Србија: Сахарски песак, па град, па колапс (фото, видео)

Србија: Сахарски песак, па град, па колапс (фото, видео)

Београд — Широм Србије синоћ падала жута киша. Око поднева јако невреме са градом захватило Србију. У Крагујевцу ветар однео кров са зграде. Време тренутно стабилно.

Београд је мало пре поднева захватило јако невреме са кишом и градом величине зрна грашка. Ситуација се током поподнева стабилизовала и тренутно је време сунчано.

Невреме је захватило и друге делове Србије, а у Крагујевцу је олујни ветар са једне стамбене зграде однео лимени кров. На срећу, није било повређених.

На Тргу Николе Пашића у Београду ветар је одувао кровове са неколико штандова, а велике количине воде стварале су огромне проблеме пешацима и возачима, а “Блиц” пише да се услед јаког невремена обрушио део фасаде с једне зграде у Кнез Михаиловој улици у центру Београда. Наводи се да том приликом није било повређених, али да још није познато колика је материјална штета причињена. 

Десет метара високо дрво кестена пало је у невремену и оштетило четири аутомобила у Цариградској улици, код броја 1 на Дорћолу. Екипе Градског зеленила уклониле су стабло и обећале власницима оштећених возила да ће им ово предузеће платити штету.

У Сектору за ванредне ситуације истичу да је у току невремена град оштетио неколико возила у насељу Жарково, али да за сада није проузроковао већу материјалну штету у граду. 

“Добили смо неколико позива у Жаркову, где је град оштетио неколико возила. Приметно је да је на улицама већа количина воде, али за сада још није потребно да реагујемо”, каже Сања Жугић Вуксановић, начелница Сектора за ванредне ситуације. 

Због олује и обилних падавина трамвајски и тролејбуски саобраћај је у прекиду. 

Главни град и још неке делове Србије синоћ је погодила и тзв. жута киша, а у Хидрометеоролошком заводу Србије кажу и да та појава не штети здрављу грађана. Метеоролози кажу да то није необично, јер се ради о ситним честицама песка из Северне Африке.

Ветар доноси ситан песак и прашину из северне Африке ка територији где је било облака и кише, па падавине спирају те честице које падају по крововима, аутомобилима, дрвећу, речено је јутрос агенцији Бета у РХМЗ.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Недељко Тодоровић је објаснио да је ова појава уобичајена у нашим крајевима, када на висини постоји изражено јужно струјање.

“Код нас, када има облака и кише, онда та киша испира ту прашину и таложи на траву, на дрвеће, на кровове кућа, аутомобиле”, рекао је Тодоровић. Он је подсетио да је последњи пут оваква врста падавине, која представља редовну и нормалну појаву, задесила Београд и друга места у Србији 17. маја ове године. 

Тодоровић је рекао да је синоћ жута киша падала не само у Београду, него и у другим деловима Србије, у којима је уопште било кише, а она је падала у већини места. 

Тодоровић је објаснио да жута киша не оставља никакве последице, јер није ни корисна, ни штетна и да постоји могућност да и данас пада жута киша, односно док год има јужног струјања и јужног ветра на висини.

Центар за унапређење животне средине саопштио је да је јак град који је погодио Београд и део Србије једна од појава која се јавља услед услова измењене климе, као и да се у будућности може очекивати већи интензитет оваквих и сличних појава. 

“За само неколико минута све улице су биле покривене ледом, а економска штета настала услед појаве ових градоносних облака ће се процењивати у наредним данима. Овакве и сличне појаве најинтезивније утичу на пољопривреду, али и на градску инфраструктуру, а у Центру за унапређење сматрамо да је потребно подићи ниво система мониторинга временских услова, како би реаговање на овакве појаве било брзо и правовремено”, саопштено је из ове организације. 

Центар оцењује да су климатске промене један од највећих изазова који нас очекују у будућности, те да је неопходно започети националне процесе који ће довести до унапређења адаптивног капацитета на услове измењене климе.

Крагујевац: Ветар однео кров са зграде
Крагујевац је око 13 сати захватила јака киша, праћена олујним ветром, који је с крова стамбене зграде у насељу Аеродром однео комплетан кров, а срећом нико није повређен. 

“Олујни ветар однео је лимени кров површине 100 квадратних метара са стамбене зграде у Улици Владимира Роловића 33 у насељу Аеродром”, изјавио је Тањугу начелник Одељења за елементарне и друге непогоде Драгош Радовановић. 

Станари зграде су у изјави Тањугу рекли “да је кров накнадно рађен, да су тужили извођача радова, јер нису били задовољно извршеним радовима”. 
Олујни ветар трајао је опетнаестак минута и према досадашњим подацима Одељења за елементарне и друге непогоде, оборио је и једно стабло у близини Прве крагујевачке гимназије, при чему је оштећено једно возило. 

И са стамбене зграде у центру града, у непосредној близини Трга Фонтана, виси део лименог крова. 

За сада се не може проценити колика је штета настала у невремену у овом граду.

 

 Б92, БЕТА, БЛИЦ, ТАЊУГ

Фото: Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Референдум се поништава! Одговараће и Вучић и Загорка! Ево како су крали“ (видео)

„Референдум се поништава! Одговараће и Вучић и Загорка! Ево како су крали“ (видео)

Гост медијских кућа „Центар”, и „Србин.инфо”, у емисији „Интервју”, био је потпредседник ДЈБ, адвокат Војин …

Радници у Србији раде највише у Европи!

Радници у Србији раде највише у Европи!

Просечан број радних сати на главном послу у Србији је 43,5 сати недељно што је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *