Насловна / Србија / Економија / Србија: Индустријска производња у паду
Србија: Индустријска производња у паду 1

Србија: Индустријска производња у паду

Индустријска производња у Србији је у мају 2019. године, у односу на исти месец 2018. године, била мања за 0,6 одсто, саопштио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Од јануара до маја ове године, у поређењу са истим периодом 2018. године, индустријска производња је била мања за 1,3 одсто.

У мају ове, у поређењу са истим месецом 2018. године, забележен је пад од 1,6 одсто у прерађивачкој индустрији, а раст од 3,7 процената у снабдевању електричном енергијом и гасом, као и у рударству од 2,2 одсто.

Поредећи по наменским групама, у мају 2019. године, у односу на исти месец претходне године, дошло је до пада у производњи нетрајних производа за широку потрошњу (5,9 одсто) и капиталних производа (0,3 одсто), док је раст забележен у производњи трајних производа за широку потрошњу (4,7 одсто), интермедијарних производа, осим енергије (1,7 одсто).

Обим индустријске производње у мају 2019. године, у односу на мај 2018, опао је у 16 области које са 50 одсто учествују у структури индустријске производње, док је раст забележен у 13 области.

Највећи утицај на пад индустријске производње у мају 2019. године, у односу на исти месец лане, имале су производња прехрамбених производа, производња хемикалија и хемијских производа, производња пића, производња деривата нафте и производња одевних предмета.

ФоНет

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Постајемо нација на седативима: Све већа употреба антидепресива 11

Постајемо нација на седативима: Све већа употреба антидепресива

Наши људи годишње попију чак пет милиона кутија лекова за смирење, и то само оних …

РХМЗ поново упозорава: Невреме стиже у Србију 12

РХМЗ поново упозорава: Невреме стиже у Србију

Републички хидрометеоролоски завод поновио је упозорење да се данас после подне, увече и ноћу локално …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *