fbpx
Насловна / Србија / Економија / Србија: У просеку свако дугује банци 1.000 евра
Србија: У просеку свако дугује банци 1.000 евра 1

Србија: У просеку свако дугује банци 1.000 евра

Грађани се код банака све више задужују и тренутно враћају око седам милијарди евра. Прерачунато сваки грађанин је банци дужан око хиљаду евра, чак и онај који се уопште није задужио. С гледишта Светске банке, односно њене београдске канцеларије, проблем је што су се грађани кеш кредитима задужили три и по милијарде евра што је равно задужењу за стамбене кредите. Објашњавају да су готовински зајмови ризичнији, јер не иду у инвестиције, већ у потрошњу. А кад је неко презадужен расте вероватноћа да дуг не може да врати.

Банкари, пак, на све веће посезање грађана за кеш позајмицама гледају много спокојније.

– Наши људи су много мање задужени него они у суседним земљама или остатку Европе. Јер, тих седам милијарди евра је тек петина бруто домаћег производа. Плате расту и оне су пресудни фактор за повећање дуга, привредна активност се повећава, сви макроекономски показатељи су одлични. Инфлација је ниска, курс стабилан. Додатно и Народна банка је ограничила да кеш зајмови могу да се отплаћују на максималних осам година. Укратко, ризике повећаног задуживања не видимо – каже један банкар.

У Еуробанци истичу да се и у 2019. години наставља тренд значајне тражње за готовинским и рефинансирајућим кредитима, пре свега захваљујући стабилном тржишту и добрим макроекономским показатељима.

– Стабилне и повољне каматне стопе као и привредни раст и повећање запослености становништва отворили су могућност додатног кредитирања и допринеле расту потражње за готовинским кредитима. Динарски кредити чине највећи део кредитирања када су у питању готовински кредити и кредити за рефинансирање, пре свега због повољних услова кредитирања, стабилности кретања каматних стопа које се крећу оквирно око десет одсто, као и поверења које грађани имају у домаћу валуту – кажу у овој банци.

У Ерсте банци потврђују да је од почетка године интересовање за готовинске и кредите за рефинансирање у константном порасту. Просечан износ кеш кредита који се узима је око 400.000 динара, а актуелна номинална каматна стопа за готовинске кредите износи 4,54 одсто, плус тромесечни белибор који сада износи око три одсто тако да је укупна камата око 7,5 одсто.

У Банци Интеза кажу да стално расте пласман готовинских кредита.

– То је у ово доба године највише резултат припреме за пролећни или годишњи одмор. Имајући у виду потребе грађана у овом периоду, припремили смо специјалну понуду за клијенте који се одлуче за лаки кеш готовински кредит с номиналном фиксном каматом од 6,5 одсто, ефективном од 11,52 одсто, док је период отплате 12 месеци. Први смо на тржиште увели комплетну онлајн реализацију кеш кредита износа до 600.000 динара у року од само 15 минута од тренутка подношења захтева до тренутка реализације, без одласка у експозитуру и без додатне документације, кажу у овој банци.

Аутор: Јована Рабреновић, Политика.рс

Фото Д. Јевремовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Овог месеца Србија отплаћује 81 милион евра Титових дугова 11

Овог месеца Србија отплаћује 81 милион евра Титових дугова

Рано јутрос Србија је из буџета исплатила тачно 11,5 милиона евра. За шест дана исплатиц́емо …

ЕУ сада сметају иинвестиције и зајмови које нам дају Кинези 12

ЕУ сада сметају иинвестиције и зајмови које нам дају Кинези

ЕВРОПСКА унија најавила је појачани дијалог са земљама Западног Балкана, како би им објаснила „предности …

Један коментар

  1. Kad se sve sto su mrcine opljackale oduzme bice i viska!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *