Србија и Македонија су за мигранте – клопка на балканској ничијој земљи

0
(0)

ЗАМЕНИК директора Амнести интернешнела за Европу и централну Азију Гаури Ван Гулик упозорио је данас да постоји реална бојазан да „избеглице упадају у клопку на балканској ничијој земљи, без заштите или подршке, док им земље Европске уније окрећу леђа“, што их излаже новим кршењима људских права.

Амнести интернешнел је саопштио, на дан почетка дводневног самита земаља Западног Балкана у Бечу, да је „сместа потребно изнова осмислити и поново написати европску политику у вези са азилантима“, у светлу све обилнијег прилива избеглица и миграната на балканске границе Европске уније, и „текућег затварања граница Тврђаве Европе за оне којима је потребна помоћ“.

Гаури Ван Гулик је оценио да је „оно што се види на границама Европе симптом апсурдности европског азилантског система“, а да се избеглице и мигранти на путу од Грчке до Мађарске преко територија Македоније и Србије, суочавају са препрекама за добијање азила.

„Македонија и Србија се све теже боре са растућим бројем избеглица које су, у суштини, принуђене да прелазе преко њихових територија, што је резултат азилантске политике ЕУ, при чему је помоћ ЕУ мала“, навео је Гулик.

Према његовим речима, земља Западног Балкана се „и даље морају придржавати својих међународних обавеза према тражиоцима азила“ укључујући омогућавање тим људима да то учине „брзо и ефикасно“.

„Истина је да се граничне земље Европе суочавају са навалом избеглица без преседана, али је исто тако тачно да је то тек део броја избеглица које се налазе на територијама земаља у развоју, у тренуцима најгоре избегличке кризе у свету након Другог светског рата“, наводи се у саопштењу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија се опростила од патријарха Иринеја

3 (2) Митрополит Хризостом: Патријарх Иринеј је био достојан учитеља патријарха Павла. Руски патријарх: Бог …

Другосрбијанци око Патријаршије

3.4 (7) Од првог часа када су се појавиле шпекулације о смрти српског Патријарха Иринеја …

2 Коментара

 1. Сораб Сербски

  ЈЕДАН ВЕЛИКИ ДЕО „АЗИЛАНАТА“ ВЕЋ ИЗЈАВЉУЈЕ ДА ИМ СЕ СВИЂА У СРБИЈИ И ДА НЕМАЈУ НАМЕРУ ДА НАПУСТЕ НАШУ ЗАМЉУ- КАЖУ ПРУЖИЋЕ И ОТПОР АКО ВЛАСТИ ПОКУШАЈУ ДА ИХ СМЕСТЕ У АУТОБУСЕ. НАЈРАТОБОРНИЈИ СУ АФРИЧКИ ЦРНЦИ- ВЕОМА ИНТЕРЕСАНТАН ПРИЛОГ „АЛ ЏАЗИРЕ“…
  https://www.youtube.com/watch?v=iWi_SGPj17Y

 2. Сораб Сербски

  Сви на улице, протесте, демонстрације или Срба и Србије неће бити више.
  Почиње фаза Циганистан у Србији.

  „Србија ће се обавезати да, на захтев било које чланице ЕУ, прихвати и преузме сваког свог држављанина који не испуњава законске и друге услове за улазак или боравак на територији те европске земље – предвиђено је предлогом закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Европске уније о реадмисији, који је ових дана стигао у Скупштину Србије.“
  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/t44375.sr.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend