Србија: Ове године у школу креће 67.000 првака

0
(0)

Ове године у школске клупе сешће око 67.000 ученика првог разреда. Родитељима се саветује да са децом разговарају о школи, учитељу, школским друговима како би дете знало да у породици има сигурност и разумевање, али и да има одређене одговорности.

Полазак у школу ђака првака представља велику радост, али и велики стрес за родитеље и за децу, а помоћница министра просвете Весна Недељковић каже да родитељи и деца не треба да се плаше поласка у школу већ да га са радошћу дочекају, јер то ће за прваке бити наставак игре, дружења и учење кроз игру.

– Родитељи не треба да се плаше већ да охрабре своје прваке, да оду на ђачке приредбе. Деца школу треба да виде као свој други дом – каже Недељковић за Тањуг.

Родитеље најчешће мучи да ли ће њихово дете да се снађе у школи, да ли је довољно спремно за школске обавезе, како ће након васпитача у вртићу прихватити учитеља…

Психолог Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Весна Томић наводи да родитељи треба код детета да развију позитиван однос према школи и просветним радницима, да га заинтересују за стицање знања и све што се дешава у школи.

– Детету никако не треба претити школом и учитељем, јер ће се код њега развити страх и негативан став према школи што ће имати бројне штетне последице, одразиће се на успех у школи и однос са другом децом – каже Томићева за Тањуг.

Она родитељима саветује да са децом разговарају о школи, учитељу, школским друговима како би дете знало да у породици има сигурност и разумевање, али и да има одређене одговорности.

– Родитељи треба да од првог дана науче дете да има свакодневне обавезе и да треба да континуирано учи и ради. Пожељно му је обезбедити радни кутак, „простор за учење како би лакше формирало радне навике“ – појашњава она и додаје да прваке не треба оптерећивати разним додатним секцијама како би им остало довољно времена за игру.

Како каже, од самог почетка родитељи треба да се договоре са децом у које време ће да учи и ради домаће задатке.

– Посебну пажњу родитељи треба да обрате на коришћење савремених технолошких помагала, телефона, интернета, друштвених мрежа. Не треба се снебивати, већ у поптуности контролисати време и начине њихове употребе, у циљу очувања менталног здравља деце и спречавања бројних проблема услед њихове злоупотребе – закључила је Весна Томић.

ртс.рс, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Шарчевић затворио своју школу, а друге кажњава што то чине“

5 (4) Вучићев министар просвете, Младен Шарчевић је још једном показао сву бахатост и лицемерје …

Мештани Јарменоваца сами обновили школу

5 (1) Школа у Јарменовцима, малом месту у Шумадији, саграђена је још давне 1909. године. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend