fbpx

Србија: Деца рођена после НАТО бомбардовања склона малигнитету

0
(0)

Председник Kомисије за истраживање последице НАТО бомбардовања Дарко Лакетић каже за РТС да је, у сарадњи са „Батутом“ спроведено истраживање на генерацији деце рођеној након агресије јер је било могуће искључити све факторе ризика, што није могуће када се испитује старије становништво.

Дарко Лакетић је, гостујући у Дневника РТС-а, објаснио да је урађено научно-медицинско истраживање са Институтом „Батут“ које је показало да је постојао токсин који је децу од пете до девете године учинио подложнијом на настанак малигних болести.

Kао испитивану групу смо узели децу јер ту не постоје фактори ризика и само истраживање зато има велику научну вредност – напомиње председник Kомисије за истраживање последице НАТО бомбардовања.

У наредној фази истраживања Kомисија ће покушати да идентификује о ком токсину је реч, додаје Лакетић.

Истраживање је спроведено на генерацији деце рођеној након бомбардовања.

 • Од тренутка излагања токсину до манифестације болести потребно је да прође неко време. За малигне болести крви треба око осам година, а за солидне туморе од 14 до 18 година. Имамо довољну временску дистанцу да урадимо истраживање – истиче Лакетић.

Објашњава да постоје чист и прљав осиромашени уранијум.

 • Чист осиромашени уранијум настаје као споредни продукт фисије у реакторима. Прљави осиромашени уранијум је истрошено нуклеарно гориво где постоје и примесе плутонијума, америцијума, а они повећавају токсицитет. Значајно за осиромашени је да је нефротоксичан (оштећују бубреге), цитотоксичан (оштећује ћелије), канцероген – напомиње Лакетић.

Објашњава да је уранил јон, који лако реагује са биолошким молекулима, оно што осиромашени уранијум чини штетним.

Лакетић подсећа да је НАТО током агресије циљао објекте инфраструктуре у којима се налазе једињења са јачим негативним ефектом на људском здравље него уранијум.

Kао пример наводи Kрагујевац у ком су погођени електро-трансформатори пуни трафо-уља.

 • У трафо-уљу има пиралена, који је једна од најканцерогенијих супстанци. Пирален се затим излио у Лепеницу – подсећа Лакетић.

Лакетић истиче да Србија сада може да спроведе мере превенције становништва, рано лечење и асанацију животне средине где је неопходно.

Подсећа да је НАТО агресија извршена противправно – без сагласности Савета безбености. Због тога, додаје, Србија има право да тражи помоћ у лечењу, превенцији, санацији животне средине пре свега од западних земаља.

Први прелиминарни извештај о последицама бомбардовања биће објављен 2020. године.

Вестионлине,ртс.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Скандал на првој виртуелној конференцији НАТО-а: Турска напустила седницу

0 (0) Турска је пре краја напустила прву виртуелну конференцију НАТО-а због спора са Грчком …

Србија: Ако родитељи оболе, држава преузима бригу о деци

5 (2) Шта ће бити са децом уколико су оба родитеља заражена вирусом корона и …

2 Коментара

 1. Za sve to zahvalite velikom nemocnom corku i njegovim vlasnicima koji ga placaju da dokusuri Srbiju, otme decu roditeljima po narudzbini i razbije sve sto je ostalo!
  To nam je poklon velikih prijatelja mutavog i slinavog kopileta koje kleci i puzi i slini pred njima i ubicama jos nerodjene dece nudi hleb i so, tako „brinu“ o nama nasi „veliki prijatelji“, u crno su nas zavili za vjek i vjekova!
  A ovde sede u nasim institucijama i naredjuju nemocnom corku i pederusi i onim matorim droljama sta da rade i kako da rade.

 2. Kao, ne zna se “toksin“?
  Kao, treba osam godina da reaguje na krv…?
  Ovo ko da su pisali vatikanski pedofili direktno iz centra svih manipulacija. Nema veze sa naukom, Istinom i zdravim razumom. FAKE NEWS u sluzbi rezima – da se da impresija da kao nesto je uradjeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *