СПРЕМАЈУ ИЗДАЈУ СРБИЈЕ! За промену Устава биће довољна већина изашлих бирача

4.5
(4)

Министарство државне управе и локалне самоуправе предложиће Влади и парламенту промене Закона о референдуму и народној иницијативи, који ће прописати да за промену Устава више не буде потребна већина од броја уписаних, него од броја изашлих бирача, најавио је министар Бранко Ружић.

Он је на завршној јавној расправи о нацрту тог закона објаснио да је потребно да се он мења јер је по својим решењима „рестриктиван и у великој мери превазиђен и неусаглашен са Уставом“. Ружић је оценио да је постојећи Закон о референдуму ограничавајући фактор у коришћењу „ових иначе значајних демократских механизама за остваривање суверенитета гарантованих Уставом и остварује се, на овај начин, не само изборима“. Он је подсетио да је важећи закон донет 1994. године, а минимално измењен 1998. и да је примена низа његових решења у пракси показала недостатке, а чињеница да се референдум и народна иницијатива ретко користе јесу доказ.

Од увођења вишестраначја у Србији, додао је Ружић, била су свега три референдума – 1992, 1998. и 2006. године, а предлагач је била само Скупштина, не и грађани, чија је само једна народна иницијатива прихваћена, и то Фондације „Тијана Јурић“ за измену кривичног закона.

Ружић је указао и да су се на локалном нивоу спроведени референдуми односили искључиво по питању увођења месних самодоприноса, што указује да се референдум као „институт изразито демократског карактера“ врло слабо примењује. Објашњавајући предлоге измена одредби о народној иницијативи, он је навео да је предложено да потребан број бирача који је покрећу у локалним самоуправама буде смањен на пет одсто уписаних бирача, јер је до сада неким локалним статутима било предвиђено и 25 одсто.

„Овом изменом смо желели да онемогућимо да у статутима локалне јединице локалне самоуправе самостално утврђују овај проценат“, рекао је Ружић.

Новина у предлогу о народној иницијативи, истакао је Ружић, јесте то да се рок за прикупљање потписа са досадашњих седам дана, што је био кратак рок и није се могло кренути у квалитетну процедуру, повећава на 90 дана.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За време досадашње владавине Вучића и СНС само у Београду извршена 53 мафијашка убиства, 2 решена

5 (3) Бивши шеф посланичке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда написао је …

Чланови напредног нарко ганга на броду БИА?

5 (10) Кад може Његов брат центром Београда да вози нерегистрован ауди што не би …

Један коментар

  1. Bice dovoljno i da niko ne izadje na referendum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *