Србија: Послали човека у затвор јер је очистио опасну депонију

0
(0)

Нови Сад – Оснивач новосадског удружења „Комшија“ Светозар Јовичић осуђен је јер је очистио депонију поред Беочина, која је била опасна за околину.

Наиме, он је 2004. године основано је неформално удружење грађана „Комшија“ са задатком да брине о деци и природи као и да помаже онима којима је помоћ потребна.

Како је навео на блогу акција „НЕ БАЦАЈ РЕЦИКЛИРАЈ“ је започета као едукативна акција али је на захтев суграђана прерасла у едукативно сакупљачку акцију. Од надлежних институција исходована је дозвола за сакупљање и сепарацију рециклабилног одпада.

„Исти смо преузимали од правних и физичких лица али смо на позиве суграђана уклањали дивље депоније. Како држави пара никада није доста, дозвола је временски ограничена. Одмах по сазнању да је дозвола истекла, покренули смо процедуру за продужење, али бирократија је умешала своје прсте.“

„Да нам је истекла дозвола, сазнали су и „стручњаци“ из ЈКП Чистоћа, те подносе пријаву инспекцији“ – наводи Јовичић и даље додаје:

„Инспекторка ( коректна ) затиче пет метери дрва ( сећате се, поделисмо их сиромашним суграђанима уочи оне мартовске хладноће ), десет аутомобилских гума ( 150 кг.), два џамбо џака пет амбалаже ( 40 кг.) и око тону стаклене амбалаже ( све прикупљено у акцији чишћење приобаља Дунава са сремске стране и обронака Фрушке горе. Судкиња није прихватила нашу одбрану у којој смо навели“:

– Поступак обнове дозволе је у току.

– Затечени рециклоабилни отпад је на молбу суграђана уклоњен из пририде јер сатаклена амбалажа, иако се третира као не опасан отпад може изазвати пожар са огромним последицама на нашу Фрушку гору.

-Може довести до озбиљних повреда животиња и људи.

– По нашим сазнањима а према закону, за складиштење не опасног отпада до две тоне није потребна дозвола за складиштење.

Након ове пријаве и одлуке суда, Јовичић је првог августа добио опомену по којој на основу правоснажне пресуде треба да плати 25.000 динара новчане казне и 1.000 динара паушалних трошкова.

Како је рекао за портал 021.рс, он нема новац да ту казну плати.

„Нисам био у затвору 65 година, сад под старе дане, ни крив ни дужан, да идем у затвор не могу. Тренутно разговарам са адвокатом, покушавамо да тражимо одгоду или бар на рате да се плати. Срећом, када се прочуло да сам добио казну, људи су почели да уплаћују новац да помогну, тако да сада имамо више од 10.000 динара, али ипак то још није довољно“ – прича Јовичић.

Од 2004. године чланови удружења „Комшија“ скупили су на десетине тона отпада. Чистили су, пре Беочина (чији детаљ можете видети на слици изнад) Дунав, уништавали су дивље депоније, а делили су и дрва и кућну технику сиромашнима. Како каже Јовичић, они планирају да наставе са овим активностима, али и да се окрену едукацији становништва како би се количина отпада смањила.

Еспресо.рс/021.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лајчак: ЗСО ће бити формирана после потписивања правно обавезујућег споразума

3.7 (6) * „Ако нема воље за споразумом – неће га бити. Неће бити нормализације …

Србија страним компанијама дала послове вредне око пет милијарди евра

5 (1) Највеће и најскупље пројекте у Србији раде стране компаније а кредитирају банке из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend