Спољно-трговински дефицит наставља да расте и данас износи 4.41 милијарду евра!

Спољно-трговински дефицит наставља да расте и данас износи 4.41 милијарду евра!

3.7
(3)

БЕОГРАД – Укупна спољнотрговинска робна размена Србије у периоду јануар-август 2019. године порасла је за 7,9 процената на 26,89 милијарди евра у односу на исти период прошле године, при чему је извоз повећан за 6,9 посто, а увоз за 8,7 одсто, објавио је Републички завод за статистику.

У посматраном периоду је извезено робе у вредности 11,48 милијарди евра, а увезено за 15,40 милијарди, тако да је дефицит 3,91 милијарду евра, што је повећање од 14,5 одсто у поређењу истим лањским периодом.
Покривеност увоза извозом је 74,6 процената и мања је него у упоредном осмомесечном периоду 2018, када је износила 75,9 одсто.

Изражено у доларима, укупна робна размена са светом од јануара до краја августа ове године достигла је 30,29 милијарди, и већа је за 1,5 посто на годишњем нивоу.

Извоз је забележио раст од 0,5 процената на 12,94 милијарде долара, а увоз је повећан за 2,2 одсто на 17,35 милијарди долара. Дефицит износи 4,41 милијарду долара, што чини пораст од 7,7 посто.

Највеће учешће у извозу Србије имао је Регион Војводине (34,4%), а у увозу Београдски регион (47,7%).

Спољнотрговинска робна размена била је највећа са земљама са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини. Земље чланице Европске уније чине 62,7 одсто укупне размене. Највећи трговински партнер Србије, појединачно, била је Немачка.

Са земљама ЦЕФТА смо забележили спољнотрговински суфицит у износу од 1,34 милијарде евра, при чему је извоз износио 1,95 милијарди, а увоз 612,6 милиона евра. Покривеност увоза извозом је 319,7 процената.

Појединачно по земљама, највећи суфицит у размени остварен је са земљама из окружења: Црном Гором, Босном и Херцеговином и Северном Македонијом, али се истиче и суфицит са Румунијом, Словачком, Бугарском, Уједињеним Краљевством, Хрватском, Словенијом, Шведском.

Истовремено, највећи дефицит се јавља се у трговини са Кином и Руском Федерацијом, а следи дефицит са Немачком, Турском, Пољском, Мађарском, Ираком, Белгијом, Француском, Украјином, САД-ом, Италијом, Републиком Корејом, Швајцарском, Шпанијом, Данском …

Само у августу 2019. године, извезено је робе у вредности 1,35 милијарди евра, што чини повећање од 4,1 одсто у односу на исти месец прошле, док је увоз смањен за 3,0 процента на 1,72 милијарде евра.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србији недостаје један „Генекс” да реши проблеме у сточарству

Србији недостаје један „Генекс” да реши проблеме у сточарству

4.2 (5) Лоша ситуација у туризму због ковида 19 изазвала је поремећаје на светском тржишту …

ЗАШТО СРБИ ЈЕДУ КИНЕСКИ БЕЛИ ЛУК? Три пута је скупљи, а ова ствар се ставља у њега да би изгледао боље

ЗАШТО СРБИ ЈЕДУ КИНЕСКИ БЕЛИ ЛУК? Три пута је скупљи, а ова ствар се ставља у њега да би изгледао боље

4.9 (9) СРБИЈА већ годинама увози бели лук, највише из Кине, али и из Египта, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend