Насловна / Наука и Технологија / Србија најгора у Европи по издвајању за науку
Србија најгора у Европи по издвајању за науку 1

Србија најгора у Европи по издвајању за науку

Србија је на европском дну по издвајању за науку – и даље се издваја 0,3 одсто БДП, док Хрватска и Словенија издвајају један одсто, земље ЕУ у просеку око 1,8 одсто, а САД око три одсто БДП, истакнуто је на округлом столу „Може ли Србија без науке“ у организацији Центра за демократију.

Наука треба да подстакне економски раст…

Један од најважнијих параметара степена развијености једне државе је и проценат новца из буџета који се издваја за науку, а ту је Србија на последњем месту у Европи, речено је на скупу.

Директор Института друштвених наука Горан Башић рекао је да Стратегија о научно-технолошком развоју (2020) предвиђа да наука подстакне економски раст и кроз запошљавање побољша квалитет живота становништва, али да за остварење тог циља не постоји привредно окружење, неопходна подршка научницима, као ни тржиште на коме ће се вредновати њихови радови.

Памет бежи из Србије

– Ми имамо атмосферу незамерања и недостатка храбрости академске заједнице. Био сам шокиран када је за председника скупштинског Одбора за просвету и науку изабран верски вођа и у томе смо јединствена држава у свету, ако се не рачуна непризната Исламска држава -нагласио је проф. Душан Теодоровић.

– Издвајање за науку у Србији је 15 евра по глави становника. Земље које су нешто урадиле у технолошком смислу издвајају 50 евра по глави становника – нагласио је проф. Драган Ускоковић.

Он каже да морају да се повећају издвајања за науку, али и да се направи озбиљна селекција људи који раде у науци, преносе агенције.

Вестионлине

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Српска и кинеска војска сарађиваће у обуци специјалаца и сајбер-ратовању 11

Српска и кинеска војска сарађиваће у обуци специјалаца и сајбер-ратовању

Пекинг – Војни односи Србије и Кине су на до сада највишем нивоу, констатовано је на …

Лавров: Земље БРИКС-а стварају спољашњи круг истомишљеника и партнера 12

Лавров: Земље БРИКС-а стварају спољашњи круг истомишљеника и партнера

Земље БРИКС-а стварају спољашњи круг истомишљеника и партнера будући да та организација има добру платформу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *