Фото Д. Јевремовић

Србија: Поново поскупело гориво

5
(1)
После Албаније, Србија има најскупљи евродизел у региону. – Овај дериват је у Македонији јефтинији за 47,32 динара
Гориво у Србији је последњих месеци наставило да поскупљује, пратећи цену барела нафте, која је од почетка маја наставила да расте. Анализе показују да је од 21. априла до данас црно злато поскупело за око 20,77 долара, док је бензин у истом периоду скупљи за 13,32 динара, евродизел за 12, а ауто-гас за 4,37 динара.

Буде ли нафта наставила да поскупљује, трговци ће подизати и своје цене у малопродаји, јер упоредна анализа показује да је од јануара до маја, када је због короне дошло до драстичног пада цене нафте, бензин појефтинио за 27 динара, евродизел за 32,95 и ауто-гас за 17,25 динара.

Оно што би једино могло да поквари посао нафтним компанијама, а да иде наруку возачима и гориво престане да поскупљује, јесу најаве Централне банке Русије од пре два дана, када је упозорила да би нови талас пандемије ковида 19 могао да резултира падом цена нафте. У случају да се догоди такав сценарио, напори кључних произвођача нафте окупљених у групи ОПЕК плус усмерени на подстицање тржишта енергије могли би да буду узалудни, показује анализа. Додаје се да би у том случају цена нафте могла да падне следеће године на 25 долара по барелу и да би тек 2023. године порасла на 35 долара.

Један од разлога за поскупљење у Србији јесте што су компаније потрошиле залихе јефтине нафте.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, објашњава да на глобалном, регионалном и локалном тржишту тренд кретања цена има јасно одвојена два периода.

– Први када су цене нагло падале и други у коме су променљивим темпом расле. Пад је био последица знатно веће понуде од реалних потреба тржишта. С једне стране, пала је потражња као последица привредне рецесије, а с друге стране, након пада споразума земаља ОПЕК плус, Саудијска Арабија је нагло повећала понуду, тако да је тржиште постало презасићено – каже он.

Било како било, с падом или скоком цене барела нафте, Србија се држи у врху листе најскупљих деривата у региону.

Примера ради, у БиХ литар бензина кошта 0,872 евроцента или 102,8 динара, у Србији је 136,22 динара или скоро 34 динара скупље. Скупљи бензин точе само у Хрватској, Албанији и Грчкој.

Када је реч о евродизелу, он је у самом врху листе, одмах после Албаније. Код нас литар кошта 143,42, а у Македонији, где је најјефтинији 96,64, што је за 47,32 динара мање.

Ауто-гас код нас кошта 71,27, а у Бугарској, где је иначе најјефтинији, 49,67 динара.

Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вода се придружила злату и нафти на берзи, стручњаци страхују од вештачког подизања цене

5 (6) Вода се придружила злату, нафти и осталој роби којом се тргује на Волстриту, …

Србија: Цене путарине ће бити виша за пет до шест одсто

5 (2) ВОЖЊА ауто-путем кроз Србију ускоро би могла бити скупља за пет до шест …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend