама сложили су се на данашњој дискусији на Београдском безбедносном форуму да питање евроинтеграција обе земље нема алтернативу и изразили оптимизам када је у питању будућа сарадња Србије и Албаније. Једино око чега се двојица државника данас нису сложила то је по питању Косова.

Вучић је рекао данас током дискусије са Рамом да ће Србија наставити дијалог са Приштином, да ће уложити још више времена и труда да би ситуација била боља.

Рама је рекао да је Косово једна од ствари око које се са Вучићем потпуно разилази.

– Косово је питање о којем се потпуно не слажемо јер мој став је да што пре Србија призна Косово то ће бити боље за све. Али, истовремено постоји процес који у потпунсоти подржавам, а то је дијалог као врло важно средство на којем ће се заснивати моћ у будућности – рекао је Рама у дебати о српско-албанским односима са премијером Србије Александром Вучићем.

Рама: Трепча припада народу Косова – да не желите можда да је пренесете?

Рекао је и Трепча припада народу Косова.

– Да не желите можда да је пренесете… Људи морају да схвате да је Трепча рудник на тлу Косова и да припада грађанима Косова без обзира да ли су Албанци или Срби – казао је.

Вучић: Све око Трепче Косово радило илегално

– Косово је урадило јако лошу ствар када је реч о економији и развоју Трепче. То су урадили илегално и без консултација са Србијом. Нађите једног Србина који ће се сложити са преузимањем Трепче – рекао је Вучић.

Премијер Србије рекао је и да је питање Трепче изненадило све у Србији, као и да не зна шта даље да ради поводом тога, јер му није јасан разлог због чега су косовски Албанци то урадили.

Подсетимо, Скупштина Косова је у ноћи између петка и суботе усвојила Закон о Трепчи по којем је Влада Косова власник 80 одсто тог комбината, а Влада Србије јуче је одлучила да поништи све последице аката које су донеле примремене институције у Приштини.

– Трепча није само економско, већ и политичко питање. Приштина је урадила најгору ствар када се ради о Трепчи, јер није хтела да говори са Србима на Косову о томе, нити да разговара са онима који тамо раде. Прескочили су све процедуре из својих интерних разлога. Не могу да нађем разлог зашто су то урадили – рекао је Вучић, на панел дискусији у оквиру 6. Београдског безбедносног форума.

Он је додао да нема разлога да се прекине дијалог са Приштином.

Рама: За разлику од вас који имате две љубави, ми имамо само једну – то је политика Запада

На питање да ли у Албанији постоји слично неразумевање као у Србији када је реч о захтевима тешких реформи, Рама је рекао да је та држава у другачијој ситуацији “јер “Албанија није између две љубави””.

– “Имамо само једну љубав, и то је пут ка Западу” – рекао је Рама објаснивши да су Албанци одувек желели да буду део Европе.

Албански премијер је појаснио да, када је реч о две љубави, мисли на о сећања грађана Србије, односно Албаније, а не на политику влада две државе.

Вучић: ЕУ није ствар љубави, већ бирање између прошлости и будућности

Рама је додао да су реформе у Албанији спроведене управо зато што њени грађани желе да се модернизују и да постану део велике европске породице.

– “Наша одговорност као лидера је да учинимо да људи схвате да европске интеграције нису избор између различитих љубави, већ између будућности и прошлости, у смислу какву државу желимо да имамо, какве институције, какво друштво” – рекао је Рама.

На целу причу о “љубави”, Вучић је рекао да ми имамо само једну љубав – Србију.

Вучић: Тачи није хапшен из политичких разлога

Вучић је током дискусије рекао и да Србија, за разлику од Косова, није претила прекидом дијалога због хапшења Оливера Ивановица, а да Приштина то ради због хапшења Нехата Тачија.

– Да ли стварно мислите да је неко из политичких разлога ухапсио Тачија? За њим је постојала потерница из 1997. године. Мислим да заједно треба да седнемо и погледамо све листе (потернице), али и да имамо исти приступ када говоримо о Србима и о Албанцима – рекао је Вучић.

Рама је рекао да Срби и Албанци за себе могу да ураде исто оно што су Немци и Французи за себе.
Вучић је још додао да је случај Оливера Ивановица најбољи пример како се косовске власти обрачунавају са Србима на КиМ.

Рама: Нећу да се такмичим са Вучићем “за срце Ангеле Меркел”

Модератор дискусије, професор на Колубија универзитету, Миша Глени прекинуо је Вучића док је говорио о Меркел, рекавши да ово “није такмичење ко је сјајнија звезда Ангеле Меркел”.

Еди Рама је тада у шали рекао да су веће шансе да Ангела Меркел поново буде изабрана за канцелара, него што Доналд Трамп има шансе да победи на председничким изборима у САД.

Казао је, у шали, да неће да се такмичи са Вучићем “за срце Ангеле Меркел”.

ЕУ била слепа на националистичке испаде из Хрватске

Вучић је изјавио данас и да се ЕУ се правила слепа, на хрватске националистичке нападе током њихових избора.

Вучић: Остају и добри односи са Русијом и наш европски пут

Што се тиче односа са Русијом, Вучић је рекао да Србија има традиционално добре односе са Русијом да ће наставити их негује, али додао и:

“Ја сам премијер Србије и председник владе која је на европском путу. Ако вам се то не свиђа, изаберите некога другог – поручио је Вучић.

Албански премијер рекао је да је померање ка западу и на запад једна од најважнијих ствари које и Србија и Албанија треба да урадите за своје земље.

Рама је рекао да се Србија понаша много “европскије и од неких чланица ЕУ када је у питању мигрантска криза.

Казао је и да је Ангела Меркел сачувала образ Европе када се десило мигрантска криза.
– Како би све изгледало да имамо једног (мађарског премијера Виктора) Орбана у Берлину – запитао се Рама.

Вучић је рекао да се прибојава тога шта ће бити и у ком правцу ће отићи ЕУ, односно да ће бити потреса, ако Меркелова не буде више била на челу Немачке, истичући да је она толико времена и пажње посветила Балкану.

Вучић: Не стидим се да кажем да желимо да имамо боље везе са Aлбанцима и Босанцима

Не стидим се да кажем да желимо да имамо боље везе са Aлбанцима, Босанцима, jер видим да потенциjално гледано имамо бољи раст о већине земаља чланице, имамо велики потенциjал у будућности и то ћемо учинити заjедно, jер ако идемо jедни против других онда немамо шансе, изjавио jе данас премиjер Aлекснадар Вучић.

Учествуjући заjедно с албанским премиjером Eдиjем Рамом на панелу у оквиру Београдског безбедносног форума, Вучић jе оценио да уз боље политичке везе у будућности нема сумњу да ћемо се приближити Eврооскоj униjи, чему теже све земље региона.

Захвалио jе албанском премиjеру што jе даанс у Београду и на форуму, и тиме дао шансу “да причамо, да развиjемо даље наше односе.

“Kада причате увек побољшавате односе, и то jе од значаjно за нас”, поручио jе Вучић.

Рама: Eвроинтеграциjе пут да раскинемо с лошом прошлошћу

Процес евроинтеграциjа ниjе пут одласка негде, већ jе то пут модернизациjе нашег друштва коjи ће нам помоћи да раскинемо везе са лошом прошлошћу, поручио jе данас премиjер Aлбаниjе Eди Рама.

Рама jе у диjалогу са премиjером Србиjе Aлександром Вучићем, на шестом Београдском безбедносном форуму, рекао да jе процес евроинтеграциjа у овом тренутку много важниjи од чланства у EУ, jер помаже нашим народима да изграде државе коjе никада нису имали из угла ефикасних институциjа, владавине права, функционалне демократиjе, друштава коjа имаjу енергиjу за такмичење,успех, па и неуспех за коjим ће следити поново успех.

Kада jе реч о реформи правосуђа у Aлбаниjи Рама jе рекао да jе учињено нешто што jе било незамисливо за ту земљу, да се спроведу уставне реформе и донесу броjни закони коjи су радикално прекинули однос са лошом прошлошћу.

“И свима jе jасна jедна ствар, да то не би било могуће без механизма евроинтеграциjа”, подвукао jе Рама.

Oн jе додао да свако може да има различито мишљење о Вашингтону, Mоскви, Бриселу, али да треба да буду свесни да не постоjи другачиjи механизам од евроинтеграциjа коjи ће нам помоћи да раскинемо са лошом прошлошћу и да се модернизуjемо.

Mиша Глени: Сусрет Вучића и Раме важан сигнал и за регион и за целу ЕУ

Шести Београдски безбедносни форум (БСФ) почео је јутрос дискусијом у којој учествују премијери Србије и Албаније – Александар Вучић и Еди Рама, а модератор те дискује је Миша Глени, професор на Колумбија универзитету.

Глени је, отварајући дискусију, рекао да је јако добро што су се двојица премијера састала.
– То је јак сигнал не само за регион већ за целу Европску унију. Важан је сигнал јер показује да желе да раде на решавању проблема и да желе да раде на просперитету својих држава, али и региона – рекао је Глени.

Од сусрета два премијера, генерални секретар Европског покрета Србије, Маја Бобић очекује искрен разговор са конкретним порукама за Србију и Албанију, као и цели регион.

– Читава интензификација односа и повећање сарадње, комуникација Србије и Албаније је значајна за регионалну стабилност и сарадњу – рекла је јуче Бобић у изјави Танјугу.

Како каже, знамо сви да постоји низ предрасуда, недовољно контаката и познавања између Срба и Албанаца, Србије и Албаније.

Међутим, додаје, оно што су потребе наших друштава и привреда јесте да се успостави много интензивнија сарадња.

Она је истакла да је сусрет два премијера веома значајан, посебно је важно што ће на БСФ имати прилику да пред релеватном регионалном публиком, која покрива цео западни Балкан, продисукутују глобалне и европске изазове, као и регионалну перспективу.

Више од 100 новинарских екипа

Дискусија премијера Србије и Албаније изазавла је велико интересовање – панел сала је препуна, акредитовано је више од 100 новинских екипа, ту су представници бројних институција из Србије, као и војске и полиције. Дошло је и неколико амбасадора, међу њима је и Аксел Дитман, амбасадор Немачке.

Теме – од мигранске кризе до Брегзита

Форум, који организују Београдски фонд за политичку изузетност, Европски покрет у Србији и Београдски центар за безбедносну политику, који је почео јуче акадамеским догађајем, покушаће да кроз бројне панеле обради изазове с којима се Европа, регион и Србија суочавају, попут мигрантске кризе, Брегзита, процесу проширења ЕУ, новој безбедносној стратегији Европе…

У оквиру БСФ ће се десити чак 25 расправа са више од 100 говорника и 700 учесника, представника влада, међународних организација и цивилног друштва, међу којима су бројна значајна имена политичке и дипломатске сцене.

Током другог дана БСФ дискутоваће се и о демократском одговору на растући популизам и радикализацију, новој Европској стратегији безбедности, замору у процесу проширења Европске уније, решењима за политичку стабилност и изградњу институција у Југоисточној Европи, дијалогу измедју Београда и Приштине, односу Србије и НАТО, као и процесу дигитализације, слободи говора и јачању партнерства између државе и цивилног друштва.

На агенди ће се наћи и питања о новом путу свиле у Европи, повећања учешћа цивила у мировним мисијама, односу демократије и безбедности и улози жена у промовисању политике мира.
Академски догађај, који традиционално претходи конференцији и окупља младе и перспективне истраживаче, биће посвећен мигрантској кризи, изазовима интегрисања избеглица и поштовању људских права.

Тродневни БСФ биће завршен дискусијом о улози цивилног друштва у очувању демократских вредности.

БСФ је покренут 2011. године и у међувремену је постао најпрестижнији скуп о безбедносној и спољној политици који се одржава у југоисточној Европи.

Блиц, Танјуг, Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

БРАВО ВУЧИЋУ! Угaшeнo 40.000 гaздинстaвa у млекарској индустрији Србије

БРАВО ВУЧИЋУ! Угaшeнo 40.000 гaздинстaвa у млекарској индустрији Србије

За произвођаче нема бољитка све док се за литру млека добија мање пара него за …

Вучић дошао на поклоњење глобалистима: Урадићемо све за Зелену агенду

Вучић дошао на поклоњење глобалистима: Урадићемо све за Зелену агенду

Председник Србије Александар Вучић борави у Глазгову где учествује на Самиту лидера о климатским променама …

3 Коментара

  1. Спаси Србију и уби се ИЗДАЈНИЧЕ !

  2. kad sami ne mozete da se spasite,zasto da se ubija neko za koga ste glasali…niste vi to zasluzili

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *