Србија ће у ауто-прстен Београд-Сарајево-Београд уложити милијарду и 50 милиона евра

Србија ће у ауто-прстен Београд-Сарајево-Београд уложити милијарду и 50 милиона евра

* Министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана МИХАЈЛОВИЋ: Градиће се две руте – од Пожеге до Котромана, чија је вредност процењена на 830 милиона евра, и између Кузмина и Сремске Раче, процењене вредности 210 милиона евра и дужине 17,5 километара

_____________________________________________________________________

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас Оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније „Тасјапи” о сарадњи у области инфраструктурних пројеката, што обухвата и изградњу аутопута Београд-Сарајево.

Михајловић је, након потписивања споразума са председником компаније „Тасјапи” Емрулахом Туранлијем, изјавила да је данашњи дан важан корак ка изградњи великог инфраструктурног пројекта, аутопута Београд-Сарајево, који је важан не само за Србију и Босну и Херцеговину, већ и за читав регион.

„Данас смо потписали оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније из којег ће у најкраћем року произаћи три уговора за три важна инфраструктурна пројекта чија је укупна цена само са српске стране милијарду и 50 милиона евра”, рекла је Михајловић.

Први пројекат је рехабилитација пута Нови Пазар-Тутин, чија је процењена вредност 20 милиона евра, а деоница је дуга 22,5 км, навела је потпредседница Владе, додајући да се очекује да градња почне за шест месеци.

Следећи уговори чије се потписивање очекује односе се на две руте које се тичу изградње аутопута Београд-Сарајево, а које иду кроз територију Републике Србије, рекла је Михајловић.

Како је прецизирала, прва рута је од Пожеге до Котромана, чија је вредност процењена на 830 милиона евра, а друга је између Кузмина и Сремске Раче, процењене вредности 210 милиона евра и дужине 17,5 километара.

Према њеним речима за те две руте аутопута у овом тренутку немамо пројектно-техничку документацију, за коју ће, како је навела, бити потребно више од шест до осам месеци.

Михајловић је истакла да је идеја Србије да имамо једну врсту прстена и да је циљ разговора са Федерацијом БиХ и са Републиком Српском да се задовоље сви интереси и да се цео регион повеже.

„Зато смо радили на две руте, и једна и друга ће се радити”, поручила је, напомињући да са босанске стране већ један део пројекта постоји и да наша страна има много мање документације.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

“Кинеска четврт” у Ечки

“Кинеска четврт” у Ечки

Скупштина града Зрењанина на седници одржаној 21. септембра изменила је Генерални регулациони план (ГРП) за …

Србија доделила аустријској фирми посао изградње аутопута "Велике Албаније"

Србија доделила аустријској фирми посао изградње аутопута “Велике Албаније”

Коридори Србије уговорили су изградњу дела деонице ауто-пута од Ниша до Плочника. Уговор је додељен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *