Плате и пензије дижу 3% а инфлација расте 3.8%

Плате и пензије дижу 3% а инфлација расте 3.8%

Са доласком топлијег времена требало би да дође до постепеног ишчезавања ефеката хладног времена на привредни сектор Србије, а укупна инфлација у наредном периоду ће остати стабилна и кретаће се у границама циља од 3 одсто, кажу за Танјуг у Народној банци Србије.

Хладни талас који је погодио Србију протеклих дана у појединим деловима земље нанео је знатну штету пољопривредним произвођачима, посебно воћарима, док је привредни и финансијски сектор на ногама издржао хладан ударац.

„Приземни мразеви и снег у априлу нису неубичајена појава, посебно у појединим деловима Србије. Очекујемо да ће хладно време које је присутно од средине априла имати битно мањи утицај на инфлацију у односу на јануарске хладноће. Подаци кажу да ће ниво инфлације бити на планираном нивоу од 3 одсто”, кажу у НБС.

Због хладног времена почетком ове године у Србији, као и у другим земљама региона, забележен је и раст цена поврћа и чврстих горива, који је био изнад сезонских цена.

„Неповољне временске прилике највероватније ће се одразити на приносе код малог броја пољопривредних култура, пре свега малина и јагода. Поред тога, за разлику од ситуације почетком године, евентуални ефекти на понуду на домаћем тржишту могу се у кратком року неутралисати, посебно ако се има у виду да су ови утицаји ограничени и присутни код мањег броја производа”, кажу стручњаци из НБС.

Како кажу, резултати мартовске анкете показују да финансијски сектор и привреда очекују да ће постигнута стабилност цена бити очувана у кратком и средњем року.

„При анализи ефеката хладног времена у априлу на производњу и тржишне вишкове пољопривредних производа у Србији, треба имати у виду да је током овог периода повећан и обим падавина, а повећање влаге у земљишту поправља изгледе у погледу успешности овогодишње пољопривредне сезоне, посебно код кључних ратарских култура”, наводе у НБС.

Како су рекли, очекивана инфлација финансијског сектора за март 2018. је на нивоу од 3, док привредници за исти период очекују инфлацију од 2,2 одсто, кажу у НБС. (Танјуг)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Рекордна инфлација у Немачкој у задњих 28 година

Рекордна инфлација у Немачкој у задњих 28 година

Стопа инфлације у Немачкој достигла је у септембру четири одсто, што је највећи раст у …

Колика је заиста инфлација у Србији јер је све поскупело 20% и да ли режим крије праве податке

Колика је заиста инфлација у Србији јер је све поскупело 20% и да ли режим крије праве податке

Званична статистика показује да је у августу српска инфлација износила 4,3 посто – новчаници и …

5 Коментара

  1. Wow! Čitavih 0,8% povećanje! Dve stoje, bato! Ala će se nakrkamo! Odsad bogat dnevni jelovnik: kriška hleba, 30 g povrća, 20 g mesa, pola čaše mleka, 20 g voća, rasporedjeno na tri obroka.

  2. Шокантно! Београд прави Велику Албанију!
    Темељи Велике Албаније се налазе у Београду! Погледајте ко су прави протагонисти албанско-фашистичког пројекта на Хелму (Балкану).
    Ко су заправо главни кривци,због кога је данас Косово и Метохија окупирана територија и због кога је српски народ протеран са својих вековних огњишта. Ово и још много тога,погледајте у сјајном видеу.
    https://www.youtube.com/watch?v=Ek6KAPVel1o

  3. Koji rečnik i nebuloza AV-ovo povećanje plata i penzija veće nego ikad, mislim da je radikalno napredno rečeno. Sa njegovim povećanjem penzija, tako visoko, a tako mizerno da boli glava. Šta će taj penzos sa istorijski najvećom penzijom da kupi, ništa u odnosu na 1980-1990. godine. Koga on laže? Sa prosekom penzija od 180 eura, penzioneri ne mogu ni da prežive, kamo li da žive. S obzirom da se kreće među ljude, neka pita bednog penzionera sa penzijom od 15.000 dinara, kako preživljava, ne živi. Sramoto! Pobeda za penzionere, neće biti trajnog umanjenja penzija za one koji u penziju odu pre 65 godine starosti. Gde je bio, kada je on i njegovi, doneli zakon 2014. godine, da oni koji odu u penziju, pa maker imali i preko 40 godina radnog staža imaju umanjenje penzija 0,34% za svaki mesec pre 65 godina starosti, a najviše nešto iznad 20%. Sada je Džek, dovodi zakon, onako gospotstveno u normalu, ispravlja svoju grešku. Ako već ispravlja grešku, neka zakon važi retroaktivno. Ovo je najrestriktivniji zakon za odlazak u penziju u Evropi. Izneađena mudrost.

  4. Šta bi sa onom urnebesnom nagradnom igrom sa fiskalnim računima zbog koje je u Srbiji nastala opšta jagma za kovertama? Je li neko dobio neku nagradu i je li poboljšano ubiranje PDV-a?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *