fbpx

Из државне касе мање пара за мајке

0
(0)

Од 1. јула 2018. године накнада за породиљско боловање биће исплаћивана директно породиљама, а не њиховим послодавцима.

То је изјавио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић почетком ове године, подсећајући да тада ступа на снагу Закон о финансијској подршци породицама са децом, усвојеним крајем 2017. Он је такође тврдио да те накнаде више „ни дан“ неће каснити. Новац по новом закону, међутим, није примила још ниједна породиља иако смо „загазили“ до половине августа, а најава је да ће прве исплате почети крајем овог месеца, што је већ значајно кашњење.

Најављено је и да ће право на новчану надокнаду да буде проширено и да ће знатно већи број породиља моћи да рачуна на ту социјалну меру.

– Власт је преварила јавност тврдећи да ће много више бити уложено у заштиту мајки како би се подстакао раст наталитета. Заправо, обухват породиља које ће по новом закону примати надокнаду зараде јесте увећан, али су значајно нижи износи који се исплаћују, па је држава заправо смањила своје издатке и заштитила себе а не породице са децом. Компликованом процедуром, у настојању да спречи злоупотребе за које администрација сматра да су могуће, додатно су оптерећене будуће мајке којима смета и то што их законодавац таквим мерама предострожности третира као да су криминалци – каже за Владавину права Јасмина Михњак, уредница портала Бебац.

Један од проблема је и то што се каснило са подзаконским актима и процедурама које је требало да се примене од 1. јула, тако да се прибегло и привременим решењима којим су одређене надокнаде.

Закон је унео и дискриминацију мајки, па су у најповољнијем положају само оне које су пре порођаја имале непрекидно најмање 18 месеци у радном односу, јер ће моћи да примају просек за тај период, односно готово пуну зараду. Све остале, које су имале прекид или имају мање од шест месеци редовне зараде, оштећене су јер се и њима збир примања дели са 18. У најгорем положају су породиље које су радиле мање од шест месеци и незапослене, јер оне на помоћ државе уопште не могу да рачунају. Михњак каже да су неправедно третиране и пољопривреднице, којима закон тражи чак 24 месеца непрекидних примања како би могле да остваре право на породиљско а у сличној су ситуацији и предузетнице.

– Овакав закон спречава и запошљавање трудница, и подстиче жене да ако су већ нашле посао, неко време или бар 18 месеци не размишљају о потомству, што и није подстицајна мера за повећање наталитета – каже она.

Новац директно мајкама

Законодавац је уважио вишегодишњи захтев мајки да се надокнада на породиљском више не прима од послодавца, јер он може месецима да касни са уплатом коју му држава касније рефундира. Сада се исплата врши директно из буџета на рачун мајке.

Без дискусије

Закон о финансијској подршци породици са децом је дискретно прошао кроз јавну расправу, а у скупштини директно улетео на гласање, јер за дискусију није било времена с обзиром да су по првој тачки дневног реда напредњаци уложили више од 300 амандмана и тиме одузели време предвиђено за сучељавање ставова о свим осталим питањима.

Пише: М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Ако родитељи оболе, држава преузима бригу о деци

5 (2) Шта ће бити са децом уколико су оба родитеља заражена вирусом корона и …

Делили сендвиче сиромашнима, Пореска их затворила због 680 динара

5 (3) Пицерију у Земуну која је дневно делила 40 до 50 бесплатних сендвича угроженим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *