fbpx

Србија последња у региону по условима пословања

0
(0)

НА „Форбсовој“ листи земаља најбољих за бизнис, Србија се није прославила. Заузели смо 90. место у конкуренцији 141 земље. Од нас су боље рангиране скоро све државе из окружења, па и добар део афричког континента. Наши стручњаци признају да Србија има мана у пословном окружењу, али и упозоравају да нека истраживања треба узети са резервом. Амерички магазин, како је објашњено у чланку, оцењује низ фактора. На позицију државе утичу власничка права, иновације, технологије, порески закони, процедуре, заштита права инвеститора, али и корупција и све врсте слобода. Од личних до трговинских. Користе се подаци, између осталог, Америчке обавештајне агенције ЦИА, Херитиџ фондације, Транспаренсија, Светске банке и Светског економског форума.

– Тешко је без дубље анализе утврдити колико је кредибилна ова листа, али је чињеница да наша земља по појединим ставкама које су истраживане стоји веома лоше – каже за „Новости“ Ненад Гујаничић, главни брокер „Синтеза инвест групе“. – Најпре, власничка права су прилично незаштићена, а положај берзе је крајње маргинализован. Питање слобода су такође на ниском нивоу и оно је директна последица настојања власти да држе велики део токова под својом контролом. Када је реч о корупцији, и лаику је јасно да овде не стојимо најбоље, док су порези, донедавне реформе, били прилично стимулативни, али нису могли да дођу до изражаја у условима када је пословање угрожено. Ниска стопа пореза на добит ништа не значи, ако не можете да наплатите потраживања услед финансијске недисциплине.

Професор Економског факултета Милојко Арсић, с друге стране, упозорава да овакве листе треба узимати са резервом. Пре свега тамо где се земља рангира на основу нечије оцене, перцепције, а не мерљивих параметара.

– Изгледа да су они који послују у Србији песимистичнији од њихових колега који послују у другим земљама – каже Милојко Арсић. – Ми смо у оквиру „Кварталног монитора“ радили истраживање и испоставило се да је на листи Светског економског форума Србија чак 30 места боље пласирана по мерљивим индикаторима, него по индикаторима који одражавају субјективни осећај. Могуће је да инвеститори или наши предузетници и не разумеју јасно питања. По њима је инфраструктура у Србији на 142. месту на свету, а у нашем окружењу постоје земље које немају ни путеве, ни пруге. Могуће да се пореде са Немачком или земљама где је стање много боље. Важно је да они који дају одговоре буду свесни да се поредимо са целим светом, а не само са окружењем.

НАПРЕДАК

У АГЕНЦИЈИ за промоцију страних улагања и извоза СИЕПА напомињу да нас је Светска банка у последњем извештају похвалили и да смо на њиховој листи напредовали за девет места.

– Није нам јасно којим се параметрима „Форбс“ руководи имајући у виду да смо на листи Светске банке забележили скок – каже Александар Милорадовић из СИЕПА. – Похвалили су нас да смо успешно спровели многе реформе. Прошле године смо имали највеће стране инвестиције у региону. За нас су неупоредиво релевантније листе међународних финансијских институција, него магазина.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српски хероји: Вучић нас је слагао, следи радикализација испред Скупштине Србије (видео)

5 (11) Ратни ветерани у понедељак, 24. фебруара, ће радикализовати протест, а окупљање је заказано …

Сваки четврти запослени у Србији је на прагу сиромаштва! И ко ради, умире од глади

5 (7) Рад у Србији штити само од смрти од глади, али никако не и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *