Шпекуланти криви за високу цену меса а не идиотска економска политика владе

0
(0)

Пред првомајске празнике цене свежег свињског меса порасле су и до 100 динара. Килограм бута у месарама и супермаркетима је коштао и до 550 динара. Лоша понуда товљеника на тржишту и драстично поскупљење меса у откупу најчешћи су разлози за раст цене који наводе кланичари.

Аналитичари тврде да толики раст цена свињетине због несташице није оправдан. Председник Уније пољопривредних произвођача Златан Ђурић навео је још један разлог због чега ово поскупљење нема основа.

Он је за „Политику” рекао да је „повећање цене товљеника добра вест за домаће фармере и наговештај почетка опоравка домаћег свињарства”. Цена товљеника је у Мачви била од 195 до 210 динара по килограму, што је за 50 до 60 динара више него пре месец дана.

– Али кланичари немају право да повећавају цену свињског меса у трговинама јер су и досадашње цене формирали на основу откупне цене од 220 до 250 динара – тврди Ђурић. То што су за мало пара куповали, а за велике продавали свињско месо довело је, каже, до тога да су кланичари последњих година остварили екстрапрофит на свињетини са огромном зарадом на штету и произвођача и потрошача.

Аналитичар Чедомир Кецо сматра да је највећи проблем што месари увек хоће да зараде једнако без обзира на околности на тржишту. Ово поскупљење није реално јер су кланичари и раније имали већу зараду на месу него што је економски логично.

– И да цена свиња сутра падне на 150 динара они би још месец дана задржали ове цене – каже наш саговорник.

Кецо упозорава да би оваква ситуација могла да потраје. Прогнозе струњака показују да ће се тржиште прасади стабилизовати тек крајем 2018. године. Због недовољног броја квалитетних приплодних крмача фармери ове године неће моћи да остваре производњу товљеника од 1,5 милиона комада, коју им је у протеклој години Министарство пољопривреде субвенционисало са 1,5 милијарди динара.

– Најгоре би било када би због оваквих потреса кренуо увоз замрзнуте свињетине која би се продавала по високим ценама иако могу да је набаве јефтино. Одговорност је на држави, инспекција мора то да спречи – каже Кецо.

Србија је прошле године произвела више свињског меса у односу на 2015. Са 284.000 тона производња је увећана на 301.000 тона и овим количинама потпуно подмирујемо домаће потребе. Аналитичар Војислав Станковић сматра да и сада у понуди има довољно свињског меса.

– Није забележено да се у ово доба године јавља дефицит. Обично је то почетак јуна када почиње нови циклус това. Нема економског утемељења за повећање цена. Сви хоће да зараде пред празнике а има и шпекулативних разлога – каже аналитичар Станковић.

Аутор: И. Албуновић, Политика.рс

Фото А. Васиљевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дупли дијамант продат за 410.000 евра

5 (1) Овај ован је најскупљи на свету и управо је као такав ушао у …

Од 1. септембра у Србији поново поскупљује струја

5 (3) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend