Срби на Косову не желе да постану „Косовари„

0
(0)

09.10.2012. –

Срби на Косову не желе да буду косовари и да слободно путују у Европу, немајући при томе могућност да се упуте у Приштину. Они су предали Уставном суду Србије предлог за оцену уставности,  као незаконитие споразуме претходне владе са делегацијом Косова. Зашто оно што је бивши шеф делегације Борислав Стефанових усагласио у Бриселу не одговара српским становницима јужне српске покрајине, објаснио је у интервјуу за Глас Русије председник општине Звечан Драгиша Миловић:

– Сматрамо да је добар део тих споразума и против националних и државних интереса, противуставан је, не доноси ништа добро грађанима, тј нама Србима и не-Албанцима који живе на Косову и Метохији. Поменућу само Споразум о интегрисаном управљању прелазима Јариње и Брњак, где је у споразуму, наша страна прихватила да их Приштина тумачи граничним линијама, границом дакле. Такође, прихваћено је да ће на прелазима бити и цариник из Приштине. Према тим споразумима, требало би да се постави граница између Косова и Метохије и централног дела Србије, тамо где она никада није ни била. И по Уставу, а и по Резолуцији 1244, Косово и Метохија су саставни део републике Србије, дакле, сматрамо да су ти споразуми противуставни. Такође, по Споразуму о слободи кретања који предвиђа да Срби који живе на Северу и не-Албанци, требало би да узму документа и личне карте, саобраћајне дозволе- у којима ће им бити уписано-Косовари као националност. Ми имамо наша документа, држављанство смо стекли рођењем. Живимо овде вековима и сада неко, противуставним споразумима, жели да нас произведе у неке грађане Косоваре. И не само то, са документима која издаје наша држава, можемо путовати по целој Европи- то су и личне карте и саобраћајне дозволе, возачке дозволе, регистарске таблице наших аутомобила. Али, то не важи за Приштину. Сматрамо да то није у складу са Уставом, сматрамо да су многи ти споразуми само констатовани на седницама Владе, а то су биле телефонске седнице, и нормално би било да Уставни суд Републике Србије да своју оцену уставности свих тих споразума.

Шта очекујете од Уставног суда и каква ће бити ваше даље акције, ако одговор на питање „да ли ови споразуми проиврече Уставу“ буде негативан?

– Искрено да вам кажем, сви се ми боримо да наши судови буду независни, тако да без обзира на све, ја верујем у судство наше државе и очекујем да Уставни суд републике Србије, што пре изнесе и да своју оцену о уставности тих споразума.

Како је време показало, бриселски споразуми су били склопљени у стуштини влади иза леђа. Ко одговара за њих?

– Ми смо имали прилике да тадашњег председника републике, господина Тадића питамо да ли он стоји иза свих тих споразума које је господин Борко Стефановић договорио и рекао нам је да стоји. Очигледно је да је Борко Стефановић био један чиновник који је извршавао налоге, а да је то била стратегија претходне власти, а сада видимо и због чега. Требало је уочи избора добити статус кандидата за улазак у ЕУ и очигледно је да се то радило под притиском западних земаља који су ментори косовске независности. Јасно је да је претходна власт, због те кандидатуре испуњавала жељу Приштини, а то је, по нама чинила кршећи важећи Устав републике Србије.

На чему, по вашем мишљењу, треба да буде основана нова платформа за Косово коју власти обећавају да представе у скорије време?

– Нова платформа и нова стратегија коју сви очекујемо, искрено се надам да ће доћи до консензуса у Београду, да ће платформу подржати и Парламент републике Србије. Са тим у вези се надам да ми овде, Срби, који живимо на Косову и Метохији, сматрамо Србију својом матичном државом, да ћемо бити укључени у то, као и у преговарачки процес. Платформа се мора заснивати на поштовању важећег Устава републике Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, која је на снази.

Пред нашим микрофоном је био Драгиша Миловић, председник општине Звечан.

Тимур Блохин,

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На претњу Путиновој безбедности руски стратешки бомбардери били спремни да збришу Лондон

5 (6) * Док су Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали у Сочију – над …

Европол разбио један од највећих шиптарских нарко фисова специјализован за шверц кокаина у Европу (видео)

0 (0) ХАГ – Пажљиво координисана полицијска операција у 10 земаља разбила је албански организовани …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend