Срби на Jарињу: Не прихватамо противуставна решења (видео)

Срби на Jарињу: Не прихватамо противуставна решења (видео)

JAРИЊE – Срби са севера Kосова коjи су данас на нешто мање од сат времена блокирали интегрисани прелаз Jариње поручили су да неће учествовати у спровођењу договора у Бриселу ако они буду противуставни и на штету грађана са севера покраjине.

Бивши посланик у Скупштини Србиjе, сада одборник Демократске странке у Скупштини општине Kосовска Mитровица Драгиша Ђоковић рекао jе обраћаjући се окупљенима да Срби са севера Kосова имаjу своjу земљу, своjу државу и териториjу и да желе да ту да остану.
“Не рачунаjте да ће Срби са севера Kосова учествовати у било каквим накарадним договорима и имплементациjи и реализациjи било чега што ниjе у интересу и на корист српског народа, односно свега онога што се противи нашем Уставу”, рекао jе Ђоковић уз подсећање да jе на снази Резолуциjа 1244 Савета безбедности УН.

Не желимо да мењамо своj просветни систем, своj систем општинских самоуправа, социjалне заштите и здравствени систем, то jе наша порука свима коjи ових дана и ових месеци преговараjу о нашим судбинама, рекао jе Ђоковић.

Oн jе рекао да су Срби на Jариње дошли са српским таблица, возачким дозволама и личним картама и да лична документа неће да мењаjу.
“И наш драги Београд треба да чуjе да смо ми Србиjа, нисмо Kосово, да ми имамо институциjе Републике Србиjе, не институциjе српског народа. Институциjе неког народа нека праве за нове народе и нове државе, Србиjа jе стара држава, ми смо стари народ, ми смо своjи на своме, тако желимо да остане и опстанемо”, поручио jе он.

Tакође jе истакао да су Срби окренули леђа прелазу Jариње али да то не значи да су окренули леђа Србиjи и да поруку српског народа са севера Kосова нико не треба да схвати као првоаприлску шалу.
“Никада нико од нас неће окренути леђа Србиjи, али тражимо реципроцитет. Леђа смо окренули овоj несрећноj граници и овом несрећном здању коjе овде стоjи са опоменом, са жељом и сталном нашом тежњом да ово jеднога дана нестане,” рекао jе Ђоковић.

Oн jе позвао представнике Срба са Kосова коjи учествуjу у бриселском диjалогу да се “врате у народ и деле његову судбину” а такође jе критиковао Уставни суд што већ ниjе донео одлуку о уставности и законитости до сада постигнутих споразума у Бриселу.

Kилометарска колона аутомобила у коjоj су били Срби са севера Kосова блокирала jе на нешто мање од сат времена интегрисани прелаз Jариње пред сутрашњи наставак преговора у Бриселу.

Ниjе било инцидената, осим jедног мањег када jе шеф смене косовске полициjе на Jарињу покушао да спречи новинаре у извештавању с лица места, што jе изазвало вербална негодовања окупљених Срба.

 

фото Танјуг, Боки

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА: Вучићев режим изоставио културно наслеђе Косова и Метохије из Закона!

ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА: Вучићев режим изоставио културно наслеђе Косова и Метохије из Закона!

“Предлог закона о заштити културног наслеђа само је још један у низу доказа каква је …

Одржан протест испред РТС због неемитовања спота против Рио Тинта (видео)

Одржан протест испред РТС због неемитовања спота против Рио Тинта (видео)

Испред зграде РТС у Таковској улици, одржан је протест јер је јавни сервис одбио да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *