Србија: Закон за хулигане примењен на политичким неистомишљеницима

0
(0)

Полиција је јасно и са планом циљала да похапси организаторе протеста „Један од пет милиона“, како би обезглавила демонстрације.

На њима је применила члан 308 Закона о прекршајима, који је уведен пре пар година, како би полиција могла да изађе на крај са навијачима, односно да их без икаквих проблема одмах, након хапшења, само проследи у затвор у Падинској скели, на тридесет дана затвора, по хитном поступку, без обзира на околности и евентуалну одбрану – каже за Данас адвокат Владимир Гајић, који се, између осталог, бави случајевима хапшења учесника протеста „Један од пет милиона“ током протеклог викенда и блокаде Радио-телевизије Србије. Он брани двојицу припадника Покрета уједињених фантома, за које се, према речима Гајића, припрема оптужница да су починили кривично, а не прекршајно дело.

Члан 308 Закона о прекршајима, на основу којег су демонстранти након вишечасовног задржавању у притвору, потом излажењем пред судију за прекршаје, само транспортовани у Падинску скелу, односи се на одредбу – Извршење пре правноснажности.

У том члану пише да се осуђујућа пресуда, између осталог, може извршити и пре њене правноснажности у случајевима, ако је окривљени „кажњен за тежи прекршај из области јавног реда и мира, безбедности јавног саобраћаја или тежи прекршај којим се угрожава живот или здравље људи или ако то захтевају интереси опште безбедности или сигурности робног и финансијског промета или разлози морала или је кажњен за прекршај од којег могу настати теже последице, а постоји основана сумња да ће наставити са вршењем прекршаја, поновити прекршај или да ће избећи извршење изречене санкције“.

Подсетимо, током викенда, шесторица демонстраната осуђени су на основу горенаведене одредбе, по хитном поступку, и одмах су, након изрицања пресуде, коју је, „у име народа“, донела суткиња Љиљана Бонџић, спроведени у Падинску скелу на одслужење казне од 30 дана затвора. Проблем је, према речима саговорника Данаса, адвоката Владимира Гајића, у томе и што су они, пре изрицања пресуде, у притвору држани дуже од четири сата, иако такав чин представља кршење закона.

– Одредбу закона, донету за хулигане и инциденте на стадионима, режим сада користи за политичке неистомишљенике. То је тренутна ситуација – истиче Владимир Гајић за наш лист.

С друге стране, двојица чланова организације Покрета уједињених фантома, као и Урош Савић, један од учесника демонстрација, задржани су у полицији, са намером да буду оптужени и гоњени кривично.

Владимир Тодорић, адвокат који брани Уроша Савића, каже за наш лист да ће се данас знати више о случају његовог клијента. Он напомиње да, уколико буде покренут кривични поступак против Савића због насилног упада у просторије РТС, то не би било по закону, зато што би у том случају за то дело требало да буде терећен, рецимо, лидер Двери, Бошко Обрадовић, јер је Савић ушао у РТС кроз већ отворена врата, која није он развалио.

– Надам се да је остао траг независности и самосталности у судству и да неће дозволити и пристати да раде по налозима и под политичким притисцима – закључује Тодорић за наш лист.

Организациони одбор протеста „Један од пет милиона“ у Зрењанину осудио је јуче хапшење Зрењанинаца Миљана Чичића и Милана Перната, као и свих других приведених у Београду и захтева да се сви пусте на слободу у најкраћем могућем року. Kако су навели у саопштењу, двојац који је активно учествовао у организацији протеста од самог почетка скретао је пажњу на актуелне друштвене теме својим перформансима, па се тако и у суботу осврнуо на уништавање природе и културног наслеђа у Београду – сечу дрва на Kалемегдану, носећи са собом и дебло.

У саопштењу одбора указали су и да су њих двојица мирно протестовали, да никога нису угрозили и никоме нису претили, али да су ипак претрпели довољно јаке повреде да би у току вечери били и у Ургентном центру. Kако се наводи, то режиму није било довољно, па су у недељу ујутро приведени због сумње да су унели моторну тестеру у зграду РТС и махали њом пред запосленима у овој медијској кући. Полиција је прекјуче саопштила да је приведено седам особа, док су лидери опозиције тврдили да их је приведено једанаесторо.

Kао време када су хапшени отпораши

Адвокат Божо Прелевић, који заступа ухапшеног Милоша Декића, навео је да је реч“ о једном крволочном студенту Филозофског факултета који има 40 кила и који је недавно преживео мононуклеозу“. Декић је, како је навео адвокат Прелевић јуче на прес-конференцији СЗС, био присутан у згради РТС и сви сведоци полицајци су рекли како је био пристојан и ненасилан, али му је одређен притвор као насилнику. То умногоме подсећа на период када су пре двадесетак година хапшени „отпораши“ и сматрам да људи у 21. веку имају право да знају не шта се дешава у Венецуели и Паризу, већ и у Београду, на пар стотина метара од вас.

Прелевићев колега, адвокат Владимир Гајић, који је бранилац припадника Покрета уједињених фантома, казао је да се они кривично гоне због уношења моторне тестере у зграду РТС, која је, како је рекао, без струје иста као „транзистор без батерија“.

„Ово је један пандурски поступак у којем вас саслушају ради форме и одмах пошаљу у Падинску скелу“, рекао је Гајић и додао да је хапшење младих људи „психолошки рат“, а да су многи саслушавани дуже од четири сата колико је законски максимум.

Адвокат Владимир Тодорић, који заступа Уроша Савића, навео је да „овде видимо један преки суд и ту је насиље према опозицији дозвољено. Он је затражио да се људи не називају криминалцима , јер свако има право на протест. „Сама чињеница што су боравили у згради РТС не значи да су криминалци.“ М. Р. М.

Пише: Снежана Чонградин, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Патријарх Амфилохију: Чујем да ниси пожељан у Београду

5 (2) Први пут по окончању избора у Црној Гори, у седишту Патријаршије у Београду …

Путин после телефонског разговора са Вучићем: Косово и Метохија не може без Савета безбедности

5 (3) МОСКВА – Председник Србије Александар Вучић јутрос је телефоном разговарао с руским колегом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *