Срби за пун резервоар раде три дана, Словенци 10 сати

5
(1)

За пун резервоар горива у Србији мора да се ради 24 сата или три радна дана, у Словенији радници треба да проведу на послу 10 сати, док Немци могу да напуне своје аутомобиле после само једног дана рада, тачније за око 6,7 сати рада.

Ово је рачуница до које је „Блиц Бизнис“ дошао узимајући у обзир актуелне просечне плате и цене горива у региону и Европи.

Наиме, за 50 литара бензина, колики је просечан капацитет аутомобила, грађани Србије морају да плате 64,5 евра, а они који возе „дизелаше“ 68.

Са просечном платом од 470 евра и подразумеваним осмочасовним радним временом, они зарађују 2,7 евра на сат, а то значи да им је за пун резервоар потребно 24 сата рада, односно три радна дана. Ако троше дизел, требаће им и сат времена више.

Слично време на послу морају да проведу и грађани Црне Горе и Северне Македоније, ако желе да напуне своје резервоаре. Просечна плата у Црној Гори је 516 евра, а пошто је за 50 литара бензина потребно 68 евра, то значи да Црногорци треба да раде 23,2 сата. Македонци имају плату од 413 евра, па за пун резервоар који их кошта 54 евра на послу проводе 23 сата.

Нешто краће морају да раде возачи у Босни и Херцеговини пошто је у овој суседној земљи просечна плата скоро иста као у Србији – 472 евра, али је бензин јефтинији, па је за пун резервоар потребно 58,5 евра. То значи да за 50 литара горива наше комшије раде нешто мање од 22 сата.

Гориво у Хрватској је најскупље међу земљама бивше Југославије, па је за танковање „до врха“ у овој земљи потребно 70,5 евра. Ипак, са просечном платом од 886 евра, односно сатницом од 5 евра, наши западни суседи могу да напуне своје аутомобиле за 14 сати рада, односно мало мање од два радна дана.

Најбоље су прошли грађани Словеније који имају највеће просечне плате – 1.113 евра, па за пун резервоар (66,5 евра) морају на послу да проведу нешто више од 10 сати.

У знатно бољој позицији су возачи у Немачкој у којој је просечна цена горива 1,43 евра, а просечна плата 1.870 евра.

Математика је јасна – за пун резервоар морају да издвоје 71,5 евра, а то значи да би требало да раде 6,7 сати, односно мање од једног радног дана.

Најјефтиније гориво у Северној Македонији

Цена евродизела у Србији је 159-160 динара, у зависности од нафтне компаније и локације бензинске пумпе, евросупер 95 кошта од 149 до 151 динара, а ауто гас ТНГ је 74 динара.

Цена горива у Босни и Херцеговини је 1,10 евра, а дизела 1,08 евра, док је у Хрватској пре недељу дана гориво појефтинило, тако да је литар бензина пао на 1,35 евра, а дизела на 1,29 евра.

Бензин у Црној Гори јефтинији је од 20. августа и сада евросупер 95 кошта 1,29 евра по литру, док је дизел остао на 1,21 евра.

У Северној Македонији, која је најјефтинија у обе категорије, безоловни бензин кошта 1,08 евра, а цена дизела је 0,98 евра.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Паралелни универзум мандатарке Ане Брнабић

5 (5) Посланици, будући министри и јавност саслушали су излагање нове/старе мандатарке Ане Брнабић. Без …

Веизовић: Вучић је са „новим“ министрима доказао да увек може горе, јаче и брже да уништава и понижава

4.9 (14) Кад год помислимо не може горе велики вођа нас удари по прстима и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend