понедељак , 21 септембра 2020

Србија постала порески рај за криминалце и уточиште за дужнике

0
(0)

Стотине српских компанија уз помоћ мале групе људи успешно избегавају да плате десетине милиона евра пореза, док држава не чини довољно да спречи даље ширење разрађене шеме за пореску утају, показује истраживање БИРН-а.

Kомпанија „Слобекс“ је годинама била регистрована за трговину нафтом и гасом и за непуну деценију пословања нагомилала је порески дуг од око 600 милиона динара, односно око пет милиона евра, пише БИРН.

Kада је изгледало да се налази у безизлазној ситуацији, фирму и све дугове који уз њу иду, власник фирме је „уступио“ извесном Велисаву Ђорђевићу из околине Јагодине.

Бивши власник те компаније Слободан Векић није хтео да коментарише свој поступак за БИРН, а новинари нису успели да пронађу Велисава Ђорђевића.

Истраживање БИРН-а је показало да услуга преузимања презадуженог предузећа може да кошта до 500 евра, што власницима омогућава да се реше баласта и, на неки начин, оперу своју пословну биографију.

Велисав Ђорђевић, поред преузетог предузећа „Слобекс“, поседује још 90 фирми. Он је само један од десетак људи који су за претходних пет година постали власници неколико стотина предузећа у блокади.

БИРН-ово истраживање показује да је, према подацима из октобра 2018. године, 1.425 таквих презадужених фирми преузело 10 особа, што их чини појединачно власницима највећег броја фирми у Србији.

Број фирми које поменуте особе преузимају непрекидно расте, а према подацима од 22. маја ове године, он се увећао за најмање 300 новопреузетих предузећа.

НБС: Дуг ових предузећа 6,3 милијарди динара

Укупан нагомилани дуг тих предузећа, због којег је већина у блокади, према подацима НБС износи 6,3 милијарди динара, односно нешто више од 53 милиона евра, од чега се највећи део односи на дуговања држави.

Дозвољено је продати или уступити другоме своју неуспешну фирму, а није ни незаконито купити или преузети такво предузеће, али остаје питање зашто би неко хтео фирму која је у дуговима?

Извор БИРН-а из полиције који је укључен у истрагу тих случајева, каже да описани проблем представља „рак-рану српске привреде“.

„Овом разрађеном шемом повериоци не могу да наплате своја потраживања, док се уједно шаље порука да је у реду дуговати, као и да је могуће не платити своје обавезе“, каже извор БИРН-а који је био укључен у једну од истрага коју је водила српска полиција.

Према подацима од 22. маја 2019. године, међу особама које су купиле највише губиташа налазе се Ненад Станимиров (купио 431 фирму), Роберт Фејеш (390), Дејан Паљевић (195), Ивица Раденковић (162), Изабела Фејеш (149) и Иван Ивановић (142).

Према сазнањима БИРН-а, Више тужилаштво формирало је предмете против Роберта Фејеша и Ивице Раденковића, као и против Зорана Милојевића (поседује 59 фирми), Миодрага Илића (48) и Небојше Максића (61) због кривичног дела преваре, онемогућавања вршења контроле и злоупотребе положаја одговорног лица.

За то време државне институције пребацују одговорност једни на друге и за сада не налазе решење за проблем који из дана у дан расте и наноси све већу материјалну штету, како државном буџету, тако и привреди.

(извор: Н1)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић криминалцима и партијским ескадронима замењује војно-полицијске јединице Kоманданти јединица “стажирају” у затворима

5 (11) „Благовремененом“ реакцијом Војске Србије мигранти у камповима за избеглице у реону Шида „стављени …

Погубно партнерство Вучића и Ђукановића: Млађан Ђорђевић открива политичке и пословне везе два диктатора

5 (7) Црна Гора је спорни закон о верским слободама усвојила у изборној години, изборној …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *