Србија: Да ли је узгајање говеда пут у пропаст?

Србија: Да ли је узгајање говеда пут у пропаст?

0
(0)

На домаћем тржишту нема организованог откупа товне јунади, па произвођачи имају проблем. Један од узрока је и што нема извоза. Удружења товљача говеда процењују да је тренутно вишак око 12.000 јунади и да држава преко Робних резерви треба да интервенише откупом бар 3.500 грла.

У домаћинству Душана Каназира из Мошорина утовљена јунад појединачно теже и 700 килограма. Требало је да буду продата још пре два месеца, али купаца нема.

Цене живе мере је од 1,20 до 1,60 евра за килограм у зависности од расе, мања је око 60 одсто него пре појаве коронавируса.

– И ако имаш коме да продаш, то је катастрофална цена. Долазе накупци, виде да људи не могу да продају бикове, да не знају шта ће да раде са товном јунади и онда уцењују – рекао је Каназир.

У месарама тек очекују да ће пад живе мере допринети паду цене јунетине.

– Нестала је куповна моћ људи који су куповали велике количине меса за производњу и ћевапа и пљескавица, и за ресторане. Дошло је до великог пада продаје – каже Небојша Томић, власник месаре.

У удружењу „Агропрофит“ које окупља товљаче наводе да само они могу да понуде 3.000 јунади кланицама. Мере Министарства пољопривреде за развој товног говедарства сада су анулиране стањем на тржишту и зато предлажу да држава помогне произвођачима.

– Да крене размена за меркантилни кукуруз или да се упуте паре према и резерви и да се овога пута плати јунад, а да оде на прераду у кланице. Мислим да би пољопривредници били задовољни са 2,1 или чак и два евра јер ово је сада једна срамотна цена – рекао је Чедомир Кецо, из удружење „Агропрофит“.

Просечно се по становнику код нас троши четири килограма јунећег меса, а за то је довољно 80.000 утовљених грла годишње. Све остало што се произведе је вишак, који без извоза не можемо да потрошимо.

РТС.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Излепили Владу Србијe: Једемо увозно лоше месо уместо говедину нашег сељака (видео)

Излепили Владу Србијe: Једемо увозно лоше месо уместо говедину нашег сељака (видео)

5 (2) Потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић данас је, у уторак 25. августа …

Србији недостаје један „Генекс” да реши проблеме у сточарству

Србији недостаје један „Генекс” да реши проблеме у сточарству

4.2 (5) Лоша ситуација у туризму због ковида 19 изазвала је поремећаје на светском тржишту …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend