fbpx

Србија докапитализовала Комерцијалну банку

0
(0)

Београд — Влада Србије јуче докапитализовала Комерцијалну банку, чиме је држава остала највећи акционар у тој највећој банци у Србији.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић каже да је држава тиме испунила одредбе уговора.

Влада Србије одлучила је 18. октобра да до краја месеца купи акције „Комерцијалне банке“ у вредности од 100 милиона евра, чиме ће држава задржати већинско власништво у тој банци од 42 одсто. 

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић истакао је тада да су средства за то обезбеђена у буџету и да ће у наредних неколико недеља држава регулисати и односе са другим власницима банке.
Према ранијим изјавама челника банке, да држава није искористила право на докапитализацију, њен формални удео би се до краја године смањио са 42,6 на 27,46 одсто, а већински власници „Комерцијалне банке“ би постали Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), Медјународна финансијска корпорација (ИФЦ), немачки ДЕГ и шведски Сведфонд. 
Те четири институције би 1. јануара 2013. имале контролни пакет од 51,54 одсто капитала. 

Министар Динкић је нагласио и да је задовољан како је изведена операција пребацивања депозита из „Нове Агробанке“ у „Поштанску штедионицу“, иако се радило о компликованој техничкој операцији. 

Динкић је рекао да је та операција успела, као и да ће „Поштанска штедионица“ имати капиталну адекватност, изнад 20 одсто, а ниво ненаплативих кредита у тој банци је изузетно низак.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Информер добио 3 МИЛИОНА од Државне лутрије Србије!

0 (0) Kомпанија Инсајдер тим, која издаје таблоид Информер, добила је скоро три милиона динара …

Како ћете сви да фасујете робију због Комерцијалне банке…

0 (0) Међународне финансијске институције које укупно имају 41,47 одсто власништва у Kомерцијалној банци активирале …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *