Србија је прошле године произвела само 75.000 тона јунетине, што је најмање за последњих 80 година

0
(0)

Београд — Месо из Бразила ускоро би могло да се нађе на српској трпези и из легалних пословања, када се усагласе здравствени сертификати.

Нама није потребан немачки „Тенис“ да се бави узгојем свиња, јер нећемо знати шта са тим месом. Србија не може, због вакцинације свиња против свињске куге, да извози месо у ЕУ, а пут до Русије је предалек за нашу робу, објашњава Гулан. “Вакцинација свиња против свињске куге требало би да престане у јуну, али тек три године после тога може месо да иде у ЕУ”, истиче Гулан. “Немачки ‘Тенис’ наводно долази у Србију због бесцаринског извоза за Русију. Из Србије до Москве месо путује 47 дана. То је неприхватљиво”, додаје он.

Уколико је покварено месо из Јужне Америке ушло у нашу земљу, могло је само путем „црне берзе“, пишу Вечерње новости.

Увоз меса из Бразила у Србију је забрањен, али рекло би се не још дуго. Надлежне службе већ преговарају да сруше баријере око увоза и да месо из Јужне Америке пронађе купце у Србији.

Иначе, све месо, које је до сада могло да се нађе код нас, а пореклом је из Бразила и Аргентине, допутовало је шверцерским каналима, углавном преко Црне Горе и Косова. За то време, упозоравају стручњаци, Србија је прошле године произвела само 75.000 тона јунетине, што је најмање за последњих 80 година.

“Када је реч о увозу бразилског меса у Србију можемо да кажемо да је успостављена сарадња између надлежних служби министарсатва пољопривреде Бразила и Србије и да се ради на усаглашавању међународних здравствених сертификата”, кажу у Амбасади Бразила у Београду.

“Очекујемо да ће садашње препреке ускоро бити отклоњене. Иначе, о шверцу бразилског меса из суседних земаља, могли смо само да прочитамо из медија. Никада до сада нису биле умешане бразилске фирме или грађани у наводном шверцу, па сматрамо да нема основа за било какав коментар”, додају.

Бразил је недавно потресао скандал због подмићивања санитарних инспектора, како би одобрили продају поквареног и шкарт говеђег меса. Због тога су многе земље, између осталог и Кина, привремено обуставиле увоз меса из ове земље.

У нашем министарству пољопривреде кажу да се храна из увоза редовно контролише на граничним прелазима, а да Србија не увози месо из Бразила. Свакако, сви се сећају заплене 2,5 тоне говеђег меса из Бразила, које је било намењено тржишту Златиборског округа, а дошло је са КиМ. Добар део робе, тада је требало да заврши у Мачкату.

“Месо из Јужне Америке до Србије стиже илегално преко Албаније, па Косова и Метохије или Црне Горе”, упозорава Бранислав Гулан, члан Одбора за село САНУ.

“Нама не треба ништа да увозимо ни легално, јер можемо да производимо. Нажалост, прошле године Србија је произвела 75.000 тона јунетине, што је поражавајуће мало. До пре десетак година производња је била око 100.000 тона. Србија нема јунетине и јунећег меса. И то што се планира и уговарају послови за извоз у Кину, то је све неоствариво са овом производњом. Европи треба добра јунетина, и Србија би требало да се базира на тову јунади”, објашњава он.

Како истиче Гулан, Србија, која је некад била препознатљива по извозу врхунског „беби биф“ меса, сада је доживела да прошле године извезе само 415 тона, од чега пола буде враћено због лошег квалитета. Југославија је, иначе, 1990. године годишње извозила 50.000 тона „беби бифа“, од чега је из Србије било више од 30.000 тона.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Mинистарство просвете припрема школе за укључење миграната у наставу!?

4.6 (11) Министарство просвете је почетком септембра упутило допис свим школама у Србији и тражило …

Напредни економски експерти навукли сточаре у „бизнис“ који сад не могу да продају месо

4.8 (4) Србија тренутно има велике вишкове јунећег меса, али су мале шансе да то …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend