fbpx
Насловна / Наука и Технологија / Србија најгора у Европи по издвајању за науку

Србија најгора у Европи по издвајању за науку

Србија је на европском дну по издвајању за науку – и даље се издваја 0,3 одсто БДП, док Хрватска и Словенија издвајају један одсто, земље ЕУ у просеку око 1,8 одсто, а САД око три одсто БДП, истакнуто је на округлом столу „Може ли Србија без науке“ у организацији Центра за демократију.

Наука треба да подстакне економски раст…

Један од најважнијих параметара степена развијености једне државе је и проценат новца из буџета који се издваја за науку, а ту је Србија на последњем месту у Европи, речено је на скупу.

Директор Института друштвених наука Горан Башић рекао је да Стратегија о научно-технолошком развоју (2020) предвиђа да наука подстакне економски раст и кроз запошљавање побољша квалитет живота становништва, али да за остварење тог циља не постоји привредно окружење, неопходна подршка научницима, као ни тржиште на коме ће се вредновати њихови радови.

Памет бежи из Србије

– Ми имамо атмосферу незамерања и недостатка храбрости академске заједнице. Био сам шокиран када је за председника скупштинског Одбора за просвету и науку изабран верски вођа и у томе смо јединствена држава у свету, ако се не рачуна непризната Исламска држава -нагласио је проф. Душан Теодоровић.

– Издвајање за науку у Србији је 15 евра по глави становника. Земље које су нешто урадиле у технолошком смислу издвајају 50 евра по глави становника – нагласио је проф. Драган Ускоковић.

Он каже да морају да се повећају издвајања за науку, али и да се направи озбиљна селекција људи који раде у науци, преносе агенције.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гледање у екране компјутера и телефона мења структуру мозга код деце

Стручњаци из дана у дан позивају родитеље да својој деци ограниче употребу паметних телефона и …

Компанија „Тенис“ затражила одлагање улагања у Србији

Немачка компанија „Тенис“ затражила је одлагање најављене инвестиције у Србији, а Комисија за давање сагласности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *