Србија пуна Потемкинових коридора

Србија пуна Потемкинових коридора

Србија није завршила ни главне путне саобраћајнице, а надлежни најављују нових 700 километара. На многим деоницама нема машина, радника, често ни новац није обезбеђен

АКО Србија устаљеним темпом настави изградњу ауто-путева питање је хоће ли и век бити довољан да се угради асфалт на свим трасама уцртаним у Просторни план. Ипак, Влада Србије амбициозно најављује низ нових пројеката, иако нису завршени ни најважнији коридори 10 и 11, за које у овом тренутку једино и постоји економска оправданост.

Коридор 10 гради се још од педесетих година прошлог века, а ако путари приону на посао, можда коначно буде и завршен за три до четири године. На већини деоница најважнијег путног правца радови су у току, али на најтежој, кроз Грделичку клисуру, радника и машина нема. Заправо, ни експропријација није завршена, него се потребних 500 милиона динара планира тек за наредну годину. Према оцени стручњака, изградња само ових 26 километара може да траје и четири године под условом да се озбиљно ради.

Србија је за комплетирање Коридора 10 обезбедила кредите у износу од око 1,2 милијарде евра, али свој удео у пројекту још, дакле, није „затворила“, а то је експропријација на две деонице од Грделице до Царичине долине у дужини од 12 километара и од Царичине долине до Владичиног Хана у дужини од 14 километара. Када је реч о јужном делу Коридора 10, радови су у току од Грабовнице до Грделице, затим од Владичиног Хана до Српске куће (изводи се асфалтирање), док на делу од Грделице до Владичиног Хана изградња тек треба да почне. Спорна је деоница која се финансира из „Хеленик плана“ од Српске куће до Левосоја, где никаквих помака нема. А од Левосоја до македонске границе деоница се третира као комплетирана, иако није јер недостаје једна зауставна трака.

ИЗ ФИОКА ПО ПОТРЕБИ 

АУТО-ПУТЕВИ су Србији излаз у свет и морају да се граде, али по приоритетима, и само ако су економски оправдани. Сви пројекти су стари неколико деценија, само се један по један по потреби ваде из фиока. Ови путни правци уцртани су у Просторни план Србије, али за већину пројектна документација није комплетирана, а то је основ да се уопште крене у посао. Само израда пројектне документације кошта пет одсто инвестиционе вредности, али свакако Србија би то морала да заврши, јер би онда када буде новца, односно могућности за кредите, донације, концесије или финансирање из буџета, у најкраћем року могла да почне и изградња.

 

На истоку Коридора 10 у току је градња од Просека до Чифлика и од Пирота до Димитровграда. На деоницама од Чифлика до Станичења и од Станичења до Пирота почетак радова планира се до краја године. Иначе, уместо да Србија наплати пенале, она и даље толерише кашњење, па су за неке деонице рокови знатно продужени.

Од обећања да ће у року од три године бита завршена обилазница око Београда у пуном профилу ауто-пута нема ништа, јер је већ прошло више од годину и по дана. А, само у овој години путари су нам остали дужни седам километара полуатопута од Стражевице до Бубањ потока. Заборављен је и „ипсилон“ крак на северу Коридора 10, за који се можда тек ребалансом буџета у наредној години обезбеде средства.

Уз Коридор 10, у овом тренутку апсолутну економску оправданост има ауто-пут Београд – јужни Јадран. Експропријација је завршена само за деонице Обреновац – Уб на територији општине Уб, затим Уб – Лајковац и Лајковац – Љиг, док је за Љиг – Прељина експропријација у току. Домаћи путари никако да заврше изградњу ауто-пута од Уба до Лајковца, у дужини од 12,5 километара, који се гради готово две и по године, а рок је био 17 месеци.

Коначно је започета и реализација азербејџанског кредита на делу од Љига до Прељине, а из кинеског кредита на пролеће почиње градња ауто-пута на делу од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига. За три године ауто-пут би требало да буде завршен од Београда до Прељине, а с обзиром на то да ће главни извођачи бити кинеске фирме, можда рокови и буду испоштовани, ако их у међувремену „не покваримо“.

За део од Прељине до Бољара (граница са Црном Гором) има заинтересованих концесионара, али термин за почетак радова не може ни да се наслути. Али, зато постоје обећања о почетку нових пројеката.

Држава планира изградњу ауто-пута Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница у дужини од око 110 километара и „моравског коридора“ од Појата до Прељине исте километраже. За ова два путна правца обезбедиће се кинески кредит у износу од 550 милиона евра. На листи „виртуелних“ ауто-путева је и део од Пожеге преко Ужица до Републике Српске, као и пун профил од Панчева до Вршца.

Централна Србија ће пуним профилом ауто-пута да се повеже чак и са Приштином. Изградњу ауто-пута од Ниша до Приштине, у дужини од око 115 километара, наводно ће финансирати Европска унија. То је само једна деоница ауто-пута Неготин – Чакор, која је дужином од око 340 километара уцртана у Просторни план Србије. Процењена вредност само овог новог коридора којим би се Србија повезала са румунско-бугарским Коридором 4 је око три милијарде евра.

АСФАЛТ ОД ВРАЊА ДО БУЈАНОВЦА

НА јужном делу Коридора 10 кроз Србију, између Врања и Бујановца, у суботу је грчка компанија „Актор“ почела асфалтирање првих километара ауто-пута, а нови директор предузећа „Коридори Србије“ Дмитар Ђуровић је најавио да би цео Коридор 10 кроз нашу земљу требало да се заврши 2015. године.

– Даћемо све од себе да завршимо Коридор 10 у 2015. години – рекао је Ђуровић у првом званичном обраћању медијима у својству директора „Коридора Србије“.

Он је казао да изградњу Коридора 10 сада највише кочи нерешена експропријација земљишта.

 

Новости

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мило Ломпар: Ова власт је створила наказни спој елитизма и примитивизма док национална фасада служи да се корак по корак напуштају национални интереси

Мило Ломпар: Ова власт је створила наказни спој елитизма и примитивизма док национална фасада служи да се корак по корак напуштају национални интереси

Професор Филолошког факултета Мило Ломпар изјавио је данас да су у Србији сви нивои власти …

БАХАЋЕЊЕ ВЛАСТИ: Граде приватне путеве до своје куће и кафане од државних пара (видео)

БАХАЋЕЊЕ ВЛАСТИ: Граде приватне путеве до своје куће и кафане од државних пара (видео)

Редакцији портала Србин.инфо обратио се Раде Жунић из Групе грађана „Опстанак” из Нове Вароши, са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *