Срби су једном створили заједничку државу са најцрњим непријатељима, НИКАД ВИШЕ!
фото: Танјуг

Срби су једном створили заједничку државу са најцрњим непријатељима, НИКАД ВИШЕ!

Амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант подсећа да се ове године поклапају 30 година од како је Словенија стекла независност и њено друго председавање ЕУ, и у Београду ће се представити изложбом поред Саве, “где желимо да прикажемо како изгледају пројекти које је Словенија урадила у време чланства у ЕУ од новца из ЕУ. Желимо да српској јавности прикажемо позитивност чланства у ЕУ”. Додаје да ће Словенија учинити све да олакша пут земљама кандидатима, као и да “мисли да је природно да Србија и остале земље Западног Балкана негде у будућности треба да постану чланице ЕУ”.

„Пројекат чланства у ЕУ је један од најважнијих пројеката који је Словенија имала у последњих 30 година, јер је то нешто што смо стварно желели“, каже Бергант у Н1 Студио Ливе.
На питање како памти тај јун 1991. када се Словенија отцепила од тадашње СФРЈ, он каже да је тада био веома млад, али да су Словенци „поносни на своју земљу, на своју независност, на то што су урадили за 30 година“.

„Волео бих да то могу да доживе и српски грађани“, додаје амбасадор.

Наводи да ће мото словеначког председавања Унијом бити „Заједно отпорна Европа“.

„Пандемија нас је све ухватила неприпремљене, извукли смо се на пола из пандемије, ми мислимо да и надаље треба да се припремамо за неке сличне кризе, размишљамо да нам можда следи нека сајбер криза, и за то треба да се припремамо“, упозорава он и додаје да желе и расправу о томе у каквој Европи желимо да живимо.

Приоритет ће бити и зелена агенда, питање вештачке интелигенције која може управо да помаже код криза, али и проширење на Западни Балкан.

Проширење је увек било и биће комплексан процес

„Учинићемо све да олакшамо пут земљама кандидатима ка ЕУ. Проширење је увек било, јесте и биће комплексан процес“, указује он и додаје да са једне стране имате 27 земаља чланица које имају различита мишљења, потом институције ЕУ које исто треба да ураде свој посао, а са друге очекивања земаља кандидата.

„Када се све склопи у један процес, врло је тешко да се то брзо ради“, наводи он, али додаје да су сви напори кандидата на путу ка ЕУ позитивни – „друштво се развија, постаје демократичније“.

„То се не ради због ЕУ, већ због држављана држава кандидата који желе да њихова држава иде напред“, наводи он и додаје да је веома битно да нико не изгуби веру у овај процес – ни држава Србија, ни њени грађани, ни ЕУ.

„Мислим да је природно да Србија и остале земље Западног Балкана негде у будућности треба да постану чланице ЕУ, прво је ту географски аргумент, јер сада имамо Западни Балкан као неко острво унутар ЕУ и то треба да се реши, друго је политичко питање – треба да се ради на демократији, затим економски аргументи – то је веома битно тржиште за ЕУ и четврто је безбедносна ситуација – ако се овде још једном деси нешто као деведесетих, то ће утицати и на чланице ЕУ“, наводи Бергант.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Издајниче, погрешио си заставу, српску си државу укинуо на Косову и Метохији плус служиш антицивилизацији

Издајниче, погрешио си заставу, српску си државу укинуо на Косову и Метохији плус служиш антицивилизацији

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објавио је на Инстаграму део свог говора са прославе Дана српског …

Завршена расподела непокретности бивше СФРЈ: Шта је припало Србији?

Завршена расподела непокретности бивше СФРЈ: Шта је припало Србији?

На јуче и прекјуче одржаном састанку у Сарајеву окончана је расподела непокретности бивше Југославије између …

Један коментар

  1. Артиљерац дипломирани

    бечки коњушар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *