СПРЕМА СЕ ХАОС: Македонији прети грађански рат!?

Више македонских удружења, блиских опозиционој партији ВМРО-ДПМНЕ, поново позивају на грађанску непослушност којом ће се супротставити насилничкој политици актуелне владе Зорана Заева упереној против македонског народа, пренео је порталалб.

Реч је о Грађанској иницијативи „Тврдокорни“, Уједињеним снагама (ФБМ), покрет „Ребиртх“ и македонски Светски конгрес, а њихова порука је да ће непослушност трајати наредних недеја и месеци, све док се власт у Македонији не врати свом народу.

Македонија мења име?

Најавили су да ће грађанима доставити упутства о томе како да се понашају током изражавања грађанске непослушности.

Из Грађанске иницијативе „Тврдокорнит“ је саопштено да је грађанска непослушност усмерена против унутрашњих снага, странака и организација и појединаца који, како кажу, раде на нестанку македонске нације.

Иначе, ова иницијатива актуелног и бившег премијера, Зорана Заева и Николу Груевског, сматра издајницима, а председника Ђорђа Иванова кукавицом.

Та иницијатива је у пролеће 2017. протестовала против албанске платформе, а 22. новембра против закона о језику.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ не враћају се у парламент

Посланичка гупа најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ одлучила је на данашњем састанку координације да њени посланици неће учествовати у будућем раду Скупштине, све док се не створе услови за демократско функционисање парламента, изјавио је лидер те странке Кристијан Мицкоски.

Мицкоски је рекао да је ту одлуку донео партијски врх јер се и даље у притвору налази неколико посланика те странке, који су осумњичени за тероризам и угрожавање уставног поретка због учешћа у нередима који су се догодили 27. априла прошле године у Собрању, када је за председника тог највишег законодавног тела изабран Албанац Таљат Џафери.

Мицкоски је рекао да су посланици уједињени у овој одлуци.

„Посланичка група ВМРО-ДПМНЕ, посланици који су на слободи, са изузетком незаконито притворених, заједнички учествује у одлучивању. Као и увек до сада посланичка група ВМРО-ДПМНЕ јединствена је и уједињена и сви заједно стојимо иза ових ставова“, рекао је Мицкоски новинарима у парламенту, пренели су македонски медији.

Оценио је да у овом тренутку не постоји демократски амбијент за рад у парламенту, јер је, како је рекао, 12 одсто посланичке групе ВМРО-ДПМНЕ у притвору.

Он је поновио став Омбудсмана да су приликом њиховог хапшења кршена људска права.

Подсетио је да је Омбудсман 28. новембра рекао да приликом притварања није поштована чињеница да посланици имају имунитет, као и да је утврдио да полицијски службеници нису поштовали процедуру притвора.

“ Ако се особа коју хапсе позове на имунитет полиција је дужна да обустави процедуру , а више је него јасно да да су власти прекршиле процедуру, што захтева санкције за незаконито лишавање слободе“, устврдио је Мицкоски.

То је, како је рекао, доказ да у Македонији постоји класични политички прогон и злоупотреба институција према свима који мисле другачије.

„Слика недемократског окружења заокружена је чињеницом да су и десетине других у притвору с измишљеним оптужбама за тероризам и без икаквог правног аргумента. Власти морају да бирају између реформи и перспективе, политичког прогона и обрачуна са противницима“, рекао је лидер ВМРО-ДПМНЕ.

Закон о албанском као званичном поново није усвојен

Због недостатка кворума македонски парламент поново није усвојио предложени Закон о употреби језика о којем је расправа започета крајем прошле године.

„Комисија за европска питања и Законодавни одбор нису доставили додатне предлоге пошто нису усвојени амандмани којим се предвиђају измене и допуне овог закона. Али пошт је јасно да немамо кворум, гласање ће се одржати у четвртак“, изјавио је председник македонског парламента Таљат Џафери.

За усвајање овог закона који уводи албански језик у службену употребу у Македонији, треба да гласа најмање 61 посланик од 120 колико их има у Собрању.

Македонски медији тврде да парламент има потребну већину за усвајање поменутог закона, али да због обавеза неки посланици нису били у могућности да присуствују седници.

Напомиње да предложени закон није усвојен иако су и неки посланици албанске опозиције били спремни да га подрже.

Македонска опозиција није била присутна, а лидер најутицајније ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски је раније данас најавио да ова странка у знак протеста због хапшења неколицине својих посланика неће присуствовати скупштинским заседањима.

ВМРО се, иначе, противи усвајању Закона о језику, који, између осталог, ће омогућити да албански први пут буде коришћен као званични језик у македонској влади, у говорном и писаном облику, а исти третман ће имати и у парламенту и другим органима централне власти.

Званична употреба албанског језика формулисана је као „језик који говори више од 20 процената становништва“.

Такође ће се применити на све водеће државне институције и у локалним заједницама у којима живи више од 20 посто припадника албанске мањинске заједнице.

Албански језик неће се користити на новчаницама и на униформама војске.

Што се тиче полицијских униформи, здравствених радника и ватрогасаца, албански језик ће се као званични језик користити само у општинама у којима живи више од 20 одсто припадника албанске мањине.

Интермагазин.рс

Актуелно

Македонија најзагађенија земља у Европи

Македонија је на врху листе земља у Европи са најзагађенијим ваздухом, показао је извештај Европске …

Украјина провоцира рат са Русијом

УКРАЈИНСКА војска доведена је у стање највише борбене готовости, саопштила је прес-служба Министарства одбране Украјине. …

Један коментар

  1. MA NEMA TU POBUNE.TO SU NASE IZMISLJOTINE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons