Политика

Делатност Хашког трибунала је отворено криминална

09.10.2012. – Москва сматра суд у Хагу нелегитимним, зато што је он формиран специјално да осуди Србе

Главни тужилац Међународног трибунала за бившу Југославију Серж Брамерц је дошао у посету Београду. Међу главним темама разговора са српским властима су лица која су помагала оптуженим у скривању од Међународног трибунала. Москва сматра суд у Хагу нелегитимним, зато што је он формиран специјално да осуди Србе.

Став о трибуналу био је изречен на округлом столу, одржаном у Државној думи РФ, уз учешће угледних научника, јавних и политичких посленика. Мeђу њима је магистар правних наука, стручњак за међународно право Александар Мезјајев, који је сам више пута иступао у трибуналу као адвокат.

– Треба признати да ми је Хашки трибунал претио да ће подићи против мене оптужницу пошто сам написао чланак у којем сам спровео истрагу убиства Слободана Милошевића. Инстистирам на томе да је то управо убиство, а не смрт, као што ствари представља сам трибунал. Управо на тај чланак су се позивале судије када ми нису дозволиле да будем Младићев адвокат.

– Треба истаћи да се ни једно суђење у Међународном трибуналу не одвија уз поштовање права оптужених. На примеру генерала Младића може да се говори о томе да је пресумпција невиности у потпуности прекршена. Крши се право на довољно време за припрему одбране. Одбрана се стално налази у неприпремљеном стању. Адвокатима се не дају на време документи који би могли да им помогну да се припреме за унакрсно испитивање.

– Посебно желим да подвучем да је за генерала Младића утврђен посебно тежак режим судских заседања. Заседања се одржавају сваког дана по цео дан. Ни један други оптужени није подвргнут таквом режиму. Између осталог, то је тешко чак за судије, да не говоримо о оптуженом.

– Сасвим сам сигуран: све то се чини како генерал Младић не би могао ефикасно да учествује у суђењу. Јер немогуће је држати све што се дешава под контролом под таквом напетошћу.

По речима Александра Мезјајева, алармантни прекршаји Хашког трибунала дају за право да се захтева дисквалификација судије Алфонса Орија.

– Одбрана је предавала одговарајућа документа о изузећу Орија председнику трибунала. Он је одговорио на то да је у потпуности задовољан објашњењима судије. Тачније, судија се оправдао и рекао да је по свакој тачки он непристрасан. То је још једна страна делатности трибунала – потпуно одсуство правне основе. Важан моменат састоји се у томе што је судија Ори грађанин Холандије. А главна оптужба против генерала Младића су догађаји у Сребреници. Чак они који не знају превише дубоко случај генерала Младића, одлично су упознати са улогом холандског батаљона у догађајима у Сребреници. И када кажу да према статуту судија не представља државу, већ себе самог, то звучи лукаво, зато што судију кандидује управо држава. У датом случају холандска држава. И зато је судија Ори директно заинтересован да оптужи генерала Младића. После тога Ори нема право не само да преседава, већ уопште да буде члан суда у том суђењу.

Какав се може извести закључак из свега наведеног?

– Овде није реч о нусефекту и о грешкама судија. Ово је свесна политика Хашког трибунала. Тим поводом издвојио бих две стране делатности Међународног трибунала: то је фалсификација историје и промена међународног права. Трибунал је направио сопствене норме права, на пример концепцију “Криминал Ентерпрајз”, такозвана заједничка злочиначка дејства, када се човек може осудити не само за злочин који није извршио, већ за чије извршење није чак ни знао.

– На тај начин делатност Хашког трибунала је отворено криминална. У вези са тим имам предлог да се одрже парламентарне расправе о делатности Међународног трибунала и да се увоји изјава о кришењу међународног права од стране трибунала. Такође бих препоручио МСП-у РФ да постави ова питања, посебно када се делатност трибунала разматра директно. Питање о томе колико ће Међународни трибунал наставити да крши стандарде праведног судског процеса предлажем да се повери експертској комисији Државне думе.

Ово су предлози магистра правних наука, стручњака за међународно право Александра Мезјајева.

Григориј Соколов,

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!