понедељак , 30 новембра 2020

Ово је ваљда РЕKОРД: Радници у Чачку 16-ти ПУТ одбранили своју фабрику од извршилаца!

0
(0)

Судски извршитељи покушали су данас, уз асистенцију полиције, 16. пут за редом да принудно преузму погон „Kуглична вретена“ Фабрике резног алата (ФРА) у Чачку, што су радници спречили.

Радници су допустили извршитељима и полицији да уђу у погон фабрике, али им нису дозволили да промене браву да објекту.

Председник Индустријског синдиката ФРА Душан Ђелић рекао је новинарима да запослени у погону „Kуглична вретена“ не смеју да прекину производњу, јер имају уговорне обавезе према фирмама из наменске индустрије.

„Морамо трајно да одржавамо проиводњу. Ми смо 12. априла добили нову дозволу од Министарства одбране која важи три године. Тренутно се раде послови за ракетне системе Морава“, рекао је Ђелић.

Судски извршитељи већ годину дана покушавају да наплате дуг ФРА од поравнања са једном чачанском приватном фирмом, који је од 1,5 милион динара у међувремену са каматама нарастао на око 4,6 милиона динара.

Привредни суд у Чачку казнио је новчаном казном од по 10.000 динара 53 радника ФРА, зато што нису дозволили 25. фебруара судским извршитељима да уђу у посед погона ФРА за производњу кугличних вретена.

Тај суд је пре неколико дана укинуо пресуду којом је начелник чачанске полиције Драшко Даријевић био кажњен са новчаном казном од 100.000 динара, због „неодговарајућег поступања полиције“ у случају принудног извршења над погоном ФРА.

„Сматрам да је суди у предметном решењу правилно поступио уваживши жалбу начелника Даријевића, али то је исто требало да уради и према радницима, будући да не постоји ниједан доказ да смо ометали судске извршитеље“, рекао је Ђелић.

Он је додао да је приговор радика који су кажњени са по 10.000 динара одбачен уз образложење да су они ометали извршење, јер су на ограду окачили паролу „Стоп правосудној мафији“.

Представници синдиката наводе да је погон „Kуглична вретена“ Фабрике резног алата од значаја за одбрамбену индустрију о чему постоји решење Министарства одбране из 2015.

ФРА, која се бави производњом и продајом резаног алата и машина, основана је 1953. године и налази се у фази реструктуирања. У фабрици је запослено око 500 радника.

(извор: данас.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији угрожено више од 140 хиљада радних места

5 (2) Ако изостану конкретне мере за ублажавање кризе ове године у Србији би могло …

У Крушику до краја године без посла остаје 150 радника

5 (1) До Нове године из Крушика треба да оде 150 радника. Без посла остају …

Један коментар

  1. solidarnost je vazna, vi iz namenske, pa izvrsite razmene proizvoda sa onim iz kragujevca i uzica, pa nek opet navrate gospoda dzabolebaroska koja od milion i po pravi cetiri i po.
    — mali MU, dresi narodnu kesu i pomagaj, ovo je slucaj za pomoc, ne camil durakovic, pogana baba grobarka il pogana klintonovka.
    — nemo da mi uzmemo stvar u svoje ruke, pa ce te slusati pisku i jauke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend