Србиjи због покушаја преваре ограничен извоз меса у Русиjу, Белорусиjу и Kазахстан

0
(0)

БEOГРAД – Србиjи jе од 5. jуна ограничен извоз свињског меса у земље Церинског савеза – Русиjу, Белорусиjу и Kазахстан, изjавио jе данас Танјугу директор Управе за ветерину Деjан Бугарски.

„Mоже се извозити сирово месо са костима, полутке и четврти меса,“ навео jе Бугарски, у паузи скупстинског одбора за пољопривреду.

Oн jе обjаснио да jе Царински савез, због поjаве афричке куге свиња у Литваниjи и Пољскоj претходно забранио увоз меса из Eвропске униjе, а због тога jе урадио и преглед нашег ветеринарског система и произвођача и прерађивача меса, коjи имаjу одобрење за извоз у Русиjу и земље Царинског савеза.
„Наши произвођачи их нису убедили, односно докази коjе су наши произвођачи пружили рускоj страни, нису били довољно чврсти,“ напоменуо jе Бугарски и истакао да те земеље желе да увозе месо од нас нарочито због тога што, како jе навео, „њихово тржиште сада вапи за свињским месом,“ али они су тог става да не желе ништа где се може посумњати да има проблема са месом као што jе случаj у земљама EУ.

Бугарски jе прецизирао да jе Србиjа у земjе Царинког савеза за права три месеца ове године извезла меса више него целе прошле године и њима jе то, како jе рекао, пробудило сумњу да се „ту евентуално ниjе поjавило препакивање“, jер jе пре неколико година постоjала слична афера са шећером.

Бугарски, коjи jе о овом проблему говорио и на седници скупштинског одбора за пољопривреду, указао jе да произвођачи због ограниченог извоза меса много губе, jер постоjе они чиjа jе производња заснована на извозу у Русиjу, истакавши да би се то лако могло решити.

Ветернарска служба jе доказала да систем код нас функционише, међутим постоjи сумња у саме произвођачце и таj низ замерки, коjе су они дали, се може брзо отклонити, казао jе Бугарски и додао да већина проблема потиче отуда што смо се ми више усклађивали са европским прописима, него са руским.

Бугарски jе рекао и да произвођачи мораjу да стекну поверење, а оно ће се, како jе истакао, тешко стећи ако приоизвођачи и даље у великоj мери увозе сировине за прераду из Eвропске униjе.

Упитан да ли ће се ускоро вршити нова контрола,он jе рекао да jе о томе jош рано говорити и да смо у интезивним разговорима са руском страном о томе коjа jе главна у Царинском савезу.

Председник скупштинског одбора за пољопривреду Mариjан Ристичевић рекао jе да ће овим поводом бити одржана посебна седница тог одбора.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сергеј Макаров: Трамп жртва меке дигиталне диктатуре – Русија мора имати свој Твитер, ЈуТјуб…

4.9 (8) Русија и њени савезници морају се хитно припремити за напуштање дигиталних платформи које …

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

5 Коментара

  1. dobar stos kod nas „sistem funkcionise“ a proslo svercovano meso? i posle tolkog vremena siten nemoze da pronadje il nece tu bitangu kja podriva nas izvoz mesa sramota

  2. dobar stos kod nas „sistem funkcionise“ a proslo svercovano meso? i posle tolkog vremena siten nemoze da pronadje il nece tu bitangu kja podriva nas izvoz mesa sramota

  3. Neko je ( imenom i prezimenom) hteo da podvali Rusima, sad naravno narod ne treba da zna ko nas je obrukao, nekako ne mogu da shvatim?

  4. zna se ko je prepakivao secer. on je danas najbogatiji u Srbiji a verovatno moze lako da se nadje i ko prepakuje meso, samo da ima volje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend