Срби из региона траже подршку и исти буквар за све

0
(0)

Националне организације Срба из региона затражиле су данас активнији однос матице Србије и њених инситуција према Србим у региону, а којих је, према проценама између три и четири милиона заједно са онима који живе у Републици Српској, преноси Танјуг.

Један од захтева представника кровне организације која окупља српске организације из осам земаља региона је и „један буквар за све Србе, не само у региону већ и шире у дијаспори, који би допринео заштити српске културе, традиције и идентитета”.

Представник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић је у име кровне организације изразио незадовољство што Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у чијој су надлежности није конституисана.

Због тога немамо коме да се пожалимо и делегирамо проблеме, казао је он.

На конференцији за новинаре, речено је да се положај српског народа разликује од земље до земље у региону, да је у Црној Гори најлошији због насилне асимилације, а најбољи у Румунији и Мађарској.

Представник Срба из Мађарске Љубомир Алексов рекао је да је та земља издвојила неколико милиона евра за пројекте Будимске епарихе СПЦ и најавио да се 25. маја поводом завршетка обнове црквено музејског објекта у Сентандреји очекује велика прослава уз присуство челника Србије и патријарха СПЦ.

Алексов је додао да се захваљујући подршци Будимпеште у Мађарској реновирају и граде нове спрпске школе.

Представница Националног савета Срба у Македонији Гордана Стојковски рекла је да тамошњи Срби немају финансијку подршку државе као ни цкрву ни просторије у којима би могли да се окупљају.

„Желимо један буквар за све Србе, не можемо дозволити да нестану Кумановска битка, Кајмакчалан, Скадар и Сент Андреја … којих нема у образовном систему”, рекла је она и као једино позитивно издвојила добре међусобне односе Срба и Македонаца.

Представник Националниог савета Срба из Словеније Никола Тодоровић рекао је да у тој земљи живи велики број Срба из Републике Српске те да зато Републику Српску уз Србију посматрају као матицу од које очекују помоћ за Савет који заступа 65.000 Срба.

Представник Удружења српског народа „Морача-Розафа” из Албаније Павле Брајовић рекао је да су Срби у Албанији почели изградњу инситуција од нуле и да данас могу бити задовољни. Додао је и да су у тој земљи Србима Албанци пријатељи.

На конференцији је речено да би било добро да уз подршку матице сви важни историјски празници буду заједнички обележавани у свим земљама региона.

Кровна организација обухвата Савез Срба из Румуније, Удружење Срба из Хрватске, Национални савета Срба у Македонији, Удружење српског народа „Морача-Розафа”, Асоцијације „Ствараоци Републике Српске, Националниог савета Срба из Словеније, Заједничко веће општина из Вуковара, Самоуправу Срба у Мађарској и Српски национални савјет ЦГ.

Своје кораке и захтеве заснивају на Стратегији коју су усвојили о очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Оружани сукоб полиције и грађана у Kосову Пољу, има повређених

3.9 (14) У оружаном сукобу, који се данас догодио у Kосову Пољу, повређено је више …

Олга Четверикова: Пут ка дигиталном малоумљу

5 (7) Велики социјално-политички пројекат за успостављање новог кастинског друштва Одраслима је тешко променити свест, …

2 Коментара

  1. Evo, odma’ ce corak da reaguje, samo da se „posavetuje“ sa bleeeeeerom i ostalim cmarcima oko sebe, da dobije naredjenje kako da se „postavi“ spram problema!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend