СРАМОТА: Месо за извоз у Русију контаминирано црвима и фекалијама

0
(0)

Руска ветеринарска инспекција током контроле српских извозника меса у ту земљу, у једној од кланица пронашли чак и црве, али и полутке контаминиране фекалијама.

У извештају куцаном на преко 50 страна, у који је “Блиц” имао увид, стручни ветеринарски тим џава чланица Царинског савеза утврдило је чак 56 неправилности код произвођача меса и месних и млечних прерађевина. Највише пропуста током контроле обављене у Србији од 9. до 15. марта ове године, пронашли су код домаћих кланичара који имају лиценцу за извоз свињског меса у Русију. Одмах је уследила казна и делимична забрана увоза меса из Србије од четврог јуна ове године.

Извоз свинског меса из Србије у Русију

5.000 тона недељно
200 контејнера недељно
25 тона меса стаје у један контејнер

* подаци са почетка 2014.

Осим што су утврдили да су поједини произвиђачи за извоз у Русију спремили свињско месо и прерађевине са пореклом из Европске уније, одакле је због свињске куге обустављен извоз у Русију, руски инспектори су пронашли и много озбиљније пропусте.

Тако су у једној кланици у хладњачи, како се наводи у извештају, пронашли полутке говеда контаминиране фекалним садржајем. Код истог произвођача установили су да не постоји контрола кретања запослених из чистих у нечисте зоне. Сличан проблем је установљен готово код свих произвођача.

Запрепашћујућим подацима , који указују на немар извозника али и државних институција које би требало да врше контролу , ту није крај. Наиме, у контејнерима односно посудама за одлагање билолошког отпада, приликом провере примећено је присуство црва.

Недовољна контрола ветеринарске службе

Да чињеница да је реч о отпацима ипак није олакшавајућа околност јасно указује податак да посуде које се користе у производном процесу нису јасно означене па их је лако заменити са посудама које се користе за отпатке.

Осим појединачних пропуста установљених током контроле домаћих извозника, нашта иначе имају право на основу потписаног протокола о трговинској сарадњи Србије са Царинским савезом, општи закључак је тај да утврђене неправилности указују на недовољну контролу ветеринарске службе Србије што доводи у питање основаност раније датих гаранција.

Подаци сумњиви Русима

Увоз меса из ЕУ у Србију:

– 1.346 тона за 12 месеци у 2013.
– 649,23 тоне за прва три месеца 2014.
– 1,8 милиона грла заклано је у кланицама у Србији
– 1,4 милиона свиња је било у тову у Србији
– 560.000 тона свињског меса је годишња потреба Русије
– 1,4 милијарди евра је вредност годишњег извоза меса из ЕУ у Русију

Контроле које је српска ветеринарска инспекција спровела и током 2014. године оцењене су као формалне, јер ни у једном извештају није споменут ни један пропуст који је током њиховог седмодневног боравка установљен. Ни три дана од избијање афере око забране извоза меса у Русију због покушаја подвале појдеиних домаћих произвођача, Министарство пољопривреде се није огласило. До затварања овог броја Блиц из министарства није добио одговоре на питање ко је одговоран за насталу ситуацију, како је могуће да инспекција није установила овакве пропусте. Професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић за “Блиц” каже да то што се понашање произвођача и државних надлежних институција скандалозно.

– Надлежни морају да предузму озбиљне казнене мере према фирмама и руководиоцима фирми које су нанели велику штету домаћој пољопривреди. Такво понашање, у коме се подмећу фалсификати је злоупотреба привилегованог положаја који Србија има у трговини месом са Русијом. То је заиста скандалозно и неморално од стране наших бизнисмена. Они морају да воде рачуна о томе да су стандарди за пласман меса и месних прерађевина на руско тржиште оштрији него у Европској унији и да управо због тога само мали број кланица из наше земље има извозну лиценцу за руску федерацију – каже професор Шеварлић.

Одлука Русије да због свињске куге забрани увоз свињског меса из Европске уније на годину дана, за Србију је била велика шанса која не да није искоришћена већ је и доведена у питање. О каквом потенцијално вредном послу је реч, најбоље говори податак да је Русија из ЕУ на годишњем нивоу куповала свињско месо у вредности од 1,4 милијарде евра. Руска инспекција је током седмодневног боравка у србији контролисала објекте Неопланте, Млекаре Шабац, Темпорекса, Беокапра,Млекаре Суботица и Јухора.

 

Б.Анђелић, Блиц

фото: РАС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сергеј Макаров: Трамп жртва меке дигиталне диктатуре – Русија мора имати свој Твитер, ЈуТјуб…

4.9 (8) Русија и њени савезници морају се хитно припремити за напуштање дигиталних платформи које …

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

5 Коментара

  1. ne sikiraju se oni ro ce sve kod nas da proture i prodaju samo da donesu hitno neki zakon po kome ce sve to legalno da postane

  2. Toje strasno,sve te kriminalce u zatvor ali ne da lezi vet da radi najteze poslova,a hrana od pokvarenog i zarazenog mesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend